Hyundai’nin Hawaii Adaları’nda bir bölgeden adını alan B-SUV modeli Kona alışılmışın dışında yeni bir Hyundai tasarım diline sahip. Luc Donckerwolke tarafından tasarlanan 2018 seneyi Red Dot Design tasarım mükâfatlı Hyundai Kona, 4165mm uzunluğa, 1801mm genişliğe, 1565mm yüksekliğe ve 2600mm eksen mesafesine sahip. Model, Seat Arona, Opel Mokka X, Renault Captur, Nissan Juke ve Peugeot 2008 gibi bir hayli güçlü rakiplerinin karşısına çıktı. Ayrıca Kona’nın tamamen elektrikli bir versiyonunun olduğunu da anekdot düşelim ama henüz ülkemizde satışa sunulmuş değil. Daha önce eksikliğini belirttiğimiz dizel-otomatik seçeneğinin de eklenmesiyle Hyundai Kona’nın artık eli çok daha güçlü diyebiliriz.
Önden bakıldığında ilk bakışta iki parçalı far grubu, Cherokee ve Juke’u hatırlatsa da Juke’a göre daha sert çizgilerle tasarlanan Kona’nın öndeki geniş trapezoid ızgarasının etrafında yer alıyor. Üstteki far grubunda gündüz LED farları ve sinyaller yer alırken altındaki far grubunda donanım seviyenize göre Xenon ya da halojen farlar yerini almış.
Profilden bakıldığında geniş plastik çamurluklarla modeli SUV kimliğini vurgularken arka tarafta da önde olduğu gibi iki parçalı stop grubu yerini almış. Adaleli görüntüsünü 18 inçlik jantlarla destekleyen KONA’nın siyah renk tavanı ve 9 değişik dış renk alternatifi bulunuyor.
İçine geçtiğimizde yeni i30’un konsolunun azıcık daha ufaltılmış hali diyebileceğimiz bir konsol karşılıyor. Ortada yer alan 8 inçlik Apple CarPlay ve Android Auto destekleyen multimedya ekranı, altında havalandırmalar ve klima kontrolleri konumlandırılmış. Havalandırma ızgaralarının, vites çerçevesinin etrafındaki aracın dış rengiyle aynı renkteki ayrıntılar ise iç mekanı renklendirmiş. Bu ayrıntılar koltuklarda ve emniyet kemerinde de mevcut.
Gösterge panelinin üstünde yer alan head-up display ise bu segmentte çok ender sunulan bir donanım olarak göze çarpıyor. Teknolojiyi yakından takip eden Hyundai mühendisleri vites önü gözünde de kablosuz şarj yuvasına yer vermiş.
Ön konsol ve kapı içlerinde segment standartlarında bir nitelik seviyeyi sunan model, eşya gözü mevzusunda da yeterli alan sunuyor.
Önde bağımsız MacPherson süspansiyonlara arkada ise yeniden çok noktalı bağımsız süspansiyon sistemine sahip Kona, 4 tekerlekten çekiş sistemiyle beraber virajlarda oldukça balanslı ve kararlı bir biçimde yol alabiliyor. Yol sesi izolasyonu mevzusunda çok başarılı olmasa da genel anlamda süspansiyon konforunun segmentindeki öteki bir çok modele göre daha iyi olduğunu söylemek gerek.
Hyundai Kona′da 1.6 litrelik turbo dizel motor 4000 d/d’de 136 bg güç ve 1750 d/d’den itibaren 320 Nm tork üretiyor. 1.6 litrelik dizel motor 7 kademeli otomatik DCT şanzımanla kombine edilmiş. Bu sayede 0’dan 100 km/s hıza 9.8 saniyede ulaşıyor. Düşük devirlerden itibaren sağladığı yüksek tork ile şehir içinde atik ve şehirlerarası yollarda da sollamalarda güven veren Kona dizel, test kullanımımız boyunca şehir içinde 6.5 litre / 100 km tüketim ortalamalarında seyretti.
Hyundai Kona dizel otomatik kombinasyonu ile sürüşü rahat, geniş iç mekanında rahatlık egemen, Hyundai markasına güven niteliği sayesinde aileden herkesin rahatlıkla kullanabileceği aktüel, neşeli ve dikkat çekici bir SUV, bir otomobil ve daha aşırısı diyebilirim.