Sürüş ve Performans
Gelelim Alfa Romeo Giulietta’nın bizi en çok mutlu eden kısmına. 1.4 litre hacmindeki turbo beslemeli benzinli MultiAir motor, 5500 d/d’da 170 beygir güç üretirken, 2500 d/d’dan itibaren 250 Nm torkunu size sunuyor.
MultiAir teknolojisinin kalbinde, doğrudan giriş supapları aracılığıyla (kısma valfini kullanmadan) havayı kontrol ederek yakıt tüketimini azaltan yeni bir elektrohidrolik supap yönetimi sistemi bulunuyor. Aynı zamanda Alfa Romeo’nun belirttiğine göre;
- Yüksek performanslı kam profilinin uyarlanması ile %10’dan %35’e varan daha fazla güç
- Supap üzerinde doğrudan kontrol sayesinde düşük hızlarda %15’e varan daha fazla tork
- Yüksek hava kütlesi basıncı nedeniyle %12’ye kadar geliştirilen alım
- Pompalama kayıplarının ortadan kaldırılması sayesinde yakıt tüketimi ve emisyonda %10’a varan azalma elde edilebiliyor.
170 beygirlik bu motorun Alfa Romeo Giulietta’yı TCT çift kavramalı şanzıman ile 0’dan 100 km/s hıza 7.6 saniyede ulaştırabildiği belirtilmiş.
6 ileri TCT çift kuru kavramalı otomatik şanzımanın tepkileri gayet hızlı gerçekleşirken, otomatik modda pedala çok az yüklenmenizle beraber hemen vites küçülterek atak bir şekilde Giulietta kendini öne atıyor. C segmentindeki diğer otomatik şanzımanlı otomobillerle kıyaslandığında TCT’nin vites düşürme konusunda daha istekli olması, manuel moda fazla gerek duymanıza gerek kalmadan hızlıca araçtan tepki alabilmenizi sağlamış.
Yakıt tüketimi konusunda testimiz boyunca İstanbul şehir içinde 9 litre/100 km civarı bir tüketim sergileyen Alfa Romeo Giulietta’nın uzun yolda yakıt tüketimi 6-7 litrelere kolayca düşürülebiliyor. Tabii performanslı kullanımlarda yol bilgisayarınızda 10 litreyi görmek oldukça kolay.
Standart olarak sunulan Start&Stop sistemi kendini belli etmeden aracı stop ettirip, frenden ayağınızı çektiğinizde yine sarsmadan hızlı bir şekilde aracın tepki vermesini sağlıyor.
Alfa Romeo’nun ruhunu belki iç mekanında değil ama sürüş özelliklerinde çok iyi yansıtan Giulietta’da yer alan 3 farklı DNA sürüş modu ise aşağıdaki şekilde sıralanmış:
- Normal modda, günlük kullanım için konforlu bir şekilde bir ayar sunuluyor.
- Dynamic modda ise motor devri sürekli en çabuk hızlanabileceğiniz aralıkta tutularak hızlı tepkiler alabileceğiniz, hemen vites düşürmeye hazır şanzıman, sertleşen direksiyon ile birlikte elektronik Q2 diferansiyeli de aktif hale geliyor.
- All weather modunda, en zor yol tutuşu koşullarında VDC ve elektronik Q2 dahil bütün aktif güvenlik sistemleri alarma geçerek, Giulietta maksimum sürüş güvenliğini sağlamakta. Motor tepkisi daha aşamalı ve kontrollü hale geliyor.
Kaput demiri yerine amortisör kullanılması olması gereken güzel bir detay.
225/45 R17 lastiklerle buluşan 17 inç jantlar önce bağımsız MacPherson, arkada ise yine bağımsız Multilink süspansiyonlar sayesinde konforlu bir kullanım sunarken aynı zamanda direksiyonun hareketlerine hemen tepki vererek spor bir otomobil kullanıyormuşçasına keyif veriyor. Ön aksta yer alan elektronik kilitli diferansiyel Q2 yüksek hızlarda virajlarda önden kopmaları mümkün olduğu surette en aza indirgemeye çalışmakta.
Jantların arkasından gözüken kırmızı Brembo fren kaliperleri işini başarıyla yaparken, ayrıca Dynamic modda aktif hale gelen prefill özelliği ile araç fren yapılmasını gerektirecek bir durum algıladığından önceden frenleri hazırlayarak mümkün olan en hızlı tepkiyle frenlemeyi gerçekleştiriyor.
Rüzgar sesi ve yol sesi konusunda biraz daha çalışılması gereken Giulietta’nın sürücü koltuğundan duyduğunuz egzoz ve motor sesi ise sizi tahrik etmek için elinden gelen herşeyi yapıyor. Özellikle rölantide ilerlerken aracın egzozundan gelen homurtular altınızdaki aracın C segmenti bir hatchback olduğunu unutturacak cinsten.
Çift-pinyonlu direksiyon sistemi yeterli geri beslemeyi verirken, park manevralarına başladığınızda hemen yumuşayarak kolayca park etmenizi sağlıyor.