Hyundai’ın 2008 yılında Getz modelinin yerine gelen B sınıfı hatchback otomobili i20, 2014 yılı itibariyle tamamen yenilendi. Yeni i20’nin 90 beygir güce sahip olan 1.4 CRDi motorlu ve Style donanım paketine sahip versiyonu ise test konuğumuz oldu.
Hyundai, i20 modeliyle Türkiye’de iyi bir ivme yakalamış olsa da aracın oldukça sade görünümü hep eleştirilmişti. Ardından 2012 yılında bir makyaj operasyonu geçirse de yüzü zamanla eskiyen i20, 2014 yılından itibaren tamamen yenilenerek çarpıcı bir tasarıma kavuştu ve Hyundai’ın yeni tasarım anlayışına da uyum sağladı.
Test aracımıza gelirsek, aracımızda 90 beygir güç ve 240 Nm tork üreten 1.4 CRDi ünitesi yer alıyor. Bu motor “Style” donanım paketi dahilinde 6 ileri manuel vites ile kombine edilmiş. 1.4 CRDi motor seçeneği ile ülkemizde iki farklı donanım seviyesi sunuluyor. Otomobilde, ABS, ESP, sürücü ve ön yolcu hava yastığı gibi donanımların standart olarak sunuluyor olması da oldukça önemli. Style donanımlı test aracımızda bunlara ek olarak yan ve perde hava yastıkları da yer alıyor.
Test aracımızdaki “Style” donanım paketi üst seviye olarak yer alırken, “Jump” olarak adlandırılan donanım paketi giriş seviyesinde yer alıyor. Test aracımıza önden baktığımızda yeni tasarımlı LED’li ve mercekli ön farlar ile altıgen radyatör ızgarası dikkatimizi çekiyor. Eski i20’ye göre daha köşeli hatlara sahip olan yeni i20’de yenilenen ön tamponun da etkisiyle daha sportif bir ön yüz görüyoruz.
Yeni i20’nin yan tarafına geçtiğimiz zaman LED sinyalli yan aynaları görüyoruz. Aracın omuz çizgisi ise arkaya doğru ilerlerken yükseliyor. Bu omuz çizgisi parlak siyah C sütunu ile birleşerek yine aracın sportif kimliğine uyum sağlamış oluyor. Ayrıca şık tasarımlı 16 inç’lik alaşım jantlar da görsel anlamda aracı oldukça olumlu etkiliyor.
Yeni i20 böylelikle etkileyici tasarımı sayesinde B segment hatchback rakiplerine göre bir adım öne çıkıyor. Aracın boyutlarına baktığımız zaman eski versiyona göre 95 mm uzadığını ve 24 mm genişlediğini görüyoruz. Fakat spor tasarımın bir dezavantajı olarak aracın yüksekliği 31 mm azalmış. Aks mesafesi ise 2525 mm’den 2570 mm’ye yükselmiş. Yeni i20’deki 1355kg’lık ağırlık ise rakip modellere oranla oldukça yüksek, hatta birçok C segment otomobile denk.
Yeni i20’nin arka tarafına geçtiğimizde 3 farklı parçadan oluşan arka aydınlatma grubunun tasarımı dikkatimizi çekiyor. Aşağılara inilince öndeki gibi sportif bir arka tampon ve uzun ince sis farları görülüyor. Arka camın geri görüşü kısıtlamaması da önemli bir detay.
İç Mekan
Yeni Hyundai i20’nin iç mekanında ilk olarak konsol kısmına bakarsak, sade ve fonksiyonel bir tasarım anlayışını görüyoruz. Teyp ve klima etrafında fazla buton karmaşasına yer verilmemiş. Teybin ekranı biraz küçük olsa da gerekli bilgiler rahatça okunabiliyor. Araçtaki ses sisteminin 2 adet tweeter ve 4 adet hoparlörü bulunuyor. Hyundai, aydınlatma rengini ise herzamanki gibi buz mavisi olarak seçmiş. Klima kontrollerinin hemen altında bir adet 12V güç çıkışı ile USB ve AUX bağlantıları yer alıyor.
Direksiyon üzerinde yer alan ses sistemi ve hız sabitleyici kontrollerinin kullanımı da oldukça kolay. Fakat Hyundai i20’de 1.4 CRDi motor ile manuel vites almak istiyorsanız dijital klimadan feragat etmek zorunda kalıyorsunuz. Çünkü 1.4 CRDi motor ile en üst donanım seviyesi olan “Elite” donanım paketi ülkemizde kullanıcılara sunulmuyor.
Aracın göstergeleri de oldukça sade tasarlanmış. Hız ve devir göstergelerinin arasında yer alan yol bilgisayarı araç ile ilgili önemli bilgileri kolayca okumamızı sağlıyor ve bu ekran bize i30’dakini oldukça anımsatıyor.
Aracın iç mekandaki depolama alanlarına bakarsak, ideal boyutlu bir torpido gözü, vitesin hemen arkasında yer alan iki adet bardaklık, ön kol dayama ünitesinin içerisinde yer alan bir saklama alanını sayabiliriz. Öndeki tavan aydınlatmalarının hemen önünde ise bir gözlük saklama alanı da yer alıyor. Yani bireysel eşyalarınız ne kadar fazla olsa da i20’nin içerisine yerleşmekte pek güçlük çekmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Konsoldaki genel malzeme kalitesinin ise sınıf standartlarında olduğunu söyleyebiliriz.
Yeni i20’de bagaj hacmi eskisine göre 6 litre artarak 301 litreye çıkmış. 60/40 oranında katlanan arka koltuklar büyük yükleri taşımayı kolaylaştırsa da koltuklar katlandığı zaman zemin tamamen düz olmuyor. Tam boyutlu stepne ise bu boyuttaki bir otomobil için önemli bir detay.
Kapı içlerinde kolumuzu yasladığımız bölgeler yumuşak malzeme ile kaplı ve kapı içi cepleri de oldukça ideal boyutlarda.
Sürücü koltuğunda ideal sürüş pozisyonunu bulmakta zorlanılmıyor, ileri-geri ve sırt ayarının yanı sıra yükseklik ayarı da bulunuyor. Çift renkli kumaş koltukların bel desteği de sınıf normallerinde.
Arka tarafta ise artan boyutları sayesinde yeni i20 daha iyi bir diz mesafesi sunuyor, baş mesafesi ise sınıf normallerinde. Hafif bir şaft tüneli bulunsa da 3 yolcu arka koltuklarda rahatça seyahat edebilir. Ayrıca opsiyonel olarak sunulan panoramik cam tavan aracın içerisine ferahlık katarak olduğundan daha geniş hissedilmesini de sağlıyor.
Sürüş ve Performans
Hyundai’ın CRDi motoru kendini ispatlamış bir motor teknolojisi ve ülkemizde bu motorlu araçlardan çok sayıda görebiliyoruz. Test aracımızda bu motorun 1.4 litrelik versiyonu yer alıyordu. 4000 d/d’de 90 beygir güç ve 1500 ile 2500 d/d arasında 240 Nm tork üreten motor 6 ileri manuel vitesli şanzıman ile kombine edilmiş. Araç bu kombinasyonla 0-100 km/s hızlanmasını 12.1 saniyede tamamlıyor.
Birçok dizel motorda olduğu gibi alt devirlerde cansızlık yaşansa da turbo devreye girdikten sonra oldukça yeterli bir performans sunan araç, şehiriçi kullanımında bizi oldukça memnun ediyor. Aracın fabrika verilerine göre yakıt tüketimi 4.9 litre şehiriçi / 3.5 litre şehirdışı iken, bizim kullanımımızda karma tüketim 5.8 litre şehiriçi / 4.5 litre şehirdışı şeklinde oldu.
1355 kg olan ve sınıf normallerinin üzerinde yer alan ağırlık araca performans anlamında bazen dezavantaj yaratsa da konfor anlamında avantaj yaratıyor. Aracın 195/55 R 16 ölçülerindeki tekerlekleri ile orta ayardaki süspansiyonları şehiriçinde herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. Yeni i20’nin kabinindeki izolasyon da B sınıfı dizel bir otomobile göre oldukça başarılı.Yumuşak pedallar ve pürüzsüz vites geçişleri ile şehiriçi trafiğinde kullanımı oldukça kolay olan i20’nin direksiyonu ise hissiz bir yapıya sahip. Fakat aracın genel yol tutuşu oldukça başarılı.
Sonuç
Özet olarak yeni Hyundai i20, eski i20’ye göre çok daha gelişmiş özelliklere ve daha belirgin bir karaktere sahip. ABS, ESP gibi önemli donanımların standart olarak sunulduğu otomobil, kullanıcılara güven duygusu veriyor. 1.4 litrelik dizel motor ile alındığı zaman oldukça yeterli performans ve ekonomik tüketim değerleri sunan aracın şık tasarımı, cömert donanım özellikleri, yüksek konfor ve kalite seviyesi yeni i20’nin alınabilirliğini oldukça artırıyor.
İkinci el piyasasının yaygın olması, Hyundai’ın Türkiye’deki bilinirliği gibi durumlar da göz önüne alınınca mantıklı bir seçenek haline gelen i20, yeni haliyle eskisine göre çok daha başarılı satış rakamlarına ulaşacağa benziyor.
Test aracımız olan 1.4 CRDi Style’ın liste fiyatı 59.000 TL iken, panoramik cam tavan bu fiyata ek olarak 2.750 TL ile geliyor.
Yeni i20’nin resmi sayfasına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.