Sürüş ve Performans
1.6 CRDI turbo dizel motor seçeneği ile satışta olan pro_cee’d, sadece 6 ileri tork konvertörlü tam otomatik şanzıman ile satışta. Manuel şanzıman seçeneğinin neden olmadığını anlamak güç. Neden manuel olsaydı diye hayıflanmamızın sebebini sonraki cümlelerde anlıyor olacaksınız.
1.6 litrelik turbo dizel CRDI motor, 4.000 d/d’de 128 beygir güç üretirken, 260 Nm maksimum torkunu da 1.900 d/d’den itibaren sunmaya başlıyor. 6 ileri otomatik şanzıman ile 11.7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşan Kia pro_cee’d’in, hatchback kardeşinin düz vitesli modelinin hızlanması 10.9 saniye sürüyor. Yani yaklaşık olarak 6 ileri otomatik şanzıman 1 saniye farkettiriyor demek mümkün. Pro_cee’d’in, cee’d’den 75 kg daha hafif olduğunu da hatırlatalım.
Tork konvertörlü tam otomatik şanzıman, sarsıntısız geçişleriyle konfora katkıda bulunsa da, hem aracın performansını törpülüyor hem de yakıt tüketimine ağır yük bindiriyor. Ani hızlanmalarda ağır kalan şanzımanın “Sport” modu olmaması büyük bir eksiklik. Tabii bu sıkıntıyı manuel modda kullanarak bir nebze aşabiliyorsunuz bunu da ekleyelim.
Direksiyonun sol altında kalan tuş grubu içerisinden aktif edebileceğiniz “Active Eco” ile aracın gereksiz yakıt tüketimi engellenmeye çalışılıyor. Motor, vites kutusu ve klimaya etki eden “Active Eco” modunda, aracın hızlanırken gereğinden fazla tork üretmesinin önüne geçilirken, klima kompresörü de daha ekonomik bir modda çalışıyor. Testimizde “Active Eco”nun yaklaşık 0.5 lt / 100 km yakıt tüketimini azalttığını gözlemledik.
Önde bağımsız MacPherson süspansiyonlar kullanılırken, arkada çok noktadan bağlantılı (multi-link) süspansiyonlar yer alıyor. Bu sayede yol tutuştan herhangi bir taviz verilmezken konfora da katkı sağlanmış.
225 / 45 R 17 ince yanaklı lastiklerle birleşen 17 jantların yer aldığı Kia pro_cee’d’in, gergin spor bir süspansiyon ayarından ziyade daha konfora yönelik olduğunu görüyoruz. Özellikle önceki nesline göre süspansiyonların konfor seviyesi hissedilir derecede artış göstermiş.
Direksiyon üzerinden değiştirebildiğiniz 3 adet direksiyon moduna sahip olan pro_cee’d’de bu modlar: Normal, Comfort ve Sport olarak sıralanıyor. Normal moda göre Comfort modunda özellikle şehir içi kullanımda çok daha hafifleyen bir direksiyona sahip olurken, Sport modunda direksiyon daha sert bir hal alıyor.
Testimiz boyunca İstanbul şehir içinde ortalama 8.0 lt / 100 km yakıt tüketimi değeri yakalayan Kia pro_cee’d’in yakıt tüketiminin dizel C segmenti bir otomobil için yüksek kaldığını söylemek mümkün. Eğer aracın sportif tasarımının gazına gelip, gaz pedalını biraz daha fazla okşarsanız 9 litreleri görebiliyorsunuz. Tabii bu konuda büyük suçlunun tork konvertörlü tam otomatik şanzıman olduğunu tekrarlayalım.