Sürüş ve Performans
2’si dizel 1’i benzinli olmak üzere 3 farklı motor seçeneğine sahip olan Mazda CX-5’te test konuğumuzda 2.0 litrelik atmosferik SKYACTIV-G motor yer alıyor. Seri üretim otomobiller arasındaki en yüksek orana, 14:1 sıkıştırma oranına sahip motor, 6000 devir/dak’da maksimum 160 beygir güç üretirken, 4000 devir/dak’da maksimum 208 Nm torkunu üretiyor.
Testimize konuk olan 4 çeker Mazda CX-5, 6 ileri SKYACTIV-Drive otomatik şanzıman ile 10.1 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor. SKYACTIV-Drive otomatik şanzıman, klasik tork konvertörlü otomatik şanzımanlara benzer çalışma prensiplerine sahip olsa da, tork konvertörünün kullanımı çoklu kavrama plakaları ile minimize edilerek, klasik tork konvertörlü otomatik şanzımanlardaki güç kaybının önüne büyük ölçüde geçilmiş. Bu sayede konforlu geçişlere sahip, yakıt tüketimine olumlu katkıda bulunan bir otomatik şanzıman tasarlanmış.
Mazda 6’da gördüğümüz i-ELOOP fren enerjisi geri kazanım sistemi Mazda CX-5’te yer almazken, i-stop start/stop teknolojisi standart olarak yer alıyor.
Mazda CX-5’in sahip olduğu aktif güvenlik teknolojileri aşağıdaki şekilde:
• Akıllı Şehir İçi Fren Desteği (SCBS) 4-30km/s hız aralığında olası bir önden-arkadan çarpışma tespit ettiğinde otomatik olarak fren uyguluyor.
• Şerit Değiştirme Uyarı Sistemi (LDWS) kasıtsız şerit değişimlerinde sürücüyü uyarmakta
• Arka Araç İzleme (RVM) Sistemi bitişik şeritlerden veya kör noktalardan araca doğru arkadan yaklaşan araçları tespit eder ve sürücüyü uyarıyor.
• Ayarlanabilir Ön Aydınlatma Sistemi (AFS) virajların daha iyi aydınlanmasını sağlamak üzere farların açısını değiştirir.
Ayrıca EBD’li (Elektronik Fren Kuvveti Dağıtımı) standart ABS, fren desteği, DSC (Dinamik Stabilite Kontrolü), ve TCS de (Çekiş Kontrol Sistemi) yer alıyor.
Önde bağımsız MacPherson süspansiyonlar kullanılırken, arkada çok noktadan bağlantılı (multi-link) süspansiyonlar yer alıyor. Bu sayede yol tutuştan herhangi bir taviz verilmezken konfora da katkı sağlanmış.
19 inçlik jantları 225/55 R 19 ince yanaklı lastiklerle birleşen Mazda CX-5’te orta-sert sertlikteki süspansiyonlar, bir çok SUV’de olduğu gibi düz asfaltta bir sorun yaşatmazken, bozuk zeminde konforu törpüleyebiliyor.
Elektrik destekli direksiyon, netlik ve geri bildirim konusunda gayet başarılı bir performans çizerken, yol ve rüzgar yalıtımı yeterli seviyede.
Testimiz boyunca karma yakıt tüketimi olarak 8.5 litre / 100 km ortalama değerini yakaladığımız Mazda CX-5, şehir dışında sabit hızda 6 litrelik değerleri kolayca yakalayacaktır.