İç Mekan
Yeni X-Trail’in sürücü koltuğuna geçtiğinizde eğer küçük kardeşi Qashqai’ı kullanmışsanız hiç yabancılık çekmeyeceğiniz kesin. Neredeyse birebir tasarlanmış ön konsol, Qashqai’da da olduğu üzere sade ve şık bir tasarıma sahip.
Infotainment sistemini çevreleyen Piano Black kaplama, otomatik vites topuzunun çevresinde de devam ederken, kapı içleri ve torpido üzerinde karbonfiber görünümlü bir kaplama yer almış. Qashqai’da yer almayan açık renkli döşeme seçeneği X-Trail’in içine çok daha ferah ve daha üst segment havası katmış.
3 kollu direksiyonun üzerinde yer alan kontrol tuşları sayıca çok gibi dursa da ergonomik olarak yerleştirildikleri için pek göze batmıyor. Sol tarafta yol bilgisayarını ve müzik sisteminin kontrolleri yer alırken, sağ tarafta ise telefon çağrısı yanıtlama/reddetme tuşları ile Cruise Control ve hız limitörünün ayar tuşları bulunuyor.
Qashqai ile ortak kullanılan gösterge panelinde ortada yer alan 5 inçlik renkli yol bilgisayarı ve bilgi ekranı oldukça kullanışlı ve marifetli.
Direksiyonun sol alt tarafındaki kalan bölmede ESP kapatma, bagaj açma kapama, elektrikli bagaj kapağını devreden çıkarma, ECO, park asistanı kapama ve Start/Stop işlevini devreden çıkarma tuşları yerini almış.
Krom çerçeveye sahip ön konsol havalandırmalarının altına konumlandırılan infotainment sistemi, Nissan’ın diğer otomobillerinden tanıdık. 7 inçlik dokunmatik ekrana sahip sistemde navigasyon yüklü olarak gelirken, arayüzün kullanımının kolay olduğunu belirtelim. Nissan Çevre Görüş Sistemi’nin 4 kamerası tarafından sağlanan aracın kuş bakışı görüntüsü ve duruma göre ön veya arka kameradan sağlanan görüntüler bu ekranda size sunuluyor.
Bluetooth’a sahip sistemde CD/USB/AUX gibi bağlantı seçenekleri sunulmuş. Ayrıca Nissan Connect uygulaması ile telefonunuzu bağlayarak infotainment sisteminden Twitter ve benzeri servislere ulaşabiliyorsunuz.
Infotainment sisteminin hemen altında yer alan iki bölgeli dijital klimanın ekranı kolayca anlaşılabilirken, kullanımı kolay. Vites topuzunun hemen önünde ufak bir eşya gözü yer alırken yanında elektrikli park freni tuşu ve hemen önünde USB/AUX girişleri ile 12V çakmaklık güç çıkışı bulunuyor.
Düz bir vites yoluna sahip vites topuzunu D modundayken sol tarafa çekerek manuel moda alabiliyorsunuz.
Biraz daha geriye doğru ilerlediğimizde geniş iki adet bardaklık gözü dikkati çekiyor. Bardaklıkların dibinde içine koyacağınız anahtar vs. gibi malzemelerin ses yapmaması için kaydırmaz bir malzemenin yer almaması eksiklik olarak göz çarparmakta. Bardaklığın içerisindeki havalandırma kanalı yazın klima çalışırken bardaklığa koyacağınız kutu kolanızı soğuk tutmaya yarayacak güzel düşünülmüş bir detay. Koltuk ısıtma düğmelerinin hemen arkasında yer alan kol dayamanın içindeki göz oldukça geniş bir alana sahipken, içerisinde bir tane de 12V çakmaklık girişi barındırıyor.
Önde ve arkada geniş kapı içi gözleri barındıran Nissan X-Trail saklama alanları konusunda kullanıcısını üzmüyor. Juke ve Qashqai’da da gördüğümüz yolcu tarafı merkezi kilit düğmesi, araca biner binmez merkezi kilidi kilitlettiren “anneler” için düşünülmüşe benziyor. Sadece sürücü tarafı cam açma düğmesinin aydınlatmaya sahip olması karanlıkta cam açma tuşlarının kullanımını el yordamıyla bularak gerçekleştirmenizi gerektirmekte.
3. koltuk sırası açıkken 135 litre, kapalıyken 445 litrelik bir bagaj hacmi sunan Nissan X-Trail’in bagaj hacminin boyutlarına göre biraz daha büyük olmasını beklerdik. Tabii 2 ve 3. koltuk sırasını birlikte katladığınızda ortaya çıkan düz bir zemine sahip muazzam 1982 litrelik bagaj alanı bir çok eşyayı rahatça taşıyabilmenizi sağlıyor.
Kumandadan ve direksiyonun sol alt tarafından bir düğme ile açılıp kapatılabilen elektrikli bagaj kapağı, elle açılması gerektiği durumlarda yine direksiyonun sol alt tarafındaki düğme ile devreden çıkarılabiliyor.