BMW’nin ‘i’ alt markası, 2007’den bu yana Ar-Ge çalışmaları ile hibrit ve elektrikli araçları içerisinde barındıran yeni bir bölümü oldu. Şehirli i3 ve sportif i8 ile geleceğin otomobillerini üreten BMW’nin şehirli otomobili i3, İstanbul – Kanyon AVM önündeki BMW i Teknoloji Üssünde bir süre sergilendi. Hazır ilk örnekler ülkemize gelmişken, kendimizi Borusan Oto’nun lansmanında i3’ün direksiyonunda bulduk ve görüşlerimizi bu yazımızda aktarmaya çalışacağız.
BMW i3’ün 3999 mm uzunluk, 1775 mm genişlik, 1578 mm yükseklik ve 2570 mm aks aralığı değerleriyle B segmenti otomobillerle benzer boyutlarda olduğunu söylemek mümkün.
Dış tasarımda klasik BMW öğelerinin yer bulduğu BMW i3’ün ön yüzünde “ızgarasız” böbrekler ve yine keskin çizgilerle şişirilmiş bir görünüme sahip kaput dikkati çekenler arasında.
Profilden baktığımızda tam boyutlu ön kapı ve görece daha dar arka kapı farkediliyor. Dar arka kapıya rağmen, arkada oturanların ferah bir iç mekana sahip olması için arka kapı camları daha geniş tutulmuş.
Birbirine ters yönde açılan kapılarda arka kapıları, ön kapıyı açtıktan sonra kapı içerisinde yer alan açma kolu ile açıyorsunuz. Fotoğrafta da görebileceğiniz üzere BMW i3’te B sütunu bulunmuyor.
Arka tarafa geçtiğimizde yine bir BMW imzası olan L şeklindeki stoplar LED olarak dikkati çekiyor. Mavi tonlara sahip BMW i logosu bagaj kapağının ortasında yerini almış.
İki temel bölümden oluşan BMW i3’te, bu modüllerde üstteki sürüş modülü ve alttaki ise yaşam modülü olarak isimlendirilmiş. Üst modül, karbon elyaf takviyeli plastik’ten – kısaca CFRP – üretilerek yolcu kabinini oluşturmuş. Yüksek dayanıklılığıyla bir yandan yolculara kazalarda mümkün olan en yüksek güvenliği sunarken, diğer yandan da Lityum-iyon bataryanın ek ağırlığını dengeleyebilecek kadar hafif bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.
Tamamen alüminyumdan üretilen alt modül ise 18.8 kWh Lityum-iyon bataryayı, elektrik motorlarını ve aracın hareketli aksamlarını barındırıyor. Yere daha yakın bir ağırlık merkezi olmasını sağlayan sürüş modülü ile beraber aracın ağırlık dağılımının 50:50 oranında olduğunu da ekleyelim. Bütün bunlar sayesinde BMW i3, diğer BMW otomobillerdeki sürüş karakteristiklerine oldukça yaklaşan bir deneyim sunuyor.
Geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanıldığı iç mekanda, Okaliptüs ağacı ahşap kaplamalara hayat verirken, kullanılan deriler zeytin ağacı yaprağından elde edilen tanen ile tabaklanıyor. Yine kapı içlerinde görebileceğiniz lif desenli kaplamalar ise kenaf bitkisinden elde ediliyor.
LCD ekrandan oluşan gösterge paneli sürüş ile ilgili bilgileri gösterirken, ön konsolda yer alan infotainment sisteminin 10.25 inçlik ekranı bulunuyor. Bu ekran muhtemelen opsiyonel olarak gelecektir Professional sistem ile. Standart ekran 6.5 inç büyüklüğünde olacaktır.
Direksiyon arkasındaki kolda yer alan start stop düğmesi ve vites modlarının kullanımı kolay. Aracın diğer BMW’lerde olduğu gibi anahtarsız çalıştırma sistemine sahip olduğunu da ekleyelim.
Arka kısımda 2 kişi seyahat edebilecek şekilde tasarlanmış BMW i3’ün diz ve baş mesafesi yeterli. 260 litrelik bagaj arka koltukların katlanmasıyla beraber 1100 lt’ye ulaşıyor.
Arka aks üzerinde yer alan elektrik motoru toplamda 170 beygir güç, 250 Nm tork üretiyor. Maksimum torkunu motor çalıştığı andan itibaren sunabilen motor, 1195 kg’lık BMW i3’ü 0’dan 100 km/s hıza 7.2 saniyede ulaştırabiliyor.
Gaz pedalına bastığınız andan itibaren kesintisiz bir ivme ile hızlanan BMW i3’te herhangi bir motor sesi bulunmuyor. Sadece elektrikli motorların derinden gelen tiz sesini duyabileceğiniz aracın lityum iyon bataryası ortalama olarak 130-160 kilometrelik bir menzile sahip. Bu menzili ECO PRO modunda 20 km, ECO PRO+ modunda ise 40 km daha arttırabiliyorsunuz. Ayrıca Range Extender adı verilen 650 cc’lik bir 2 silindirli benzinli motora da sahip ayrı bir modele sahip olan i3’te, bu modelde benzinli motor aracı hareket ettirmek için değil de lityum-iyon bataryaları şarj ederek 300 km’ye kadar menzili uzatmada yardımcı oluyor.
BMW i3’te düşük hızlarda gaz pedalından ayağınızı çektiğiniz anda klasik otomobillerdeki gibi kendi halinde seyretme söz konusu değil. Gazdan ayak çekildiğinde alternatör moduna geçen sürüş modülü Lityum-iyon bataryayı şarj ederken, aktif bir frenleme etkisi yapıyor. Tabii yüksek hızlarda düşük hızların aksine kendi halinde gaz pedalına basılmadan seyredebiliyor.
Yükseğe yakın bir oturma pozisyonuna sahip BMW i3’ün 2.5 tura sahip direksiyonu net tepkiler verirken, 9.8 m’lik dönüş çapı sayesinde şehiriçinde bir çok manevrayı kolayca gerçekleştirebiliyor.
230 kg ağırlığındaki lityum-iyon bataryalar, ev tipi şarj sistemiyle 8 saatte şarj olabilirken, ayrıca satılan Wallbox ile eğer monte ettirebileceğiniz bir garajınız var ise 3 saatte de hızlı şarj imkanı da mevcut. Ayrıca şarj istasyonlarında 30 dakikada hızlı şarj imkanı da sunuluyor olacak.
Tabii ki böyle bir otomobil almadan önce akla takılan en büyük soru da ev haricinde nasıl şarj edebileceğiniz olacaktır. Türkiye’de Borusan Oto ile işbirliği yaparak BMW i ailesine uygun şarj istasyonları sunan Eşarj firmasının kurucularından Yönetim Kurulu Üyesi Cem Bahar’dan aldığımız bilgilere göre 2013 sonuna kadar çoğu İstanbul’da olmak üzere 20 noktada şarj istasyonu olması planlanıyor. Bu noktalar ağırlıklı olarak sıkça ziyaret edilen merkezler (AVM, Otel, Üniversite, v.s.) olacak. 2014 yılı sonunda ise 100’e yakın noktada şarj istasyonu olması planlanıyor. Şu anda şarj istasyonlarında bir ücretlendirme yok. Yani şarj hizmeti bedelsiz veriliyor. 2014’ün başında ödemeli sisteme geçiş yapılacağı belirtiliyor.
Evinizdeki elektrik prizinden %100 şarj işlemi yaklaşık 6 TL gibi bir maliyete sahipken, tarifeli elektrik aboneliğiniz var ise gece tarifesinde bu maliyet yaklaşık 3.5 TL’ye düşüyor.
BMW ConnectedDrive’ı standart olarak barındıran BMW i3’te, yolculuk esnasında menziliniz belli bir sınırın altına düştüğünde otomatik olarak en yakın şarj istasyonuna yönlendirebilecek olan navigasyon sisteminin yanı sıra, BMW i Remote uygulamasıyla araç hakkında menzil, batarya yüzdesi, gerekli servis bilgileri edinirken, hali hazırdaki batarya ile harita üzerinde nereye kadar gidebileceğinizi görebiliyor, araca binmeden klima sistemini çalıştırabiliyor, uzaktan korna, selektör, merkezi kilit açma/kapama fonksiyonlarını gerçekleştirebiliyorsunuz. Her sürüş sonunda uygulamada ne kadar tasarruflu kullandığınız hakkında bilgiler, tüm dünyadaki i3 kullanıcılarının verileriyle karşılaştırılarak önünüze sunuluyor. Garajınızda elektriğe bağladığınız otomobili, aynı zamanda bu uygulama ile şu saatten itibaren şarj etmeye başla komutu ile daha uygun fiyatlı gece tarifesinde şarj etmeniz mümkün.
Şehiriçinde kullanacağınız 2. otomobil olarak düşünülebilecek BMW i3, şarj istasyonlarının artması ile beraber gündelik yaşamda daha fazla yer bulacaktır. 2014 yılı Temmuz ayından itibaren satışa sunulacak olan BMW i3’ün fiyatı hakkında net bir bilgi olmasa da 35 bin Euro civarında satışa sunulmasını bekliyoruz.