Yeni BMW 3 Serisi’nin 2 litrelik 320i’ye göre vergi avantajına sahip benzer bir performansla beraber daha uygun satış fiyatı ve düşük yakıt tüketimi gibi konularla öne çıkan 1.6 litrelik 320i EfficientDynamics modeli test konuğumuz.
Test ettiğimiz BMW 320i ED, Modern Line donanım paketine ve metalik Mineral Beyaz renge sahipti.
F30 kodlu 3 Serisi’nin ön yüzünde böbreklerle birleşen ince far tasarımı dikkati çekerken, Xenon far opsiyonuyla beraber gelen bir BMW imzası olan Angel Eyes LED gündüz farları da aracın kimliğine bir hayli katkıda bulunuyor.
Modern Line donanım paketinin farklılıkları olarak, böbrek ızgaraları ve sis farlarının etrafındaki çerçeveler krom kaplı olarak geliyor. Önceki nesline göre daha alçalan burun tasarımına rağmen şişkin kaput çizgileriyle 3 Serisi’nin sportif ruhuna katkıda bulunulmuş.
Yandan görünüm belirgin dış hatları vurguluyor. Genişletilmiş, yükselen çizgiler, otomobile güçlendirilmiş dinamik bir karakter kazandırarak otomobili görsel olarak daha uzun göstermekte.
Uzun motor kaputu, önde kısa aks dışı mesafe ve uzun aks aralığı otomobile her an fırlayıp gidecekmiş gibi bir hava katmış. Kavisli tavan çizgisinden düz duran arka pencereye yönelik akıcı geçiş, otomobile coupe stili bir görünümün yanı sıra sportif ve şık bir hafiflik kazandırmış.
E90 kodlu önceki nesline göre 93 mm daha uzun gövde (4624 mm) ve 50 mm artış kaydeden aks mesafesiyle (2810 mm) eskisinden daha büyük olan yeni 3 Serisi’nin genişliği 1811 mm iken yüksekliği ise 1416 mm olarak ölçülüyor. Ayrıca önceki nesle göre önde 37 mm, arkada ise 47 mm artan iz genişliği yol tutuşa katkıda bulunuyor.
Büyüyen ebatlarına rağmen E90 kodlu önceki kasadan ortalama 40 kg daha hafif olan F30 3 Serisi’nde test konuğumuz 320i ED’nin boş ağırlığı 1485 kg.
Arkada tampon üzerindeki yine bir Modernline farklılığı olarak göze çarpan krom çıta yer alırken, bagaj kapağı üzerine doğru yatay bir şekilde uzayan far grubu aracın arkadan daha geniş görünmesini sağlamış.
480 litrelik bagaj hacmi yeterli bir alan sunarken önceki neslinden 20 litre de daha büyük. Arka koltuklar tek parça halinde katlanıyor. İki ayrı parçalı katlanan koltuklar opsiyonel donanım olarak satılmakta.
İç mekana geçtiğimizde diğer BMW modelleri ve özellikle 5 Serisi’yle benzerlik gösteren ön konsol tasarımında açık renk direksiyon ve konsol kaplamaları seçeneği sadece Modern Line paketi dahilinde sunuluyor.
Sürücüye dönük konsol tasarımında, yer alan tuşların kullanımı ergonomi konusunda bir sıkıntı yaşatmıyor.
Yere oldukça yakın, iyi bir sürüş pozisyonu sunan BMW 320i ED’de koltuk ve direksiyonu kendinize göre uygun bir şekilde kolayca ayarlayıp yola ve çevreye oldukça hakim bir pozisyonda yer alıyorsunuz.
Açık renkli direksiyon üzerinde yer alan tuşlar vasıtasıyla…
…sol taraftaki tuştan hız limitörünü (Cruise Control opsiyonel donanım) ayarlayabilirken, sağ taraftaki tuşlardan iDrive infotainment sistemini kontrol edebiliyorsunuz.
İç mekan işçiliği ve malzeme kalitesinde Modern Line paketi diğer Luxury ve Sport Line paketlerinden farklı olarak iç mekanda açık renkli döşemelerin yanı sıra açık renkli kaplamalar da sunuyor. ‘Breeze’ isimli deri/kumaş kombinasyonlu açık bej rengi döşeme her ne kadar içeriye ferahlık hissi verse de çabuk kir göstereceği aşikar.
Kapı içlerindeki gözler yeterli boyutlara sahip. Şöför tarafındaki cam kontrollerinin alt tarafında yer alan tuşlardan soldaki arka cam kilidini aktif hale getirirken, hemen yanındaki tuş ise test aracımızda opsiyonel donanım olarak yer alan elektrikli arka cam perdesini açıp kapamaya yarıyor.
Arka tarafta da kapı içerisindeki göz, yarım litrelik su şişesini ve bir kaç eşyanızı alabilecek büyüklükte.
Yeterli baş ve diz mesafesi sunan BMW 3 Serisi’nde önceki nesline göre diz mesafesi 15 mm, baş mesafesi ise 8 mm artış göstermiş.
Arka koltukların ortasında yer alan geniş ve yüksek şaft tüneli girintisi ortadaki oturacak yolcunun rahatına olumsuz etkide bulunuyor. Arka tarafın 3 yetişkinden ziyade 2 yetişkin ortalarına da bir tane çocuk oturacak şekilde planlandığını söylemek daha doğru olur.
1.6 litrelik TwinPower Turbo teknolojili motor 170 bg güç üretirken, maksimum 250 Nm torkunu 1500 devirden itibaren size sunabiliyor. 2 litrelik diğer 320i’den sadece 14 beygir gücü ve 20 Nm torku eksik olmasıyla, 2 litrelik kardeşinin performansını neredeyse aratmıyor demek mümkün. Aynı motorun 118i’de de yer aldığını ekleyelim.
2 litrelik 320i’nin 7.3 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasına karşılık, 1.6 motorlu 320i ED’nin 0-100 km/s hızlanması sadece 0.3 saniye daha yavaş, 7.6 saniye olarak belirtiliyor.
8 ileri tam otomatik ZF üretimi 8HP şanzımanın yer aldığı BMW 320i ED’de, 8 ileri şanzıman hem yakıt tüketimine katkıda bulunurken hem de sarsıntısız hızlı vites değişimleriyle konforlu bir kullanım sağlıyor. Hızlanmak istediğinizde hemen vites düşürerek harekete geçen şanzımanın verdiği tepkiler gayet başarılı.
Test kullanımımız boyunca 8.5 lt/100 km şehir içi karma tüketimi yakalayan BMW 32oi ED’de uzun yolda bu değerleri 120 km/s hızı aşmamak suretiyle 5-6 litrelere çekebilmeniz mümkün.
Diğer BMW modellerinde olduğu gibi sürüş modları ile gelen 320i ED’de 316i ve diğer bir çok BMW modelinde olduğu gibi çalıştırıldığında Comfort modunda değil de ECO PRO modunda başlıyor. ECO PRO modunda gaz tepkileri ve vites değişim aralıkları, ısıtma ve klima sistemlerinin verimliliği, direksiyon sistemi mümkün olabilecek en düşük tüketimi sağlamak için optimize ediliyor. Gösterge panelinde yer alan bilgi ekranında da ECO PRO yönergelerine uyarak menzilinizi ne kadar uzattığınızı görebiliyorsunuz.
Sport modunda gaz tepkisi artarken, vites değişim aralıkları uzayarak daha devirli bir kullanıma olanak sağlanıyor. ECO PRO modunda oldukça sakin bir yapı sergileyen 320i ED, Sport moduna geçtiğinizde ürettiği bütün gücü başarılı aktarma sistemi sayesinde arka lastiklere aktararak, oldukça keyifli ve sportif bir sürüşe imkan tanıyor.
Neredeyse kendini hiç hissettirmeyen Start&Stop sistemi görevini başarıyla yerine getiriyor.
Daha önceden sadece 16 jant ile tercih edilebilen BMW 320i ED’de artık 17 inç jant standart olarak sunuluyor. Test aracımız ilk örneklerden olduğu için üzerinde yer alan 16 inç jantlara 205/60 R 16 RunFlat lastikler eşlik etmiş. Yoldaki bozuklukları geniş yanakları ve başarılı süspansiyonuyla gayet iyi sönümleyebilen 320i ED’nin yine de ortanın bir tık üstünde serte yakın bir süspansiyonu olduğunu söylemek gerek. RunFlat lastiklerin de konforu olumsuz etkilediğini not düşmekte fayda var.
Önde ve arkada bağımsız süspansiyonların yer aldığı BMW 320i ED’de yol tutuş karakteristiği için ise çok söylenecek bir şey yok. Sportif ruhunu koruyan 3 Serisi oldukça iyi bir yol tutuşa sahip. Limitleri zorladığınızda arkadan kaymaya başlayan BMW 320i ED’de ESP hemen devreye girerek aracı tekrar çizgisine geri sokuyor.
D segmenti Premium modeller arasında en yakın rakibi Mercedes C-Serisi’nin yeni kasasının gelecek olmasıyla beraber rekabetin daha da kızışacağı bir pazarda yer alan BMW 320i ED, 2 litrelik benzinli motorlu diğer 320i’ye benzer performansta ancak daha düşük yakıt tüketimi ve vergi avantajı gibi konularda öne geçerek tüketiciye daha uygun fiyatlı bir çözüm olarak öne çıkıyor.
BMW 320i EfficientDynamics, 128 bin TL’den başlayan anahtar teslim satış fiyatına sahip. Test için çektiğimiz bütün fotoğrafların yer aldığı galeriye bu linkten ulaşabilirsiniz.