3. Jenerasyonuyla birlikte, Volkswagen Grubu’nun Golf, A3 ve Octavia’da da kullandığı MQB platformuna geçen Leon, önceki jenerasyonuna göre daha kısayken, daha hafif, daha alçak ve de daha uzun bir aks mesafesine sahip.Önceki neslindeki yuvarlak hatların yerini sert çizgilerin almasıyla birlikte, Seat Leon yeni neslinde daha dinamik bir görünüme sahip olmuş. Ön yüzde yer alan opsiyonel Full LED farlar farklılığını ortaya koyarken, FR donanımına özel sportif ön tampon dikkati çekiyor.Arka yüzde de ince far tasarımına ek olarak yine FR donanımının getirisi iki renkli tasarıma sahip arka tampon, FR paketli Leon’u diğer donanımlardan açıkça ayırıyor.
4271mm uzunluğundaki Seat Leon FR, 1816 mm genişliğinde, 1444 mm yüksekliğinde. 2634 mm aks mesafesi ölçülen Leon FR, 1188 kg boş ağırlığa sahip.İç mekanda sade bir tasarım anlayışına sahip olan Seat Leon’da FR paketine özel olarak altı düzleştirilmiş direksiyona ek olarak opsiyonel olarak test aracında Alcantara spor döşeme yer alıyordu. Sürücüye dönük bir tasarıma sahip olan ön konsolda, standart modelde 5 inçlik dokunmatik ekranlı bir infotainment sistemi yer alırken test konuğumuzda 6.5 inçlik navigasyona sahip dokunmatik ekranlı infotainment sistemi yer alıyor. Diğer VW grubu modellerden yabancılık çekmeyeceğiniz bir arayüze sahip olan infotainment sisteminin kullanımı gayet kolay. Ek olarak test aracında yer alan opsiyonel SeatSound 10 hoparlörlü ses sisteminin de ortalama bir müzik deneyimi sunduğunu söylemek mümkün.Geniş kapı içi gözlere sahip olmasının yanında araç içerisinde bir çok kullanışlı göze, derin bir kol dayama gözüne sahip Seat Leon’da eşyalarınızı koymak için bolca yer bulunuyor.VW grubundaki platform kardeşi Golf’ün aksine bir maliyet önlemi olarak elektronik park freni bulundurmayan Seat Leon’da malzeme kalitesi Golf’e göre biraz daha alt seviyede olsa da genel anlamda çok göze batan bir durum yaratmıyor.
Arka tarafta ortadaki yüksek şaft tüneli ortada oturacak yolcunun rahatına engel teşkil etsede, arkada tarafta havalandırma ızgarasının olması olumlu bir detay. Diz mesafesi konusunda da diğer MQB platformu kullanan kardeşleri gibi cömert diz mesafesi sunan Seat Leon’un bu konuda eli gayet kuvvetli. Arka yaşam alanındaki bir diğer eksiklik ise orta koltukta açılır kol dayamanın bulunmaması olarak eklenebilir.Aracın kaputu altında yer alan yeni nesil silindir kapama teknolojisine sahip 1.4 EcoTSI ACT turbo beslemeli benzinli motor, 150 beygir güç, 1500 devirden itibaren ise maksimum 250 Nm torkunu üretiyor. 7 ileri DSG çift kavramalı şanzımana sahip Seat Leon, fabrika verilerine göre 0’dan 100 km/s hıza 8 saniyede ulaşmakta.
DSG ile birlikte oldukça istekli bir hızlanma isteği gösteren motor, FR rozetine uygun sportifliği belirli çerçevelerde size sunabiliyor.
Tabii ACT yani Aktif Silindir Yönetimi sistemini de bir kenara atmamak gerek. Aracın 250Nm maksimum torkunun 100Nm ve daha düşüğünü talep ettiğimiz durumlarda ve 1.250 ile 4.000 dev/dk arasında, saatte 130 km/sa hızın altında seyrederken 2 ve 3 numaralı silindirler kapanıyor. Sistem bunu, egzoz ve emme subaplarına kumanda eden egzantirik milini 0 dereceli bir noktaya kaydırarak yapıyor ve aynı anda yakıt enjeksiyonunu ve buji ateşlemesini de kesiyor. İhtiyaç halinde ise ortalama 11 ms içinde (krank milinin 1,5 turu yeterli) ilgili silindirler sarsıntısız ve hissedilmeden devreye girebiliyor.
Sakin kullanımda İstanbul şehir içinde 7-7.5 lt/100 km’lik bir yakıt ortalaması tutturabildiğiniz Seat Leon, uzun yolda sabit hızda çok daha tasarruflu bir şekilde yol alabiliyor.Rüzgar ve yol sesi yalıtımı konusunda yeterli düzeyde olan Leon’un süspansiyon konforu ise 18 inç jantlarla birlikte gelen 225/40 R18 ince yanaklı lastikler ve FR spor süspansiyonlar sebebiyle, sert ve gergin bir hissiyata sahip.
Önde bağımsız MacPherson arkada ise torsiyon çubuğu bulunduran Leon’un, diğer MQB kardeşleri Golf ve A3’te aynı motor seçeneğinde bağımsız süspansiyon yer almasına rağmen, bağımsız süspansiyon bulundurmamasının tek sebebi maliyetten kısmak olarak açıklanabilir. Yol tutuşu konusunda başarılı bir tablo çizen Leon’da direksiyonun geri beslemesi de bazen yetersiz kalabiliyor.
Sonuç olarak toparladığımızda Golf’le aralarına rekabet sokmamak için bir çok konuda Leon’a üvey evlat muamelesi yapılmış olsa da, Golf’e göre daha uygun fiyat etiketiyle ve aynı başarılı motor seçenekleriyle C segmenti HB’ler arasında Leon hali hazırda kendini kanıtlamış durumda. Özellikle opsiyon olarak alınabilen Full LED farlar ile oldukça yakışıklı bir görünüme kavuşan Leon, bir çok disiplinde ortalamaları yakalarken VW grubunda olmasının avantajlarını gayet iyi kullanıyor.Test aracımızda yer alan Apollo Mavi renk, Titanium rengi 18 inçlik Performance jant ve dikiz aynası kapağı paketi, Ön arka park sensörü + OPS, Navigasyon’lu 6.5 inçlik infotainment sistemi, SeatSound ses sistemi, Alcantara spor döşeme ve kış paketi opsiyonlarıyla birlikte Seat Leon 1.4 EcoTSI ACT DSG 90 bin TL fiyat etiketine ulaşıyor.
Test konuğumuzun detaylı fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf galerine buradan ulaşabilirsiniz.