ATMO Group ve Urzema Holding’in ortak girişimi Urzat, Eskişehir’de kuracağı fabrikada iki Çinli markanın araçlarını yerli üretimle banttan indirmeye başlıyor. SWM markası Eylül ayında, JAC markası ise Aralık ayında üretime geçecek.
“Otomotivde Gücün Yeni Merkezi Eskişehir Olacak”
ATMO Group CEO’su Anton Chernov, “Hedefimiz, bugün itibariyle otomotiv sektöründe Çinli markaların elinde olan güç merkezini Urzat projesiyle Eskişehir’e getirmek” dedi. Şirket, 2029 yılına kadar yıllık 40 bin adet satış hedefine ulaşmayı planlıyor.
Urzema Holding CEO’su Murat Ertaş ise projenin önemine vurgu yaparak, “Bazı markalar gittikleri ülkelere yatırım yaparken yan sanayilerini de oraya getirir ve aslında kendi ülkesine ait ürünleri bizim ülkemizde montajlar. Biz bunun yerine Türkiye’deki yetenekli yerli tedarikçilerle geniş bir tedarik zinciri ağı kurduk” açıklamasında bulundu.
Yerlilik Oranı Hedefi Yüzde 50’nin Üzeri
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak fabrikada önümüzdeki iki yıl boyunca yaklaşık 20 bin adetlik kapasiteyle üretime başlanacak. 2027-2029 yılları arasında kapasite 40 bin adede çıkarılacak.
Ertaş, “2026 yılı içerisinde yüzde 25-30 seviyesinde bir yerlilik oranına ulaşmış olacağız. 2027’de bu oranı yüzde 40 bantlarına çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde yüzde 51’in üzerinde bir yerlilik oranı hedefimiz var” dedi.
6 Farklı Model Üretilecek
SWM ve JAC Türkiye Ticari Operasyonlar Direktörü Burak Azmanoğlu, üretim planlarını açıklayarak şu bilgileri verdi:
SWM Modelleri:
- Eylül 2025: G01 PRO (SUV)
- 2026: G03F modeli
- 2027: MPV modeli
JAC Modelleri:
- Aralık 2025: E30X (elektrikli hatchback)
- 2026: PHEV pick-up modeli
- 2027: Hibrit/elektrikli SUV modeli
İlk Model: SWM G01 PRO
Eylül ayında banttan inecek SWM G01 PRO, 4670 mm uzunluğu, 1855 mm genişliği ve 2750 mm aks mesafesiyle geniş iç hacim sunuyor. CHANGAN’ın geliştirdiği 1.5 TGDI “Blue Core” benzinli motorla donatılan araç, 178 HP güç ve 300 Nm tork üretiyor.
14,6 inçlik multimedya ekranı, 360 derece HD kamera sistemi, açılabilir cam tavan ve 64 renkli ambiyans aydınlatması gibi özelliklerle donatılan model, FCW, LDW, LCA, RCTA gibi gelişmiş güvenlik sistemlerine sahip.
JAC E30X: Verimli Elektrikli Model
Aralık ayında üretime başlayacak JAC E30X, 51.5 kWh kapasiteli LFP bataryasıyla 374 km karma menzil sunuyor. 134 HP motor gücüne sahip model, 30 dakikada hızlı şarj özelliğine sahip. CNCAP’te 5 yıldız güvenlik notu alan araç, 100 km’de 10 kWh enerji tüketimi ile sınıfının en verimli modeli olarak öne çıkıyor.
Proje kapsamında Türkiye’de üretilen araçlar için 5 yıl veya 150 bin kilometre garanti verilecek.