Ferrari ilk plug-in hybrid modelini tanıttı. SF90 Stradale olarak adlandırılan otomobil, Scuderia Ferrari’nin 90. yılına da göndermede bulunuyor.
Araçtaki en büyük haber tabi ki üç elektrik motorunun eşlik ettiği 780 beygir güç 800 Nm tork üreten turboşarjlı 4.0 litrelik V8 motor. Üç elektrik motorudan bir V8 ile sekiz ileri çift kavramalı şanzımanın arasına yerleştirilirken diğer ikisi ise ön aks üzerinde konumlandırılmış.
Elektrik motorları 7,9 kWh lityum-iyon bataryaya sahip ve toplamda 220 PS beygir güç üretebiliyor. Bu da dört tekerlekten çekiş sunan SF90 Stradale’a V8 motoru ile birlikte 1000 beygirlik bir güç sağlıyor.
Otomobilin performans rakamlarından bahsetmek gerekirse, 0’dan 100 km/s hıza 2.5 saniyede çıkan SF90 Stradale, 200 km/s hıza çıkmak için ise 6.7 saniyeye ihtiaç duyuyor. Hiper otomobilin son hızı ise 340 km/s olarak açıklandı. Ayrıca yeni Ferrari’nin sadece elektrikli kullanımlarda 25 km’lik bir menzil sunduğunu da söylemek de yarar var.Plug-in hybrid modeller genellikler hafif olmamaları ile bilinir. Bununla birlikte SF90 Stradale sadece 1,570 kg ağırlığı ile dikkat çekiyor. Bu da Ferrari SfF90 Stradale’nin 1.57’lik rekor ağırlık-güç oranına sahip olmasını sağlamış.
Ferrari, hibrit sistemin araca fazladan 270 kg eklediğinden, ağırlığı azaltmanın bir “zorunluluk” olduğunu belirtti. Ancak, bunu çok malzemeli bir gövde ve şasi kullanarak başarmışlar. Bu bileşenler, karbon fiber ve yeni alüminyum alaşımları içeren bir dizi hafif malzeme kullanılarak elde edilmiş. Şasideki bu değişiklikler aracın çok daha hafif olmasının yanı sıra önceki platformlara göre %20 daha fazla bükülme ve %40 daha fazla burulma sertliğine ulaşmasında da önemli rol oynamış.
Performanslı karakterine uygun olarak Ferrari SF90 Stradale direksiyon simidine monte edilmiş yeni bir eManettino mod seçicisine sahip. Bu tuş yardımıyla sürücüler güç aktarma organlarının dört farklı modu arasında seçim yapabilecekler.
eDrive, aracın şehirde sessizce seyahat etmesini sağlayan elektrikli modu aktif ederken, Hibrit mod varsayılan ayardır ve güç aktarma sisteminin genel verimliliğini optimize eder. Performans modu, V8 motorunu her zaman çalışır durumda tutar, böylece gerektiğinde güç anında ve tamamen kullanılabilir. Son olarak, Qualify modu elektrik motorlarından maksimum şekilde çalışmasına izin vererek aracın tam potansiyelinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Mühendisler ayrıca sürüş dinamiklerini optimize eden yeni bir elektronik Yandan Kayma Kontrolü (eSSC) sistemini geliştirmişler. Bu sistem, sürüş koşullarına ve kavrama gereksinimlerine uyacak şekilde her bir tekerleğe gidecek tork miktarını ayarlayan bir elektrikli çekiş kontrol sistemi ile birlikte çalışıyor. eSSC ayrıca bir tork vektörleme fonksiyonuna ve fren sistemi torkunun hidrolik sistem ile elektrikli motorlar arasında bölünmesine izin veren ileri teknoloji bir fren sistemine de ev sahipliği yapıyor.
Marka tarafından son 20 yılda üretilen spor otomobillerin “radikal bir evrimi” olarak nitelendirilen Ferrari SF90 Stradale, genel marka çizgilerinin yanı sıra ince LED Matrix farlara, daha kavisli bir ön cama ve daha ince A sütununa sahip. Model ayrıca aerodinamik yan eteklere, daha yükseğe konumlandırılmış hava girişlerine ve radikal diyebileceğimiz arka tasarıma sahip. Belirgin bir arka difüzöre ev sahipliği yapan model, çift egzoz çıkışı ve yuvarlak yerine köşeli stop lambalarını içerisinde barındırıyor.Otomobilin arka bölümü muhtemelen çok tartışılacak ancak bu tasarımın da bir amacı var; aerodinamik ve yere basma kuvveti. Ferrari’nin açıkladığı gibi, motor kapağı iki bölüme ayrılmış. Alt kısım sabit olup üçüncü fren lambasını içerisinde barındırırken diğer bölüm ise hareketli olarak tasarlanmış. Farklı durumlara göre şekillenen bu bölüm aracın yere basma kuvvetinin azalıp artmasına da yardımcı olacak. Ferrari’ye göre SF90 Stradale, 250 km/s hızda 390 kg’lik yere basma kuvveti üretebiliyor. Şirket bu değeri yüksek performanslı cadde otomobilleri için yeni bir kriter olarak nitelendiriyor.
Yenilikçi tasarım 16 inçlik büyük bir dijital gösterge grubuna sahip iç bölümde de devam ediyor. Kokpit, havacılık sektöründen ilham alınan tuş takımlarına da ev sahipliği yapıyor. Ferrari SF90’nın merkezde konumlandırılmış hız göstergesi ise navigasyon ve bilgi-eğlence sistemleri ile çevrelenmiş.
Bunların dışında altı düz olarak tasarlanmış üç kollu direksiyon simidine ev sahipliği yapan modelde, klima ve diğer sistemler için dokunmatik kontrollere yer verilmiş. Yeni model ayrıca baş-üstü ekran göstergesi ve yolcular için ikinci bir ekrana da ev sahipliği yapabilecek.