Dacia, Renault tarafından alındıktan sonra ciddi bir gelişim gösterdi. Logan ve Solenza gibi ile piyasada ciddi bir ivme kazanan marka, başarısını ürün gamına Sandero’yu da ekledi. Tasarımı, motor seçenekleri ve uygun fiyatı ile başarılı satış rakamları elde etti.
Test konuğumuz Dacia Sandero Stepway, 0.9 TCe turbo benzinli motora sahip ve Gök Mavisi renginde.
Dış Tasarım
Marka Sandero için 2013 yılında kasa değişikliğine gitti. Eski kasa ile çok satan marka, yeni kasası ile rakipleri ile daha iyi rekabet eder oldu. Ülkemizde en çok sevilen sürüm olan Stepway test aracımızdı. Yerden yüksek yapısı, büyük jantları, plastik çamurluk kenarları ile minik bir SUV gibi.
İlk olarak test aracımıza özgü tasarım unsurlarından bahsetmek isterim. Tampon bitiminde ve sis farı çevresinde bulunan gri renkli kaplamalar hem şık görünüyor hem de aracın arazi yanına vurgu yapıyor. Yine tavan bagaj çıtaları aracın yüksek görünmesinin yanı sıra güzel görünüyor.
Bir diğer tasarım unsuru jantlar. Normal bir kullanıcı dışarıdan baktığında jantların alüminyum alaşımlı jant olduğunu söyleyebilir ancak burada maliyet kaygısının öne çıktığını düşünüyorum. Çünkü jantlar alaşım jant değil jant kapağından ibaret.
Eski kasaya göre kırmızı, mavi gibi canlı renklerin tercih edilebilmesi de aracı canlı ve modern gösteriyor.
Arkada Renault Symbol’den tanıdığımız stoplar dikkati çekerken, bagaj kapağı üstündeki kilit ve açma tuşu Sandero’nun modern tasarımına gölge düşürüyor. Çift renkli tamponun alt kısmında crossover havası katan yarı mat krom kızak yer almakta.
4.081 mm uzunluğundaki Dacia Sandero Stepway, 1.733 mm ene ve 1.618 mm yükseklik değerlerine sahip. 207 mm yerden yüksek olan araç, standart Sandero’ya göre yaklaşık 4 cm daha fazla mesafe sunuyor.
2.590 mm dingil mesafesi sunan Sandero Stepway’in boş ağırlığı ise test konuğumuz 0.9 TCe modeli için 1.098 kg olarak belirlenmiş.
İç Tasarım
Direksiyona geçtiğimizde Renault grubu diğer modeller ile benzer bir iç mekân ve kumanda elemanları karşılıyor. İlk dikkat çeken ise B segmenti bir model olmasına rağmen yüksek tavan yapısı ve oturma pozisyonu.
İlk olarak direksiyondan başlarsak büyük ve sade bir direksiyona sahip olduğunu belirteyim. Elektrik desteği olmayan hidrolik direksiyon şehir içi için bazen hantal kalabiliyor. Direksiyonun hemen arkasında müzik sistemi ve bluetooth ile araca bağlanan telefonu kontrol etmek için kumanda bulunuyor.
Göstergeler diğer Dacia ve Renault modellerinden tanıdık. Turuncu aydınlatmalar göz yormuyor. Göstergelerin çevresinde yer alan krom kaplamalar ise şık görünüyor. Yol bilgisayarının yer almayışı eksi hanesine ekleniyor.
Opsiyon olarak alınabilen 7 inç dokunmatik ekranlı MediaNAV’ın ön konsola güzel bir hava kattığı gibi aynı zamanda işlevsellik katıyor. Ancak yüksek opsiyon fiyatı düşündürüyor. Dahili navigasyonun oldukça iyi çalıştığını söylemek gerek.
Ekranın hemen altında klima kontrolleri ve eski Dacia modellerinden alışık olduğumuz cam açma düğmeleri yer alıyor. Burada malzeme kalitesinin düştüğünü gözlemliyoruz. Neredeyse tüm Dacia modellerinde kapılara alınan cam açma düğmelerinin test aracımızda halen konsolda vitesin arkasında olması ilginç ve ilginç olduğu kadar can sıkıcı.
İç mekan kalitesinden bahsetmek gerekirse Dacia’nın amacının düşük maliyetli araçlar üretmek olduğunu hatırlıyoruz. Göğüs, kapı içleri bol sert plastik. Kalite hissi düşük. Manuel olarak ayarlanan yan dikiz aynaları göze batıyor.
Arka koltuğa geçtiğimizde yine sınıfında başarılı bir iç mekan ile karşılaşıyoruz. Geniş baş mesafesinin yanı sıra yeterli diz mesafesi de sunuluyor.
Aracımızın bagaj hacmi ise 320 litre ile sınıf standartlarında. Arka koltuklar yattığında geniş bir bagaj hacmi oluşuyor ancak koltukların yattığında düz bir zemin oluşturmaması eksik bir yön. Bagaj halısını kaldırdığımızda stepne yerine lastik tamir kiti görüyoruz. Stepne için 350 TL ödemeniz gerekiyor.
Gelelim yalıtıma. Sürüş sırasında 100 km üzeri kullanımda yol sesi daha çok rüzgâr sesi ciddi manada rahatsız ediyor.
Kısaca iç mekândan bahsetmek gerekirse yeni Sandero Stepway donanım olarak dolu ve geniş bir iç mekâna sahip. Kalite olarak zayıf ancak alım fiyatını düşününce bunu mazur görmek gerekiyor.
Kaputu açtığınızda tutucu demir yerine amortisörlü sistemi görünce bir an şaşırabilirsiniz.
Sürüş ve Performans
Aracımızda Renault’un motor gamına yeni eklenen 898 cc hacmindeki 3 silindirli turbo beslemeli benzinli motor yer alıyor. İlk olarak Clio 4 ve Sandero’da kullanılan bu motor, hacmine göre gayet başarılı. 90 beygir güç üreten motor, maksimum torkunu 2500 d/d’den itibaren 135 Nm olarak lastiklere iletiyor.
Yaklaşık 1100 kg ağırlığındaki Sandero Stepway’i 0.9 TCe motor taşımakta zorlanmıyor.
11.1 sn’de 0’dan 100 km/s hıza ulaşan Sandero Stepway’de 5 ileri düz vites tercih edilmiş.
Sürüş sürecinde aracımızı çoğunlukla Eco modunda kullandık. Eco moda aracın gaz tepkileri kısıtlanıyor ve tasarruf ediliyor. Şehir içinde 6-7 litre arasında, şehir dışı kullanım koşularında 5-5.5 arası değerler elde ettik. Fabrika verilerine ulaşmak sakin ve sabırlı bir sürüş ile kolay.
16 inçlik jantlara eşlik eden 205/55 R 16 lastiklerin yer aldığı Sandero Stepway’da önce MacPherson süspansiyonlar kullanılırken, arkada torsiyon çubuğu kullanılmış. Genel olarak sesli ve biraz sert süspansiyonlar konfora çok bir katkı sağlamasa da yerden yüksek olan aracın virajlarda gövdesinin salınımını engellemek için doğru bir tercih olmuş.
Genel olarak değerlendirme yapmak gerekirse tam bir şehir içi aracının olmasının yanı sıra, yerden yüksek yapısıyla taşrada her türlü yola gelebilecek Sandero Stepway, rakiplerinden düşük fiyatı, donanımı ile gayet mantıklı bir otomobil. Yalıtım, güvenlik ve donanım olarak hala eksiği var ancak fiyatına göre sundukları kullanıcıya yeterli gelecektir.
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCe, 2.300 TL’lik 7 inçlik dokunmatik ekranlı MediaNAV sistemiyle birlikte 42.100 TL anahtar teslim satış fiyatına sahip.
Dacia Sandero Stepway’in test fotoğrafları galerisine bu linkten, teknik özelliklerine ise bu linkten ulaşabilirsiniz.