Sürüş ve Performans
Aracın kaputu altında yer alan 1.4 litrelik turbo beslemeli benzinli motor 140 beygir güç, 200Nm tork üretiyor. 6 ileri klasik tork konvertörlü olarak tabir edilen otomatik şanzıman Active Select bulunan test aracımız 0’dan 100’e 10.3 saniyede ulaşabiliyor.
Açıkçası 1396 kg ağırlığındaki Astra GTC’ye performans anlamında 1.4 litrelik motorun çok birşey kattığını söylememiz mümkün değil. Performanslı bir kullanım için 1.6 litre 180 beygir motoru ile tercih etmenizde fayda var.
Active Select şanzıman sarsıntısız vites geçişleriyle konforlu bir kullanım sunarken, daha sportif kullanım için manuel moduna aldığınızda kendisi viteslere karışmıyor. Yani manuel modda iken aracı ne kadar bağırttırırsanız bağırtın kendisi bir üst vitese geçmiyor. Active Select otomatik vites yokuşlarda ise geriye kaçırma yapmıyor. 6500 devirde devir kesiciye giren Astra GTC, yakıt tüketimi konusunda pek de cimri değil. Test kullanımız boyunca ortalama 10-11 litrelik bir karma yakıt tüketimi yakaladığımız Astra GTC’de zorlarsanız daha yüksek yakıt tüketimi değerleri görmeniz de olası.
Flexride ile 3 farklı sürüş modu sunan Astra GTC’de normal modda iken elektronik destekli direksiyonun ağır olduğunu söyleyebiliriz. Hazır direksiyondan bahsetmişken hıza duyarlı elektronik direksiyon spor bir otomobil için maalesef hissiz kalıyor.
Sport moduna aldığınızda Astra GTC daha sertleşen süspansiyonları, kırmızılaşan gösterge paneli ışıklandırması, sürekli hazır halde emir bekleyen motoru ve oldukça duyarlı hale gelen gaz pedalıyla bir anda spor otomobil havasına bürünüyor. Sport modunda otomatik vites gerektiği yerde vites küçülterek motoru 3000 devirin altına düşürmemeye çalışırarak performanslı sürüşe katkıda bulunmaya çalışıyor.
Gaz pedalına yüklendiğinizde aracın içerisine giren motor ve egzoz sesi orkestrası hemen moda girmenizi sağlasa da, hem kendi hem de etrafınızdakilerin güvenliği için araç kullanırken azami derecede dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.
Tour modunda ise normal moddaki ağır direksiyon daha yumuşayarak, şehir içinde daha konforlu bir kullanım sunmayı amaçlarken, süspansiyonlar da daha yumuşak bir hal alarak daha az sarsıntılı bir sürüş sağlıyor.
Ayrıca sürekli süspansiyon kontrolü ve sürüş modu kontrolü ile normal modda iken spor bir sürüş yaparsanız araç bunu algılayarak, siz sport moduna geçmeseniz bile değişkenleri sport modu değerlerine daha yaklaştırıyor.
ABS, ESPplus, BAS (Fren destek sistemi), HBFA (Hidrolik fren yardımı), EBD (Elektronik fren gücü dağılımı), CTC (Virajda tork kontrolü), CBC (Virajda fren kontrolü), EDC (Elektronik kalkış torku kontrolü) ve TCplus’ın (Dinamik çekiş kontrolü) standart olarak geldiği Astra GTC’de yol tutuşu konusunda ön aksta Insignia OPC’den alınan HiperStrut ön süspansiyonlar sayesinde direksiyon sapmasının önüne geçilmesi ve çok daha iyi bir yol tutuşu elde edilirken, arka aksta yanal kaymayı en aza indirmeyi amaçlayan Watt’s bağlantılı torsiyon çubuklu bir sistem kullanılmış. Genel olarak viraj kabiliyetini başarılı bulduğum Astra GTC’de önden kopma durumlarında ESP görevini başarıyla yerine getirirerek aracı tekrar çizgisine geri sokuyor.
Alçak tavan çizgisi ön camda görüşe olumsuz bir etkide bulunmazken, arka camın dar kalmasına rağmen sürüşlerde bir rahatsızlık vermediğini söyleyebiliriz. Yeterli büyüklükteki yan dikiz aynaları ısıtmalı olmasına rağmen elektrikle katlanma özelliğine sahip değil. Ayrıca panoramik cam tavan opsiyonuyla, tavana doğru uzayan ön cam ile daha ferah bir iç mekana sahip olunabiliyor.