Opel Insignia, Opel tarafından ilk olarak 2003 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda konsept olarak görücüye çıkarılmıştı. 2008’de ilk defa tanıtılan Insignia, Opel’in uzun zamandır D segmentinde yer alan Vectra’nın yerine konumlandırıldı. 2009 yılından itibaren Türkiye’de de satılmaya başlanan Insignia, 2013 yılında makyajlanarak şu anki görünümüne kavuştu.
Türkiye piyasasının olmazsa olmazı 1.6 dizel-otomatik seçeneğinin olmayışı pazarda rekabet konusunda diğer modellerle elini zayıflatsa da, Opel’in yeni geliştirdiği 136 beygirlik yeni 1.6 litrelik dizel motorun 2015 yılı Ağustos itibariyle yeni nesil tam otomatik şanzımanla birlikte Insignia’da yer verilmesiyle Türkiye pazarında tekrardan satışlarını arttırdı.
Test konuğumuz da Insignia’nın 1.6 dizel-otomatik modeliydi. Cosmo donanım seviyesindeki araç Hakim Gri renkte.Insignia’nın ön yüzünde daha geniş ve alçaltılmış krom ön ızgara, yeniden tasarlanan LED gündüz farı eklenen farlar, mercek formlu yuvarlak sis farları ve elden geçirilen tampon dikkati çekiyor.Arka tarafta da farlarda LED kullanımına geçilmiş. Bagaj kapağı üzerindeki krom çıta Cascada’dakine benzer şekilde daha da genişleyerek arka farları bölen bir hal almış. Arka tamponun da yenilendiği gözden kaçmıyor.4842 mm uzunluğundaki Insignia’nın, aks genişliği ise 2737 mm. 1856 mm genişlik değerine sahipken, 1498 mm yüksekliğinde. 500 lt’lik oldukça geniş bagaj hacmi, arka koltuklar katlandığında 1015 lt’ye ulaşıyor.Bagaj ağzının da geniş olması sebebiyle yükleme yaparken size kolaylık sağlıyor. Yakıt deposu ise 70 litre hacminde.İç mekanda ilk olarak değişen orta konsol dikkati çekiyor. Orta konsoldaki tuş sayısının azaltan Opel, 4 inçlik renkli ya da 8 inçlik dokunmatik renkli ekran seçenekleri eklemiş. Direksiyon tasarımı da elden geçirilen yeni Insignia’da gösterge paneli de bu değişimden nasibini almış.Gösterge panelinde yer alan 4.2 inçlik renkli sürücü bilgi ekranında dijital bir hız göstergesi yer alırken, devir göstergesi ve yakıt ile hararet göstergeleri analog olarak kalmış.Orta konsoldaki tuş sayısı azaltılırken, daha sade bir görünüme kavuşturulmuş. Dokunmatik hale gelen dijital klimanın sıcaklık ayarlama butonları maalesef ergonomik değil. Sıcaklık seviyesini arttırıp azaltmak için dokunmatik tuşlara sert basmanız ve doğru yere basmanız gerekiyor. Ayrıca FlexRide opsiyonuna sahip bir model alırsanız, FlexRide sürüş modu seçiminin de ekranın sağ üstüne gelen kısma koyulduğunu görebilirsiniz. Sürüş esnasında uzanıp basmanız gerekiyor. Elinizin altında bir yerlerde olmalıydı.Orta konsoldaki dokunmatik ekranda, 2016 model yılı ile birlikte Apple CarPlay ve Android Auto desteği de sunulmakta. Telefonunuzu USB’den bağladığınızda aktif olan bu özellikle sayesinde mobil işletim sistemlerinin otomobil teyplerine uyarlanmış bir hali yer alıyor.
Saklama alanı konusunda hacim olarak kapı içleri ve kol dayamanın içindeki gözlerin ufak kaldığını söylemek gerek.
Araç içerisindeki genel malzeme kalitesinin seviyesi ise segmentindeki diğer rakiplerinden geri kalmıyor.
Arkaya geçtiğimizde çok yüksek sayılmayacak şarf tüneli yükseltisini de göz önüne aldığınızda arkada 3 yetişkin için yeterli alan sunulmuş. Diz mesafesi konusunda da tatminkar.Opel’in yeni geliştirip ürettiği 1.6 litrelik turbo beslemeli dizel motoru Insignia’nın kaputunun altında yerini almış. 2000 devirden itibaren maksimum 320 Nm torkunu sunan bu motor, 3500-4000 devir aralığında 136 beygir güç üretiyor. Aisin üretimi 6 ileri tam otomatik şanzıman vasıtasıyla bu güç ön tekerleklere iletiliyor. 0’dan 100’e hızlanmasını ise 10.9 saniyede tamamlıyor.Tam otomatik şanzımanın vites geçişleri sarsıntısız gerçekleşirken oldukça hızlı bir şekilde vites yükselterek sizi optimum yakıt tüketimi bandında tutuyor. Pedala bastığınız anda istediğiniz gücü alabildiğiniz 1.6 dizel-otomatik Insignia, hızlanma konusunda hantal bir görünüm sergilemiyor. Diğer 1.6 dizel-otomatik seçeneği sunan D-segment rakiplerine kıyasla çok daha atak ve seri bir kullanım imkanı sunuyor diyebilirim.Süspansiyon konforu konusunda da 18 inç ince yanaklı jantlarına rağmen başarılı bir profil çiziyor. Bozuk yollardaki ufak sarsıntıları oldukça iyi bir şekilde tolere ediyor. FlexRide opsiyonu ile aldığınızda süspansiyonlar Tour modunda daha da yumuşarken, Sport modunda daha gergin bir hale bürünerek, virajlarda aracın yatmasını ve daha stabil bir şekilde virajı almasını sağlıyor. Önde bağımsız MacPherson süspansiyon kullanan Insignia arkada ise bağımsız süspansiyonlara sahip.
Opel Insignia’daki Opel Eye Sistemi, dört farklı fonksiyona sahip bir kamera sistemi olarak öne çıkıyor. Hız sınırlamalarını, yardımcı sembolleri, sollamanın yasak olduğu bölgeleri, şehiriçi sınırlamalarını tanıyor ve sürücüyü, bilgi ekranında o işareti göstererek uyarıyor. Ayrıca sürücü, istemsiz olarak şeridinden ayrılmaya başladığında uyarılıyor ve önde seyreden araçla arasındaki mesafe takip ediliyor. Eğer sürücü, önde seyreden araca hızlı bir şekilde yaklaşırsa otomatik olarak uyarılıyor.
Opel Insignia’nın Trafik İşareti Tespit Sistemi (TSA), sürücüyü, gerçek zamanlı trafik bilgi akışına dair bilgilendiriyor ve uyarıyor. Kamera, hız sınırlamalarını ve sollamanın yasak olduğu bölgeleri ve sınırlamaların kalktığı alanları anında sürücü bilgi ekranında gösteriyor.
Kamera aynı zamanda Şerit İhlali Uyarı Sistemi (LDW) için şeritleri de takip ediyor. Sürücü, sinyal vermeden şerit değiştirmeye çalıştığında sesli ve sürücü bilgi ekranında görsel bir uyarı ile bilgilendiriliyor.
Takip Mesafesi Göstergesi (FDI) ise önde seyreden araç ile aranızdaki mesafeyi sürücü bilgi ekranında göstererek tampon tampona sürüş cezalarının önüne geçmenize yardımcı oluyor. Ön Çarpışma İkazı (FCA), araç 40 km/saat hızın üzerinde devreye giriyor ve olası bir çarpışmada sürücüyü sesli ve görsel olarak uyarıyor.
Adaptif Hız Sabitleyici (ACC)
Radar sensörü, seyir hızınızı ve öndeki araç ile aranızdaki tercih ettiğiniz mesafeyi, gaz ve freni otomatik uygulayarak koruyor. Öndeki aracı takip mesafesi, direksiyon simidi üzerinden ayarlanabiliyor. Radar sensörü, önde bir araç tespit ettiğinde gösterge paneli üzerinde yeşil bir işaret beliriyor. Öndeki araca çok hızlı yaklaştığınızda sistem sesli ve görsel uyarılar ile frenleri uygulayarak gerekirse aracı tam durma konumuna getiriyor. Tüm hızlarda tam kontrol sağlanıyor.
Kör Nokta Uyarı Sistemi (SBZA)
Her köşede gözünüzün olması imkansız, bu yüzden Yeni Insignia’da radar temelli Kör Nokta Uyarı Sistemi (SBZA) bulunuyor. Kör noktaları 3,5-5 metrelik sensörler ile sürekli gözlemleyen bu sistem, aynalardan baktığınız ama göremediğiniz yerleri gözlüyor. Tehlike sezdiğinde ilgili yan aynada bir LED uyarı ışığı beliriyor.
Akan Trafik Uyarı Sistemi (RCTA)
Trafiğin olduğu bir noktada geri manevra yapmanız gerektiğinde Akan Trafik Uyarı Sistemi’nin ne kadar yararlı bir asistan olduğunu farkedeceksiniz. Geri manevra esnasında göremediğiniz 20 metrelik alanı radar ile gözlemleyerek tespit ettiği araçları, geri görüş kamerası ekranında görsel ve tehlikenin bulunduğu taraftan sesli olarak uyarıyor.
Şerit Değiştirme İkazı (LCA)
Her koşulda arkadan hızlı yaklaşan trafik, özellikle de sollama esnasında tehlikeli olabiliyor. Yaklaşık 70 metrelik bir alanı gözlemleyen radar sayesinde yanınızdaki şeritlere hızla yaklaşan bir araç olduğunda sistem, sizi uyarıyor.Sonuç olarak, 1.6 dizel-otomatik kombinasyonunun gelmesi ve rekabetçi fiyatlarıyla Opel Insignia, D-segment sedan piyasasında hatırı sayılır bir satış grafiği yakalamış durumda. Sahip olduğu yeni teknolojik donanımları da Insignia’nın albenisini bir miktar daha arttırmış. Segmentindeki diğer 1.6 dizellerden daha istekli olan motoru da dinamik sürüşe oldukça katkı sağlıyor.
Opel Insignia’nın tüm test fotoğraflarına bu linkten ulaşabilirsiniz.