Hyundai’nin Türkiye’de ürettiği yerli crossover SUV modeli Bayon, markanın Avrupa’daki SUV modelleri arasında giriş modeli olarak yer alıyor. SUV modellerinde dünyanın popüler şehir ve kasaba isimlerini tercih eden Hyundai, Tucson, Santa Fe, Kona ve Nexo modellerinden sonra Bayon’da da bu kuralı bozmadı. Bayon modelini Avrupa için ürettiğinden dolayı ismini de Avrupa şehirlerinden seçmiş. Bayon adı, Fransa’nın güneybatısındaki Bayonne şehrinden esinlenerek koyulmuş.
Hyundai Bayon’un ön yüzünde dar gündüz sürüş LED farları Kona’daki gibi farların üzerinde konumlandırılmış. Sensuous Sportiness yani duyusal sportiflik adını taşıyan tasarım dilinden bir çok öğeler gördüğümüz Bayon’da geniş ızgara bölümü alt kısma doğru yayılarak otomobile geniş bir hava katmış.
Önden başlayıp arkaya doğru devam eden kama şeklindeki omuz çizgisi, ok şeklindeki stop lambaları ve kapının alt tarafındaki diğer yatay hat ile uyum içinde aracın profilini tamamlıyor.
Arkada stop lambaları yay biçimindeyken, ortadaki ok şeklindeki reflektörlü alan da stopları birbirine bağlayarak görsel olarak arka bölümü tamamlamış. Piano black kaplamaya sahip bagaj kapağı da cam bölümün daha büyük olduğu hissiyatını vererek Bayon’u olduğundan daha büyük bir görünüme kavuşturmuş. Bir SUV klasiği olarak tampon altlarındaki ek parçalar ve lastiklerin etrafı ile kapıların altında kullanılan plastik dodikler standart olarak gelmiş.
411 litrelik bir bagaj alanı sunan Bayon’un 1/3-2/3 katlanan arka sıra koltukları tamamen katlandığında toplam bagaj alanı 1205 litreye ulaşıyor. Bagaj pandizotu kolayca arka koltukların arkasına kaydırılarak yüksek boyutlu eşyaları taşırken pandizotu söktükten sonra nereye koyacağım derdi yaşamanızı engelliyor.
Bayon’un iç mekanına geçtiğimizde Hyundai’nin diğer B segment modeli i20’nin neredeyse tıpatıp aynısı bir ön konsol ile karşılaşıyoruz. 10.25 inçlik dijital gösterge paneline sahip Bayon’da 8 inçlik ekrana sahip Apple CarPlay ve Android Auto destekli medya ünitesi yer alıyor.
Arkada segmentine göre yeterli bir yaşam alanı sunan Bayon’un diz ve baş mesafeleri yeterli. Arkada herhangi bir havalandırma ızgarası yer almazken, orta konsolun arkasında arkadaki yolcuların şarj ihtiyaçlarını kolayca giderebileceği 1 adet USB girişi ve hemen üstünde telefon koymak için küçük bir göz yer alıyor.
3 farklı motor seçeneğiyle sunulan Hyundai Bayon’un bizim testimize konuk olan versiyonu 1.4 litre hacimli atmosferik benzinli motor seçeneği 1.4 MPI oldu. 6 ileri tam otomatik şanzımanla eşleştirilen bu motor 100 beygir güç üretirken maksimum 134 Nm torkunu 3.500 d/d’da verebiliyor.
Genel olarak atmosferik motorlardan beklendiği üzere sakin kullanımda yeterli bir performans sunan bu motor şanzıman ikilisi, tork ihtiyacı olan durumlarda gerekli vites düşürmeyi yaparak devirli bir şekilde hızlanmayı sağlıyor. Genel anlamda şehiriçi kullanımlarda performanslı sürüş beklentisi olmayanlar için gerekli gücü sağlıyor. Tüketim anlamında da 1132 kg’lık hafif denilebilecek ağırlığının avantajıyla sakin kullanımlarda ortalama 6 litre civarında bir tüketim yakalayarak tasarruflu olduğunu da gösterdi.