Tesla, Model X adlı yeni otomobilinin konsept halini ilk olarak 2012 yılında bizlere sergilemişti. Tesla Model S P90D sedan ile birçok ortak noktası bulunan bu aracın 2013’te üretime giriş 2014’ün başında satışına başlanması bekleniyordu. Fakat süreç uzadı ve sonunda araç bugün itibariyle Tesla’nın California’daki üretim tesisinde tanıtıldı.
Elektrikli crossover kategorisine dahil edebileceğimiz Model X, bu sınıftaki ilk seri üretim araç olma ünvanına da ulaşmış oldu. Tesla’nın kurucusu ve yöneticisi Elon Musk, tanıtım sırasında otomobilin “Falcon Wings” yani “Şahin Kanatları” olarak adlandırılan kapılarına ve aracın genel olarak etkileyici tasarımına sıklıkla değindi. Hatta üzerinde ultrasonik sensörler bulunduran bu kapıların etrafındaki cisimleri çok iyi algıladığını belirtmek için Elon Musk, tanıtım sırasında sahnede Tesla Model X’i bir Audi Q7 ile Honda Odyssey’in arasına park etti. Ayrıca sürücü kapısının yaklaşıldığında otomatik açılıp kapanma özelliği de güzel bir detay olarak dikkatimizi çekti.
Aracın şahin kanatlarından, etkileyici tasarımından ve tavana doğru kıvrılan geniş ön camından hala etkilenmediyseniz yukarıdaki görsele dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Model X, inanması güç bir özelliğe sahip olan bir klima sistemine sahip. Sağdaki biyolojik silah logosu bu özelliği gösteriyor. Klima “Bio-weapon Defense” olarak adlandırılan bu modda çalışırken bakteri ve virüslerin iç mekana girmesini engelliyor. Yani araç adeta bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi.
The Verge adlı teknoloji sitesi tanıtımla birlikte Tesla Model X’i kısaca test etme imkanı bulmuş. Aracın birtakım özelliklerinin ve muhteşem performansının sergilendiği o videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Aracın normal özelliklerine dönersek, 3 sıralı koltuk düzeni sayesinde 7 yolcuyu rahatlıkla taşıyabildiğini görüyoruz. Oldukça geniş bagaj hacmi sayesinde yolcuların yükleri de araca rahatça sığabiliyor. Model X aynı zamanda 2.268 kg ağırlığa kadar römork çekebiliyor. Aracın tüm bu kullanışlılığına rağmen 100 km/s hıza 3.2 saniyede çıkıyor olması ise duyan herkesi şaşırtıyor. Fakat aracın iki versiyonu olacağından dolayı bu söylediğimiz değer alt versiyon için geçerli olmayacak. Giriş modeli olan Model X 90D’nin 0-100 km/s hızlanması 4.8 saniye sürecek. Fakat aile otomobili gibi görünen bir elektrikli otomobil için bu da muhteşem bir değer. 90D versiyonunun menzili de 413 km gibi yine oldukça iyi bir değer.
Üst versiyonun adlandırması ise P90D olarak yapılmış. Bu versiyon dediğimiz gibi 0-100 km/s hızlanmasını 3.2 saniyede tamamlarken 1/4 mil mesafeyi 11.7 saniyede geçiyor. Bu da doğrudan performans otomobili olan 707 beygir gücündeki Dodge Challenger SRT Hellcat’in değerine oldukça yakın. P90D versiyonu tam şarj ile 402 km menzile sahip oluyor. Aracın tüm bunları başarmasında yardımcı olan motorlar ise iki adet. Birisi önde yer alan 259 beygir gücündeki elektrikli motor, diğeri ise arkada yer alan 503 beygir gücündeki motor.
Aracın diğer özellikleri arasında ise 230 mm’ye kadar sürüş yüksekliği sunabilen havalı süspansiyon, bisiklet ve kayak gibi şeyler için sunulan ve çok kısa sürede takılabilen pratik bir aparat, Autopilot adlı otomatik park sistemi, tamamen düz şekilde katlanan 3.sıra koltuklar ve bireysel olarak ayarlanabilen 2.sıra koltuklar sayılabilir. Model X’in bataryasının tam şarja Tesla’nın hızlı şarj sistemi ile 30 dakikada ulaşabildiğini de belirtelim.
Otomobillerin takla attığı zaman yolcuların yaralanma riskini gösteren tabloda Model X rakiplerine göre çok daha düşük bir riske sahip.Tesla Model X’in P90D “Signature Series” adlı versiyonunun 90kWh’lık bir batarya ile fiyatının 132.000$‘dan başlaması bekleniyor. “Ludicrous Speed Package” adlı performans paketi ile bu fiyat 142.000$‘a yükseliyor.