Japon otomobil üreticisi Mazda’nın 2002 yılından bu yana ürettiği Mazda 6, 3. nesline kavuştu. Yeni Mazda 6, en güncel SKYACTIV teknolojileriyle ile birlikte “KODO – Hareketin Ruhu” tasarım temasını ve Mazda’nın araçla bir olma duygusu olan Jinba Itfai felsefesini barındırıyor.
İlk olarak 2012 Moskova Otomobil Fuarı’nda boy gösteren 3. nesil Mazda 6’nın 2.0 SKYACTIV-G benzinli motora sahip Sport donanım paketli Ateş Kırmızısı renge sahip modeli test konuğumuz.
Tek motor seçeneği ile satışta olan Mazda 6’da 2.0 litrelik atmosferik SKYACTIV-G motor yer alıyor. Seri üretim otomobiller arasındaki en yüksek orana, 14:1 sıkıştırma oranına sahip motor, 6000 devir/dak’da maksimum 165 beygir güç üretirken, 4000 devir/dak’da maksimum 210 Nm torkunu üretiyor.
Mazda 6, 6 ileri SKYACTIV-Drive otomatik şanzıman ile 10.1 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor. SKYACTIV-Drive otomatik şanzıman, klasik tork konvertörlü otomatik şanzımanlara benzer çalışma prensiplerine sahip olsa da, tork konvertörünün kullanımı çoklu kavrama plakaları ile minimize edilerek, klasik tork konvertörlü otomatik şanzımanlardaki güç kaybının önüne büyük ölçüde geçilmiş. Bu sayede konforlu geçişlere sahip, yakıt tüketimine olumlu katkıda bulunan bir otomatik şanzıman tasarlanmış.
Manuel moda alındığında devir kesiciye girmeye izin veren otomatik şanzıman, genel kullanımda kararlı bir görünüm çiziyor. Pedala yaptığınız basınca göre vites küçülten otomatik şanzıman, pedaldan ayağınızı kaldırdığınızda tekrardan vites büyültmeye meyilli. Yani sportif sürüşlerde “Sport” modunun eksikliği hissediliyor.
i-ELOOP sistemi ile fren enerjisi geri kazanımı sağlanırken, i-stop teknolojisi ile start/stop sistemi araca entegre edilmiş.
Mazda 6 sahip olduğu aktif güvenlik teknolojileri aşağıdaki şekilde:
• Akıllı Şehir İçi Fren Desteği (SCBS) 4-30km/s hız aralığında olası bir önden-arkadan çarpışma tespit ettiğinde otomatik olarak fren uyguluyor.
• Şerit Değiştirme Uyarı Sistemi (LDWS) kasıtsız şerit değişimlerinde sürücüyü uyarmakta
• Arka Araç İzleme (RVM) Sistemi bitişik şeritlerden veya kör noktalardan araca doğru arkadan yaklaşan araçları tespit eder ve sürücüyü uyarıyor.
• Ayarlanabilir Ön Aydınlatma Sistemi (AFS) virajların daha iyi aydınlanmasını sağlamak üzere farların açısını değiştirir.
Ayrıca EBD’li (Elektronik Fren Kuvveti Dağıtımı) standart ABS, fren desteği, DSC (Dinamik Stabilite Kontrolü), ve TCS de (Çekiş Kontrol Sistemi) yer alıyor.
Önde bağımsız MacPherson süspansiyonlar kullanılırken, arkada çok noktadan bağlantılı (multi-link) süspansiyonlar yer alıyor. Bu sayede yol tutuştan herhangi bir taviz verilmezken konfora da katkı sağlanmış.
19 inçlik oldukça şık duran jantları 225/46 R 19 ince yanaklı lastiklerle birleşen Mazda 6’da orta-sert ayarlı süspansiyonlar düzgün zeminli yollarda aracın konforlu bir şekilde süzülmesini sağlasa da bozuk zeminlerde, yoldaki bozuklukları sönümlemekte çok iyi olduğunu söylemek zor.
Elektrik destekli direksiyonun geri bildirimi ise başarılı. Arkada yer alan çift çıkışlı egzozun sesini 3000-3500 deviri geçerken beraber duymaya başlamanızla Mazda 6, sportif sürüşlerde oldukça keyif veriyor. Yol sesi konusunda yeterli yalıtıma sahip olan Mazda 6, 120-130 km/s hızın üzerine çıkmanızla beraber rüzgar sesini almaya başlıyor.
Testimiz boyunca İstanbul şehir içinde sakin kullanımla 7.5 lt /100 km karma yakıt tüketimi değeriyle oldukça iyi bir değer yakalayan Mazda 6’nın bu başarısında SKYACTIV teknolojilerinin sahip olduğu pay oldukça yüksek. Şehir dışında 5 litreli değerleri çok kolaylıkla yakalayabilecek olan Mazda 6’da egzozların sportif sesini ne kadar çok duymak isterseniz yakıt tüketiminiz de o surette 8-9 litreli değerleri bulabiliyor.