Kuzey Amerika‘da ve beraberinde tüm dünyada gelişen CUV/Crossover pazarında önemli bir yere sahip olan Forester, 13 Kasım Salı günü Subaru’nun merkez yerleşkesi Tokyo’da düzenlenen bir etkinlikle tüm dünyaya tanıtıldı.
Aracın geliştirilmesinde yer almış mühendislerin de dile getirdiği şekilde, yeni Forester devrimsel yeniliklerden çok iyileştirilmiş ve geliştirilmiş bir yeni nesilden ibaret. Tabi ki makyajdan daha öte bir geliştirme sürecinden geçen Forester’daki başlıca yenilikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Direct Injection Turbocharged (DIT) teknolojisine sahip XT modelinde 2 litre hacmindeki 4 silindirin yatay olarak konumlandırıldığı Boxer motoru 2000 d/dk gibi düşük bir devirde 280 beygir güç ve 350Nm maksimum tork elde edebiliyor.
Kuzey Amerika pazarında gittikçe kızışan MPG(miles per gallon) savaşında geri kalmamak için geliştirilen CVT (sürekli değişkenli şanzıman) vites kutusu şehir içi 10lt/100km ve şehir dışı 8lt/100km değerlerini elde etmeyi başarıyor. CVT şanzımanın motoru canlı tutmaktan çok en verimli aralığı bulma çabasından ötürü bunun dezavantajlarını daha kabul edilebilir düzeylere indergemek için direksiyonun arkasına yerleştirilmiş pedal shifter‘lar sayesinde CVT şanzımanı 8 ileri zamanlıymış gibi simule edebilme imkanı tanınmış. Ayırca Avrupa pazarında alıştığımızdan farklı olarak 6 ileri düz vites istenildiğinde ekstra ücret talep edilmeden opsiyon olarak sunuluyor.
Genellikle sert plastikten imal edilen, basit bir tasarıma sahip ama bir o kadar da işlevsel ve düzenli Subaru iç dizaynı bu modelde de pek değişmemiş. Yine de aracın basın açıklamasında iç mekanda daha tatminkar kalitede malzeme kullanıldığı ve işçiliğe dikkat edildiği belirtilmiş.
Aracın önceki nesillerine sahip kullanıcıların şikayetlerini dikkate alan Subaru, günümüz araç içi bilgi&eğlence sistemlerinin sunduğu bütün nimetlerden faydalanmaya çalışmış. Özellikle 2012 yılında piyasaya sunulan bir çok Japon menşeli modelde rastladığımız çift bilgi ekranlı orta konsol tasarımı yeni Forester’a da eklenmiş. En üst donanım seviyesinde sunulan araç içi teknoloji opsiyonları şu şekilde; Harman/Kardon müzik sistemi, yenilenmiş arayüzlü navigasyon ve arka kamera görüntüsünü de aktaran ikinci bir lcd ekran.
Yıllardan beri süregelen Subaru ve Forester’la özdeşleşmiş motor kapağının üzerinde bulunan hava giriş bölümüne bu modelde yer verilmemiş. Sebep olarak aracın aerodinamisinin daha da geliştirilmesinin amaçlandığı söyleniyor. ( Küçük bir bilgi olarak hatırlatmakta fayda var; Forester XT modeline can veren turbo intercooler yine motorun üst bölümüne yerleştirilmiş. Motor kaputundaki havalandırma girişi kaldırılsa da turbo intercooler’ın yeri yine aynı )
Aracın dış görünümüne değinecek olursak; yüksekliği artırılmış Impreza’ya benziyor diyenleri haksız çıkarmayacak kadar Impreza’yla benzeşen Forester, önceki nesillerinden de gelen bu geleneği sürdürüyor. Halen Compact Utility Vehicle (CUV) segmentideki sınırlar dahilinde yer alan Forester’da muazzam arka yolcu diz mesafeleri ve bagaj hacmi olmadığını bu araçtan daha fazla beklentisi olanlar için söylemiş olalım.
2013‘ün bahar aylarında Kuzey Amerika’daki bayilere ulaşmaya başlayacak yeni nesil Forester’ın fiyatına, Avrupa’daki akıbetine ve 2.2 litrelik Boxer dizel motoruna ne olacağına dair bilgilere henüz ulaşabilmiş değiliz.