Hyundai’nin Hawaii Adaları’nda bir bölgeden ismini alan B-SUV modeli Kona alışılmışın dışında yeni bir Hyundai tasarım diline sahip. Luc Donckerwolke tarafından tasarlanan 2018 yılı Red Dot Design tasarım ödüllü Hyundai Kona, 4165mm uzunluğa, 1801mm genişliğe, 1565mm yüksekliğe ve 2600mm aks mesafesine sahip. Model, Seat Arona, Opel Mokka X, Renault Captur, Nissan Juke ve Peugeot 2008 gibi bir hayli zorlu rakiplerinin karşısına çıktı. Ayrıca Kona’nın tamamen elektrikli bir versiyonunun olduğunu da not düşelim ama henüz ülkemizde satışa sunulmuş değil.
Önden bakıldığında ilk bakışta iki parçalı far grubu, Cherokee ve Juke’u anımsatsa da Juke’a göre daha sert çizgilerle tasarlanan Kona’nın öndeki geniş trapezoid ızgarasının çevresinde yer alıyor. Üstteki far grubunda gündüz LED farları ve sinyaller yer alırken altındaki far grubunda donanım seviyenize göre Xenon ya da halojen farlar yerini almış.
Profilden bakıldığında geniş plastik çamurlukla modeli SUV kimliğini vurgularken arka tarafta da önde olduğu gibi iki parçalı stop grubu yerini almış. Kaslı görüntüsünü 18 inçlik jantlarla destekleyen KONA’nın siyah renk tavanı ve 9 farklı dış renk seçeneği bulunuyor.
İçine geçtiğimizde yeni i30’un konsolunun biraz daha ufaltılmış hali diyebileceğimiz bir konsol karşılıyor. Ortada yer alan 8 inçlik Apple CarPlay ve Android Auto destekleyen multimedya ekranı, altında havalandırmalar ve klima kontrolleri konumlandırılmış. Havalandırma ızgaralarının, vites çerçevesinin çevresindeki aracın dış rengiyle aynı fıstık yeşili detaylar ise iç mekanı renklendirmiş. Bu detaylar koltuklarda ve emniyet kemerinde de mevcut.
Gösterge panelinin üstünde yer alan head-up display ise bu segmentte çok nadir sunulan bir donanım olarak göze çarpıyor. Teknolojiyi yakından takip eden Hyundai mühendisleri vites önü gözünde de kablosuz şarj yuvasına yer vermiş.
Ön konsol ve kapı içlerinde segment standartlarında bir kalite düzeyi sunan model, eşya gözü konusunda da yeterli alan sunuyor.
1.6 litrelik turbo beslemeli benzinli motor seçeneğine sahip olan test konuğumuz 177 bg güç üretmekte ve bunu normal şartlarda ön tekerlere iletmekte. İhtiyaç olduğunda ya da vitesin hemen yanındaki kilit tuşuyla 50:50 olarak eşit şekilde ön ve arka aksa dağıtabilen 4 çeker sistemine sahip Kona, birçok arazi koşulunda da kolayca hareket edebiliyor.
7 ileri DCT çift kavramalı otomatik şanzımanla gelen Hyundai Kona, 0-100 km/s hızlanmasını 7.9 saniyede gerçekleştiriyor. İstanbul şartlarında ortalama yakıt tüketimi 8-5, 9 litrelerde gezinen modelde sabit süratli uzun yolculuklarda bu değeri çok daha aşağılara çekebilmeniz mümkün oluyor.
Önde bağımsız MacPherson süspansiyonlara arkada ise yine çok noktalı bağımsız süspansiyon sistemine sahip Kona, 4 tekerlekten çekiş sistemiyle birlikte virajlarda oldukça dengeli ve kararlı bir şekilde yol alabiliyor. Yol sesi yalıtımı konusunda çok başarılı olmasa da genel anlamda süspansiyon konforunun segmentindeki diğer bir çok modele göre daha iyi olduğunu söylemek gerek.
Hyundai’nin B-SUV modeli Kona, sahip olduğu 2 benzinli motor seçeneği, farklı tasarımı ve dikkat çeken renk seçenekleri ile özellikle gençlere hitap ediyor. Şimdilik tek eksiği ise ülkemizde oldukça rağbet gören dizel-otomatik kombinasyonu olarak gözüküyor.