Alfa Romeo’nun B segment hatchback modeli Mito, 2008 yılında tanıtıldıktan sonra 2014 yılında da ufak çaplı bir makyaj geçirdi. Test konuğumuz olan Mito QV, model ailesinin en güçlü ve en sportif üyesi olmakla beraber fiyat listesine baktığımızda Mito ailesinin Türkiye’de satışta olan tek modeli konumunda.Peki nedir bu Quadrifoglio Verde’nin (QV) yani Türkçe’siyle Yeşil Dört Yapraklı Yonca’nın hikayesi? En eski profesyonel yarış organizasyonu olan Targa Florio’da bir türlü ikincilikten kurtulamayan Alfa pilotu Ugo Sivocci’nin 1923 yılındaki yarış öncesi Alfa Romeo RL’sinin burnuna yeşil bir 4 yapraklı yonca boyamasıyla talihi değişir ve o yarışı kazanır. Bu olaydan sonra 4 yapraklı yoncanın şans getirdiğine inanılırken bütün Alfa Romeo pilotları araçlarında bu figürü kullanmaya başlar. Daha sonrasında da ilk olarak Alfetta 159’da kullanılan bu sembol, günümüze dek Alfa Romeo’nun sportif modellerinde yer almaya devam etti.Mito ismi ise aracın tasarlanıp üretildiği şehirler olan Milan ve Torino’nun kısaltmasından geliyor.Alfa Romeo Mito dış görünüşünde 8C Competizione’nin ufaltılmış bir kopyası olarak dikkat çekiyor. 8C Competizione’den alınan detaylar arasında renkli parlaklık ile çizili yan camların spesifik şekli, ön tamponları ayırt eden üç parçalı “trilobo” motifi, ön farların ve LED arka lambaların şekli bulunuyor. Ön farların ve arka lambaların etrafına ayırt edici bir kişisel dokunuş eklenmiş.Alfa Romeo MiTo QV, özel ayna kaplamaları, karartılmış ön ızgara, kapı kolları, ön ve arka far çerçevelerindeki parlak boyası, kırmızı fren kaliperli 17 inç alaşım jantlarının yanı sıra arka rüzgârlık ve tahliye üniteli sportif tamponlarıyla farkını ortaya koyuyor. Sinyal lambasının altında bulunan “Quadrifoglio Verde” logosu da modele özgü bir detay olarak yer alıyor.Fiat Punto ile aynı altyapıyı paylaşan 4063 mm uzunluğundaki Alfa Romeo Mito QV, 1720 mm genişliğe, 1446 mm yükseklik değerine ve 2511 mm’lik bir aks mesafesine sahip. Alfa Romeo Mito QV’nin boş ağırlığı ise 1145 kg.
270 litrelik bir bagaj kapasitesine sahip Alfa Romeo Mito QV’nin yükleme ağzı biraz yüksekte kalsa da sunduğu bagaj alanı kendi segmenti için yeterli duruyor. Arka koltuklar tek parça olarak katlanıp daha geniş bir bagaj hacmine sahip olmak da mümkün.
İç mekana geçtiğimizde yenilen alt tarafı düzleştirilmiş direksiyon simidi ilk bakışta dikkati çekerken, karbon fiber görünüme sahip plastik kaplamanın tüm konsolun üzerini kapladığını görüyoruz. Konsolun ortasında yer alan 5 inç dokunmatik ekrana sahip Uconnect sisteminin hemen altında ise klima kumandaları yer alıyor. Büyük abisinin aksine vites topuzunun ön tarafında bir tane de olsa bardaklık gözü ve telefonunuzu koyabileceğiniz ufak bir cep yer alırken, hemen yanında DNA sürüş modu seçimi tuşu yer alıyor.Çıtasız kapılara sahip Alfa Romeo Mito’da kapı içi gözleri yeterli alana sahipken, kapı içerisinde kullanılan malzemenin kalitesi de çok fazla sırıtmıyor. Gösterge grubu ise Giulietta’dan tanıdık.Ön koltukların yatırılmasıyla arkadaki koltuklara geçiş sağlanabilirken, arkadaki koltukların sunduğu diz mesafesi ise sınırda denilebilir.Kaputun altında yer alan 1.4 litre hacmindeki turbo beslemeli benzinli MultiAir motor, 5500 d/d’da 170 beygir güç üretirken, 2500 d/d’dan itibaren 250 Nm torkunu size sunuyor. 170 beygirlik motorun özellikle üst devirlerdeki istekli hali, Mito QV’yi yüksek hızlarda atak bir hale getirirken, düşük devirlerde turbo boşluğu bariz bir şekilde hissediliyor.
MultiAir teknolojisinin kalbinde, doğrudan giriş supapları aracılığıyla (kısma valfini kullanmadan) havayı kontrol ederek yakıt tüketimini azaltan yeni bir elektrohidrolik supap yönetimi sistemi bulunuyor. Aynı zamanda Alfa Romeo’nun belirttiğine göre;
- Yüksek performanslı kam profilinin uyarlanması ile %10’dan %35’e varan daha fazla güç
- Supap üzerinde doğrudan kontrol sayesinde düşük hızlarda %15’e varan daha fazla tork
- Yüksek hava kütlesi basıncı nedeniyle %12’ye kadar geliştirilen alım
- Pompalama kayıplarının ortadan kaldırılması sayesinde yakıt tüketimi ve emisyonda %10’a varan azalma elde edilebiliyor.
170 beygirlik bu motorun Alfa Romeo Mito QV’yi TCT çift kavramalı şanzıman ile 0’dan 100 km/s hıza 7.3 saniyede ulaştırabildiği belirtilmiş.Daha önce Giulietta’da kullandığımız TCT’ye göre daha kararsız bir görünüm sergileyen Mito QV’de yer alan TCT şanzıman, direksiyon arkasından kulakçıklarla da kontrol edilebiliyor olsa da, verdiğiniz komutlara biraz geç tepki veriyor. Genel anlamda sportif sürüşü fazlasıyla törpüleyen şanzıman Mito QV’nin zayıf halkası olarak dikkat çekmekte. Dynamic modda hızlanırken aynı viteste daha fazla kalma isteği gösterse de ani hızlanma isteklerinizde yüksek viteste iken vites düşürüp hızlanması ağır kalabiliyor.
Ortalama şehir içinde 8 litre / 100km yakıt tüketimi değerlerinde gezinen Mito’da, Dynamic modda gaz pedalıyla sürekli haşır neşir olursanız yakıt tüketimi iki haneli değerlere ulaşabiliyor.Alfa Romeo Mito QV’de yer alan 3 farklı DNA sürüş modu ise aşağıdaki şekilde sıralanmış:
- Normal modda, günlük kullanım için konforlu bir şekilde bir ayar sunuluyor.
- Dynamic modda ise motor devri sürekli en çabuk hızlanabileceğiniz aralıkta tutularak hızlı tepkiler alabileceğiniz, hemen vites düşürmeye hazır şanzıman, sertleşen direksiyon ile birlikte elektronik Q2 diferansiyeli de aktif hale geliyor.
- All weather modunda, en zor yol tutuşu koşullarında VDC ve elektronik Q2 dahil bütün aktif güvenlik sistemleri alarma geçerek, Giulietta maksimum sürüş güvenliğini sağlamakta. Motor tepkisi daha aşamalı ve kontrollü hale geliyor.
195/45 R17 lastiklerle buluşan 17 inç jantlar varken, önde bağımsız MacPherson, arkada ise yarı bağımsız süspansiyonlar yer alıyor. Virajlarda ve ani şerit değiştirmelerde gövde salınması Quadrifoglio Verde logosu taşıyan bir Alfa Romeo için gereğinden fazla gerçekleşerek sürücüyü rahatsız edebiliyor. Ön aksta yer alan elektronik kilitli diferansiyel Q2, yüksek hızlarda virajlarda önden kopmaları mümkün olduğu surette en aza indirgemeye çalışmakta. Kısa turlu ve direkt direksiyon sportif kullanımda yeterli geri dönüşü size aktarıyor. Mito QV’nin 11.25 m’lik dönüş çapı ise kısa boyuna rağmen şehir içinde dar sokaklarda dönüşlerde ve park manevralarında sizi ekstradan birkaç manevra daha yapmak zorunda bırakabiliyor.Jantların arkasından gözüken kırmızı kaliperli Brembo frenler görevini başarıyla yerine getirirken, Quadrifoglio Verde modeline özel çift çıkışlı egzozlardan gelen homurtu sesi ve hızlanırkenki çığlıkları kalp atışlarınızı hızlandırmak için sürekli çalışıyor.Toparlarsam, Alfa Romeo Mito QV, hızlı bir B segmenti olsa da tam anlamıyla bir hot hatch değil maalesef. İstekli motoruna rağmen, tepkilerinde ağır kalan TCT şanzıman sürüş keyfinizi törpülüyor. Aynı zamanda gereğinden fazla salınan gövde de kimi zaman tedirgin edebiliyor.
Tabii Alfa Romeo’nun 8C Competizione’den bir çok tasarım detayını aldığı Mito, dış tasarımında oldukça şık dursa da iç mekana geçtiğimizde, Giulietta’da da yaşadığımız daha iyi olması gereken iç mekan hayal kırıklığını yaşatıyor.
Test konuğumuz Alfa Romeo Mito QV, 88.000 TL’lik anahtar teslim satış fiyatına sahip. Test konuğumuzun detaylı fotoğraf galerisine buradan ulaşabilirsiniz.