Skoda’nın amiral gemisi modeli Superb, 2001 yılında yollara çıkan ilk neslinin ardından yeni kasasına 2009 yılında kavuşmuştu. Bu yıl makyajlanan Skoda Superb artık daha şık bir görünüme sahip. Türkiye’de Temmuz ayı sonu itibariyle satışa sunulan makyajlı Skoda Superb’i, Skoda’nun gerçekleştirdiği basın lansmanında test ettik.
Yenilenen Skoda Superb’in ön yüzü tamamen elden geçirilmiş. LED gündüz farlarına sahip bi-xenon farlara kavuşan (sadece Elegance donanımında) Superb’de ön ızgaralar, sis farları ve tampon tamamen yenilenmiş. Elden geçirilen kaput ön ızgaralara doğru uzarken, kaputun uzantısına yenilenen Skoda logosu yerleştirilmiş.
Skoda Superb’in arka yüzünde büyüyen stop lambaları dikkati çekiyor. LED teknolojisine sahip olan farlarda yer alan 3 sıralı LED şeritleri Superb’in Skoda ailesinin en üst modeli olduğunu işaret ediyor. (Octavia’da 2 sıra şerit mevcut) Yine C şekline sahip stoplar Skoda’ya özgün detaylardan biri.
Tampon üzerinden farların arasına alınan plakalık bölümü, tamponu daha hacimli görünüme ve aracın arkadan daha kaslı bir görüntüye kavuşturmuş. Yine Skoda’ya özgü bir detay olarak plakalığın etrafındaki üçgen tasarım dikkati çekiyor. Tamponun altında yer alan Piano Black boyalı çamurluk kısmı ise aracın görünümüne sportif bir katkıda bulunmuş.
Combi modelinde de ilk bakışta dikkati çeken C şeklindeki stoplar markanın simgesi olarak kendini gösteriyor. Ve yine plakalık çevresinde yer alan üçgen prizma şeklindeki tasarım detayları göze çarpmakta.
Yandan bakıldığında kasada bir değişiklik olmadığı için herhangi bir farklılık gözükmüyor. Yandan bakıldığında uzun boyutlarıyla E segmenti otomobillere göz kırpan Superb, limuzinimsi havasıyla da makam otomobili ağırlığını taşıyor. Volkswagen Passat ile aynı platformun uzatılmış haline sahip olan Skoda Superb, 2.761mm dingil mesafesine, 4.833mm uzunluğa, 1.817mm genişliğe, 1.462mm yüksekliğe sahip bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor.
Superb’in sedan (liftback esasında) modelinde kullanılan ve patenti Skoda’ya ait olan akıllı Twindoor bagaj kapağı sistemi, yenilenen versiyonda da yerini korumuş. Bagaj kapağının iki değişik şekilde açılmasına olanak tanıyan bu sistem sayesinde kullanıcılar, isterlerse sadece bagaj bölümünü isterlerse de arka cam ile birlikte kapağın tamamını açabiliyor. Yenilenen Superb’de bu sisteme kullanım kolaylığı getirilmiş ve her bir kapak için ayrı bir düğme yerleştirilmiş.
Liftback yapısı sayesinde arka cam ile birlikte açılan bagaj kapağı, daha kolay yükleme imkanı sunarken, model 565 litrelik bagaj hacmi sunuyor. Combi’ninki de 603 lt hacminde. Her iki aracın bagaj hacimleri, arka koltukların yatırılmasıyla 1.670 ve 1.835 litreye yükseltilebiliyor.
İç mekana bakıldığında yenilenen direksiyon simidi hemen göze çarpıyor. Artık opsiyonel olarak 3 kollu direksiyon simidiyle de alınabilen Skoda Superb’in konsol tasarımının sade ve ergonomik olduğunu söylemek mümkün. Konsol üzerinde ve kapı içlerinde yer alan ahşap görünümlü çıtalar ve çift renkli döşeme kalite hissini arttırırken, kapı tutacakları, vites kolu çevresinde yer alan alt konsolda kullanılan sert plastikler maalesef göze batıyor.
Elegance donanımı ile gelen elektrikli koltukların kullanımı oldukça kolay. 3 farklı hafızaya sahip koltuklar, anahtarın içerisinde yer alan hafıza sayesinde aracın kilidini açtığınızda koltuğun ayarı değişmiş olsa dahi sizin anahtara kaydettiğiniz şekline geri dönüyor.
Önceki nesilde yer alan 6’lı CD değiştiriciye sahip Radyo/CD/MP3 çalarlı dokunmatik ekranlı teyp yerini korurken, USB bağlantısına sahip olmaması, sadece Aux girişi sunması eksi hanesine yazılıyor. Dilerseniz opsiyonel olarak satılan Bluetooth paketini alarak araç içerisinde kolayca telefon görüşmeleri yapıp, telefonunuzdaki müzikleri Bluetooth aracılığıyla dinleyebiliyorsunuz.
Oldukça geniş bir diz mesafesi sunan Skoda Superb’in arka koltuklarında yolculuk yapmak da oldukça rahat. Yeterli baş mesafesinin yanı sıra…
…ön koltuklar arasında bulunan dijital ekranda saat ve dış ortam sıcaklığı, altında küllük sunan Superb’de…
…B sütünlarında yer alan havalandırma kanalları ile arkada oturan yolcuların bunalmadan yolculuk edebileceği klimadan rahatlıkla faydalanabileceği bir ortam yaratılmış. Opsiyonel olarak alınabilen ön koltuk ısıtma ve soğutmalarının yanı sıra arka koltuklar için de ısıtma opsiyonu satın alınabiliyor. İç mekana şöyle bir göz attığımızda tek değişimin direksiyon simidinde olduğunu görünce keşke dışı gibi içi de bir elden geçirilseydi demekten kendimizi alamıyoruz.
Yenilenen Skoda Superb, Türkiye’de 1.4 TSI 125 bg benzinli, 1.6 TDI 105 bg, 2.0 TDI 140 bg ve 170 dizel motor seçeneklerine sahip. Artık 1.6 TDI motorlu versiyonu da DSG otomatik şanzıman seçeneği ile sunuluyor.
Lansman esnasında test etme olanağı bulduğumuz Superb, Türk kullanıcısının 1.6 dizel otomatik talebine uygun olarak Türkiye pazarına özel geliştirilen 1.6 TDI motorlu DSG otomatik şanzımana sahip Elegance donanım paketine sahip modeliydi.
Ortadan dereceden bir kademe daha sert süspansiyonlarla gelen Superb, bu sayede virajlara güvenle girmenizi sağlarken konfordan da çok ödün vermemiş. Önde bağımsız MacPherson süspansiyonlar, arkada ise multi-link diye tabir edilen çapraz bağlantılı çok yönlü aks ile konforlu bir sürüş deneyimi sunarken, Superb’de motor ve rüzgar yalıtımı başarılı seviyede. Dizel motorun homurtusunu camı açmadığınız müddetçe duymazken, rüzgar sesini ancak yüksek hızlarda duyabiliyorsunuz.
1.6 TDI dizel motor, 1.500 ve 2.500 rpm devirleri arasında sunduğu 250 Nm torku çift kavramalı 7 ileri DSG otomatik şanzıman ile birleştirdiğinde Superb’i 0′dan 100 km hıza 12.2 saniyede ulaştırıyor. Genel olarak 1.6 litrelik motor ile yeterli bir performans sunan Superb’den sportif bir sürüş beklememek gerekiyor. Test sürüşümüz boyunca ortalama 100km’de 6.5lt’lik bir yakıt tüketimi sunan Superb’in uzun yolda daha az yakacağını, bol trafikli şehir içi kullanımında ise biraz daha tüketiminin artacağını söylememiz mümkün. Tabii daha detaylı tüketim rakamlarını Superb’i teste aldığımızda söyleyebiliriz.
Start-Stop sisteminin standart olarak sunulduğu Superb’de, durmakta iken frene sert bastığınızda otomatik olarak stop ederken, frenden ayağınızı çektiğinizde araç tekrar çalışıp, D konumunda iken tam otomatik şanzımanlarda olduğu gibi yavaş yavaş hareket etmeye başlıyor. Tabii ağır ağır akan trafikte sürekli Start-Stop’un devreye girmesini istemiyorsanız, vites kolunun ön tarafında yer alan tuş ile Start-Stop’u devreden çıkarabilir ya da frenleyip dururken pedala sadece aracı durduracak kadar hafifçe basarak devreye sokmadan kullanabilirsiniz. Elektronik park freni ise maalesef yer almıyor.
Elegance donanımı ile standart gelen Park Asistanı ile paralel parkın yanı sıra, artık dikey park da otomatik olarak araç tarafından gerçekleştirilebiliyor. Paralel parkta da aracın boyundan artık 60 cm geniş park alanı ihtiyacı duyan sistemde, (önceden 80 cm idi) gösterge ekranı arasındaki bilgi ekranından parketmek istediğiniz yeri seçtikten sonra araca sadece gaz vererek park işlemini kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz.
Sene sonuna kadar 1700 adetlik satış hedefi koyulan yenilenen Skoda Superb’in 1.4 TSI 125 bg modeli 58 bin 900 TL, 1.6 TDI 105 bg DSG modeli de 73 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulmuş durumda. Test ettiğimiz 1.6 TDI 105 bg DSG Elegance donanım paketli modeli 79 bin 900 TL özel lansman fiyatıyla satılıyor. Yenilenen Skoda Superb’in detaylı testini de en yakın zamanda siz değerli okuyucularımızla buluşturacağız.
Video