Geçtiğimiz gün Nissan tarafından özel bir etkinlikle tanıtımı yapılan 2. nesil Qashqai’nin ilk görsellerini ve ilk bilgilerini paylaşmıştık. Avrupa pazarında sınıfının lideri olan bu otomobil için değinmemiz gereken daha bir çok ayrıntı olduğu için hemen bunlara bir bakalım.
Dış mekanda daha çekici, daha dinamik ve daha keskin bir duruşa kavuşan yeni Qashqai’nin bu alandaki gelişimine denecek çok fazla söz yok. 49mm uzayan, 20mm genişleyen ve 15mm alçalan gövdeyle daha sportif gözüken araç bu ölçü değişiklikleriyle eski modelde biraz sıkıntı yaratan iç mekan darlığına da çözüm getirmişe benziyor (Alçalan genel yüksekliğin iç mekana etkisi olumsuz yönde değil).
İç mekanda lansman görsellerinde kullanılan aracın en üst donanımlı olmasından dolayı deri kaplanan yerlerin oldukça fazla olduğunu görüyoruz; bu tabii ki kalitesi bir mertebe daha artan iç mekana dair ilk sinyalleri veriyor bizlere. Orta konsolun merkezinde daha büyük bir ekrana ev sahipliği yapacak olan medya sistemiyle birlikte klima kontrol ünitesi de değişmiş. Son dönem modası piano black kaplamaya kavuşan orta konsol önceki modele göre daha modern, daha şık duruyor. Elektro-mekanik park frenine geçilmesiyle düzeni değişen orta kol dayanağı bölümü daha kullanışlı gözler sunuyor.
Yeni modelde teknoloji ve güvenlik başlığı altında gelen yeni özellikleri sıralayacak olursak, önden çarpmaları önleyici sistem, sürücü dikkat desteği sistemi, trafik işaretleri algılayıcısı, şerit takip desteği, kör nokta asistanı, hareketli obje tanımlayıcısı, farların uzun-kısa hüzmelerini otomatik ayarlayan sistem, şasi kontrolü, LED aydınlantamlı gündüz farlarının yanı sıra ana far grubunda da LED aydınlatma, kuş bakışı görüntü sağlayan park asistanı ve akıllı telefonlarla bağlantı kurabilen yeni NissanConnect medya arayüzü, resmi basın bülteninde açıklanan öne çıkan özellikler.
Büyüyen ölçüleriyle gelen bir diğer önemli getiri ise önceki nesilde 20 litre büyüyerek 430 litreye çıkan bagaj hacmi. Ayrıca yeni bir sisteme sahip bagaj zemini hem alt kademede kullanışlı bir alan sunuyor, hem de hareketli parçalarla bagajı bölümlere ayırarak organize ediyor.
Bizlerin ve potansiyel müşterilerin de daha çok merak ettiği motor seçeneklerine gelecek olursak ;
1.2 DIG-T 115 beygir (85kW), Renault modellerinden tanıdığımız 1.2 tCe motorun ortak firma Nissan’daki karşılığı. İngiltere’de daha çok tercih edilen 1.6 atmosferik motorun yerini alacak bu motorun Renault grubundan haricen yeni Qashqai için özel olarak modifiye edildiği bildiriliyor. 115 beygir ve 190Nm maksimum torku 6 ileri düz vites üzerinden aktaracak olan bu giriş sınıfı motor seçeneğinin 100km’de ortalama yakıt tüketimi 5.6 litre olarak açıklanırken, CO2 salınımı ise 100km’de yalnızca 129 g/km.
1.6 DIG-T 150 beygir (110kW), Nissan bünyesinde daha önce Juke’da da kullanılmış ve çeşitli modifiyelerle 180-220 beygir aralığına kadar güç alınabilen bir motor. Yeni Qashqai’da en kuvvetli ve benzinli olması bakımından en lüks diyebileciğimiz motor seçeneğini teşkil edecek 1.6 DIG-T, dizel motor seviyelerinde 240 Nm’lik maksimum torka sahip. Bu güç değerlerine rağmen açıklanan ortalama yakıt tüketimi 100 km’de 5.7 litre olan motorun CO2 salınımı 132 g/km. Bu değelerin yakalanması için 1.6 turbo beslemeli motorun özel olarak ayarlandığını yani bir anlamda gücünün kısıldığını belirtelim.
1.5 dCi 110 beygir (81kW), Renault-Nissan grubunun kıdemli emektarı. Yaklaşık 10 yıldır çeşitli güncellemeler geçirerek EU5 emisyon normlarına kadar ayak uydurabilen bu motor dizel seçenekleri içerisinde fiyatı ve yakıt tüketimi açısından en uygun motor olacak. 6. jenerasyon 1.5 dCi motorun daha sessiz ve sarsınıtız çalışacağı, 20Nm maksimum tork artırımıyla vites geçişlerinde daha geniş bir aralık sunacağı belirtiliyor. Bu zamana kadarki en ekonomik dizel motor seçeneği olduğu iddia edilen yeni 1.5 dCi’ın 100km’de ortalama 3.8 litre tüketeceği ve vergi avantajı açısından kritik eşik olan 99 g/km CO2 emisyon değerini tutturduğu dile getiriliyor.
1.6 dCi 130 beygir (96kW), 2.0 dCi ünitesini üretim bandlarında X-Trail gibi modellere yönlendirmesi açısından tasarlanmış bir motor. Atmosferik 2 litre dizel motorun verebileceği performansı çok daha düşük yakıt tüketimiyle ve 320 Nm gibi yüksek bir torkla sunan bu güç ünitesinin 4×2 ve düz vites kombinasyonunda ortalama tüketim değeri 100 km’de 4.4 litre iken, X-Tronic şanzımanla 4.6’ya yükseliyor. 4×4 çekiş sisteminde düz vitesle gelen modelde ise 5 litrelik yakıt tüketim değeri ölçülmüş.
1.6 dCi 130 beygirle sunulacak olan X-Tronic CVT(sürekli değişken) şanzıman dizel-otomatik severleri mutlu edecek bir gelişme. CVT şanzımanlar konusunda uzman olan Nissan’ın bu tekniği yeni nesil turbo beslemeli bir dizel motora entegre edebilmiş olması sevindirici. Yakıt tüketimini de çok artırmayan bu şanzımanda doğası gereği vites geçişleri olmasa da deviri değiştirerek bunu simule eden bir sistem kullanılıyor ve sürücü tarafından bu suni vites değişimleri yapılabiliyor.
Yeni nesil elektrik motoru destekli direksiyon sistemi, hem motordaki direksiyon hidroliği ve mekaniği için ayrılan yükü üzerine alıyor, hem de hıza duyarlı olarak sertliğini daha hızlı bir şekilde ayarlıyor. Sürücülerin arzularına göre Normal ya da Sport moda ayarlanabilen direksiyonun geri bildimleri değişiyor.
ALL-MODE 4×4-i ve Şasi kontrol sistemleri içinde adı geçen, Active Ride Control, Active Engine Brake, Active Trace Control aracın sürüş güvenliğini ve stabilitesini artırmaya yönelik geliştirilmiş sistemler. Bu sistemler basit olarak izah etmek gerekirse çekiş kontrolünün kaybedildiği ya da değiştiği durumlarda sorunun yaşandığı tekerleğe hafif bir frenleme yaparak kilitli diferansiyalin görevini bir nebze olsun farklı biri biçimde gerçekletirmiş oluyor. B
Nissan Avrupa kanadının merkez yerleşkesi olan İngiltere’de tasarlanmış yeni Qashqai, Avrupa için Avrupa’da üretilecek. Sunderland fabrikasında pazardaki büyük talebi karşılamak için 2010 yılından beri günde 3 vardiya çalışarak yılda 500,000 araç üreten Nissan Avrupa fabrikası, yeni modellerini üretim bandından indirip bayiilere ulaştırması Şubat 2014’ü bulacak.
Nissan Qashqai’nin resmi tanıtım videolarını aşağıdaki bağlantılar üzerinden izleyebilirsiniz.