Japon otomobil üreticisi Mazda’nın 2002 yılından bu yana ürettiği Mazda 6, 3. nesline kavuştu. Yeni Mazda 6, en güncel SKYACTIV teknolojileriyle ile birlikte “KODO – Hareketin Ruhu” tasarım temasını ve Mazda’nın araçla bir olma duygusu olan Jinba Itfai felsefesini barındırıyor.
İlk olarak 2012 Moskova Otomobil Fuarı’nda boy gösteren 3. nesil Mazda 6’nın 2.0 SKYACTIV-G benzinli motora sahip Sport donanım paketli Ateş Kırmızısı renge sahip modeli test konuğumuz.
Genel anlamda sade bir ön konsol tasarımına sahip Mazda 6’nın konsolu boyunca uzanan vişne çürüğü rengindeki parlak kaplama ön konsolun kalite algısını arttırırken, genel anlamda kullanılan malzemenin üst seviyede olduğunu söylemek pek mümkün değil.
3 kollu direksiyon simidinin tasarımı, modelin sportif algısına katkıda bulunuyor. Çok büyük bir çapa sahip olmayan direksiyonun üzerinde yer alan kumanda tuşlarının kullanımında ergonomik açıdan bir sorun yaşanmıyor.
Direksiyonun arkasında kalan silecek ve sinyal kollarında kullanılan malzeme ve işçilik göze batıyor. Özellikle saplarının ince olması yanlış bir hareketinizde elinizde kalabileceği izlenimi uyandırmıyor değil.
Direksiyonun sol tarafında yer alan tuşlar, lastik hava basınçlarını ayarlamanıza, ESP’yi, i-stop start/stop sistemini, RVM kör nokta takibini, şeritten çıkma uyarısını ve AFS’yi yani adaptif farları devreden çıkarmaya yarıyor.
3 parçadan oluşan gösterge panelinde, ortada hız göstergesi, solda devir göstergesi yer alırken, sağda bilgi ekranı konumlandırılmış. Vites göstergesi devir saatinin altında yer alırken, dış hava sıcaklığı ve kilometre sayacı da hız göstergesinin altında dijital olarak yer alıyor. Ayrıca bir ibreli hararet göstergesi ise maalesef yok.
Konsolun üst-orta kısmında yer alan 5.8 inçlik dokunmatik ekrana sahip infotainment sistemi, USB ve AUX girişlerinden müzik çalmanın yanı sıra, Bluetooth üzerinden telefon görüşmesi yapmanızı ve cep telefonunuzdaki müzikleri çalmanızı sağlayabiliyor. Ancak konsolun içerisine gömülü haldeki ekranı dokunarak kullanmak için uzanmanız gerekiyor ya da benim gibi dokunmatik ekrana hiç dokunmadan…
…HMI kumanda ile arayüzü kontrol edebiliyorsunuz. Ancak arayüzde gezinmenin pek ergonomik olmadığını söylemek gerek. Infotainment sisteminde standart olarak navigasyon gelmiyor, opsiyonel olarak satın almak durumunda olduğunuzu da ekleyelim.
Orta konsoldaki havalandırma kanallarının hemen altında bir Japon klasiği olarak konsola yerleştirilen dijital saat ve ayar düğmeleri dikkati çekerken, 2 yönlü klimanın kontrolleri kolay bir kullanıma sahip. Klima kontrollerinin altında koltuk ısıtmaları ve park sensörlerini devreden çıkarma düğmeleri yerini almış.
Vitesin hemen önünde küçük eşya gözü ve içerisinde 12 V çakmak girişi bulunuyor.
HMI tekerlekli kumandanın hemen arkasında yer alan kapaklı gözde iki adet bardaklık yer alırken, geriye doğru gittiğimizde kol dayamanın içerisinde yeterli büyüklükte bir eşya gözü yer alıyor. USB ve Aux girişlerinin bulunduğu kol dayama gözünde ayrıca 12 V çakmak soketi de bulunmakta.
Direksiyonun hemen sol altına ufak bir kapaklı göz konumlandırılmış. Torpido gözünün de yeterli büyüklüğe sahip olduğunu söylemek mümkün.
Ön kapı içi cebine 1.5 litrelik bir suyu ancak sığdırabilirken arka kapı içi cebine de yarım litreli bir su şişesini sığdırabilirsiniz. Büyüklük bakımından kapı içi ceplerinin maalesef ufak kaldığını söylemek gerek.
489 litrelik bagaj hacmine sahip Mazda 6’nın yeterli alanı sunduğunu söyleyebiliriz. 60:40 şeklinde katlanabilen arka koltuklar katlandığında düz bir zemine kavuşan bagaj alanı 1631 litreye ulaşıyor. Arka koltukları, arka yolcu alanından katlamak için herhangi bir düğme yer almaması ergonomik bir eksiklik olarak göze çarpmakta. Bagajın içerisindeki kollar aracılığıyla serbest bırakılan koltuklar, kolu çektiğinizde kendiliğinden yatmıyor, elle itmeniz gerekiyor.