Mazda’nın ilk defa 2011 Cenevre Otomobil Fuarı’nda Minagi konseptiyle tasarımından ipuçlar sunduğu SUV’si CX-5, 2011’deki Tokyo Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Mazda CX-7 ve Mazda Tribute’un yerine piyasaya sürülen yeni SUV’si CX-5 aynı zamanda SKYACTIV teknolojilerinin tamamının kullanıldığı ilk Mazda otomobili olma özelliği taşıyor.
Test konuğumuz, Ateş Kırmızısı renge, Power donanım paketine sahip 2.0 SKYACTIV-G benzinli motorlu otomatik şanzımanlı 4×4 Mazda CX-5 modeli oldu.
Dış Tasarım
Mazda’nın yeni tasarım dili KODO – Canlı Hareket’in kullanıldığı ilk araç olan Mazda CX-5’in ön yüzünde markanın imzası olan kanat şeklindeki krom çıta ön farları birbirine bağlamış. Geniş ızgara ile birlikte, dikine yerleştirilmiş sis farı bölümü aracın önden bakıldığında heybetli durmasını sağlayan tasarım unsurlarından. Büyük Mazda logosu ve boyasız plastik alt tampon da büyüklüğe vurgu yapıyor.
KODO tasarım felsefesinin dikkat çekici detaylarından biri de Mazda’nın otomobillerini diğer segmentdaşlarından daha heybetli göstermesi denilebilir. Daha önce test ettiğimiz Mazda 6’da da olduğu gibi Mazda CX-5 de, kapı üzerindeki kat çizgisi, şişkin omuzları ile segmentinin üstünde bir duruş sergiliyor.
Ön farlar gibi kanadı andıran stop lambalarına sahip olan CX-5’in arka tamponundaki boyasız alan SUV kimliğine vurgu yaparken, çift çıkışlı egzoz ise kaslı görüntüsüne sportiflik ekliyor.
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere C segmentindeki SUV rakiplerinden daha heybetli duran Mazda CX-5, 4555 mm uzunluk, 1840 mm genişlik, 1670 mm yükseklik değerlerine sahip.
2700 mm aks mesafesi ile, Tiguan, Kuga, CR-V, Qashqai gibi rakiplerinden daha uzun bir aks mesafesi sunan Mazda CX-5 0.33 Cd’lik hava sürtünme katsayısıyla aerodinamik başarısı sergiliyor.
Mazda CX-5, 1420 kg boş ağırlık değerine sahip.