Peugeot’nun B segmenti otomobil ailesinin son üyesi 208 tekrar test konuğumuz oldu.
Selefi 207 ile aynı platform üzerine inşa edilen 208 modeli dıştan ilk bakıldığında önceki model 207’ye göre kıvrımlı hatların ve yuvarlak çizgilerin daha çok kullanılması sonucu daha şirin bir otomobil gibi görünürken, iç ortamda ve dış tasarımda yeni modeli daha agresif yapan detayların da olduğunu söylemeden edemiyoruz.
Test konuğumuz 208 1.2 VTi motor ve ETG5 isimli yarı otomatik şanzıman ile kombine edilmiş olup, orta donanım paketi olan Active versiyonuna metalik renk, alaşımlı jant, 7 inç multimedya ekranı ve park sensörü opsiyonlarının eklenmesiyle oluşturulmuş bir otomobil.
Önden bakıldığında Peugeot’nun 508 modelinde kullanılan ön ızgarayla benzer bir ızgaranın kullanıldığı 208 modelinde, mercekli farlar ön cama doğru uzanan çekik göz görünümündeyken farların üst kısımlarındaki LED gündüz aydınlatmalarının kirpiği andırıyor.
Arka taraftan bakıldığında 3 adet çizgi şeklindeki LED’den oluşan arka aydınlatma grubuyla marka logosuna uygun olarak, aslan pençesiyle oluşturulan çizik izlenimi verilmeye çalışılmış. Bagaj kapağı sade tasarlanırken burada da logonun üzerinde Peugeot imzasını görmek mümkün.
Tampona baktığımızda en son 206 modelinde kullanılıp 207 modelinde vazgeçilen bir öge olarak arka tampon üzerinde ortaya konumlandırılmış arka sis farını görüyoruz. Arka cam köşelerinin, stop grubunun, bagaj kapağı ile arka tamponun birleştiği yerdeki çizgilerin yuvarlak hatlardan oluşması otomobile ayrı bir şirinlik katarken sportiflikten uzaklaştırıyor.
Profilden bakıldığında selefi 207’den çok farklı bir çizgi çizmeyen otomobilde kapılardaki kat çizgileri hoş bir hava katmış. Boyut olarak 207’den 68 mm kısa olan 208 3962 mm uzunluğa sahipken dingil mesafesi de 2538 mm ile yine selefinden 2 mm daha az. Bu ölçülerin yanında 208’in genişliği 1829 mm iken yüksekliği 1460 mm olarak ölçülüyor.
286 litrelik bagaj, sınıf ortalamasını tutturuyor. Access donanımda tek parça halinde katlananan arka koltuklar, tam olarak düz bir zemin oluşturamasa da yine de bagajdan koltuk üstüne geçişi yumuşak yapıyor. Koltuklar katlandığında bagaj 1.076 litreye ulaşıyor.
İç mekana girdiğiniz zaman yine farklı bir otomobille karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. Orta konsolda multimedya ekranının çevresinde , kapı kollarında ve gösterge bölgesinde kullanılan piano black malzeme şık bir hava katarken yer yer kullanılan kromajlı malzemeler de kontrast oluşturarak otomobili daha albenili hale getirmiş.
Gösterge tablosu şekil olarak kendi tarzını yansıtırken, konum olarak ilk başta tuhaf gelmesi muhtemel, fakat bir kaç saat sonra alışılacak bir durum. Ayrıca şunu söylemeden edemeyeceğim yaklaşık 1.85 m boyunda biri olarak gösterge tablosunu konumundan dolayı, okumakta zorluk yaşadığımı ifade etmeliyim. Direksiyonu aşağı indirdiğimde gösterge tablosunu rahat bir şekilde okurken direksiyonun alt kısmı bacaklarıma değiyordu, direksiyonu yukarı konuma getirdiğimde üst kısmı gösterge panelini kapatıyordu. Derinlik ayarını da kullanarak hem gösterge tablosunu görebileceğim hem de direksiyonun dizlerime değmeyeceği konumu bulduğumda ise güvenli sürüş için olması gereken kolların dirsekten kırık pozisyonunu sağlayamıyordum ne yazık ki.
Müzik sisteminin kontrolleri 207 modelindeki gibi direksiyon arkasında olmayıp direksiyonun üzerine alınmış. Benim yorumum boş direksiyonun kötü görüntüsü bu sayede giderilmiş fakat müzik sisteminin tuşlarını sağa ve sola ayırmak yerine tek bir tarafta toplayıp diğer tarafa da cruise control butonları entegre edilseymiş daha kullanışlı olurmuş.
Test ettiğimiz Active donanımında opsiyonel olarak alınan multimedya sistemi gayet kullanışlı olup şık bir görüntü yaratıyor. Fazla güneşli günlerde ekranda yazanları görmek biraz sıkıntılı olsa da çözünürlük bakımından veya sistem performansı bakımından eksiği yok diyebiliriz. Ayrıca Bluetooth desteği olan sistem sayesinde bu özelliği destekleyen cep telefonlarınız veya müzik çalarlarınız ile BT üzerinden müzik dinleme şansınız var.
Yol bilgisayarının da orta konsoldaki 7″ lik dokunmatik ekrana entegre edilmiş olduğu 208 ile, seyahat sırasında yol bilgisayarına bakmak yolla olan bağlantınızı bir nebze düşürüyor.
Multimedya ekranın altındaki piano black renkli hava kanallarından daha aşağıya inildiğinde yine piano black renkli klima butonlarını görüyoruz. Allure donanım seviyesinde bu bölümde elektronik çift bölge iklim kontrollü klima gelirken test aracımızda manuel klima bulunuyor. 6 adet havalandırma seviyesine sahip olan iklimlendirme sistemiyle istediğiniz sıcaklığı ayarlamak bir nebze daha kolaylaştırılmış.
Biraz daha aşağıya inildiğinde harici bellek girişiyle beraber çakmak yuvası yer alıyor.
ETG5 yarı otomatik şanzımanın şık krom kaplı bir vites topuzu bulunuyor. Direksiyon arkasındaki vites değiştirme kulakçıkları manuel modun yanı sıra otomatik modda da kullanılabiliyor.
Orta donanım seviyesindeki test aracında kapı içleri çoğunlukla sert plastik malzemeden imal edilirken, dirsek hizasına gelen bölgede bir miktar kumaş kullanılmış. Bunun dışında orta konsolda yumuşak plastik malzemeyle beraber kombine edilen piano black detaylar sayesinde otomobil kaliteli bir görüntü sergiliyor. Ayrıca bir çok en dolu paketinde bile standart olarak yer vermediği elektrikli katlanan aynalar, Peugeot 208’de Active donanımından itibaren standart olarak sunuluyor. Tek dokunuşta açılıp kapanabilen elektrikli ön ve arka camlar da standart.
Direksiyonun arkasında bulunan cruise control donanımının kullanımı kolay olmakla beraber hız limitörü ve hız sabitleme programı olmak üzere iki farklı özelliğe sahip.
Yanal desteklerini başarılı bulduğumuz koltuk yapısı sürücüyü sararak sürüş zevkini arttırırken yükseklik ayarı ile sürüş yüksekliğinizi ayarlamanız mümkün. Genel olarak yüksek sürüş pozisyonuna sahip olan 208’de görüş problemi olan bir nokta bulunmuyor.
Yeni Peugeot 208, arkadaki yolcular için yeterli hacmi, diz ve baş mesafesini sunuyor. Arka yaşam mahalinde gördüğümüz bir eksiklik olarak 207 de bulunan, arka yolcuların ayak bölgesine hava aktaran havalandırma deliklerinin 208 de bulunmadığını görüyoruz. Ayrıca arka yolcular için tavandaki tutmaçlar da 208’in donanımından çıkartılmış.
Bu donanım seviyesinde opsiyonel olarak tercih edilen 15 inç alaşımlı jantlarla beraber kullanılan Bridgestone marka 185/65 R15 ebadındaki lastiklerle, test aracımızın fren ve yol tutuşu konularında eksiği bulunmuyor.
Yüksek hızlarda ani dönüşlerde otomobilin arkadan kaymaya meyil etmesi ilk önce biraz korkuturken, tüm donanımlarda standart olarak sunulan ESP sistemi tam zamanında devreye girerek otomobili çizgiye sokmakta gecikmiyor. Ayrıca şehir içi kullanımında ve park manevralarında son derece yumuşak bir kullanımı olan direksiyon yüksek hızlarda sertleşerek tepkilere daha duyarlı bir hal alıyor.
3 silindirli 1.2 litre atmosferik motor 82 bg güç çıkışıyla 208’i 12.2 saniyelik bir sürede durağan halden 100km/s hıza ulaştırıyor. Şehir içinde gayet seri olan motor yüksek hızlarda fazla devir çevirmek zorunda kaldığından dolayı biraz sesli çalışıyor.
ETG5 isimli 5 ileri yarı otomatik şanzımanın vites geçişleri özellikle 1’den 2’ye geçerken biraz sarsıntılı çalışıyor. Ancak aracı tanıdıkça, vitesi yükseltmeye yakın ayağınızı gazdan çektiğinizde herhangi bir sarsıntıyla karşılaşmıyorsunuz. Bir diğer çözüm olarak da gazdan ayağınızı çektikten sonra manuel olarak vites yükselterek tekrar gaza basmak şeklinde kullanabilirsiniz.
Fabrika kataloğunda yazan şehir içi 4.5 lt/100km, şehir dışı 3.9 lt/100km gibi tüketim verileri bize fazla iyimser gelse de aracı test ettiğimiz sırada İstanbul’un kilit trafiğinde 6 lt/100km gibi değerleri gördükten sonra, uzun yolda da sakin kullanımda fabrika verilerinin kolay bir şekilde yakalanabileceğini gördük. Ancak uzun yolda 120 km/s hızın üstüne çıktığınızda da devir yükseldiğinden ötürü yakıt tüketimi artmaya başladığını da söylemek gerek.
Testimiz sonunda performans, tüketim, tasarım ve sürüş zevki bakımından başarılı bulduğumuz 208, iç mekandaki birkaç ufak eksikliğini saymazsak gayet keyifli bir otomobil. Yumuşak süspansiyonları sayesinde konfor ve kalite eksiği bulunmayan 208’de yolculuk etmek ayrı bir zevk iken, ilk bakışta tuhaf gelebilecek özellikleri daha sonradan özel bir otomobile sahip olduğunuzu hatırlatıyor.
1.2 VTi litre motor ile kombine edilen ETG5 şanzımana sahip Active donanım paketine sahip 208’in liste fiyatı 46,800 TL iken, metalik renk, alaşımlı jantlar, dokunmatik multimedya ekranı, arka park sensörü gibi opsiyonlara sahip test konuğumuzun liste fiyatı 49,800 TL olarak belirtiliyor.
Peugeot 208’in donanım tablosuna bu linkten, test için çekmiş olduğumuz tüm fotoğrafların yer aldığı galeriye ise bu linkten ulaşabilirsiniz.