Sürüş ve Performans
Renault-Nissan grubunun meyvesi olan 1.6 litrelik dCi 130 turbo beslemeli dizel motor, 4000 d/d’da 130 beygir güç üretirken 1750 d/d’den itibaren maksimum 320 Nm torkunu ön tekerlere iletiyor.
1595 kg’lık Nissan X-Trail’i 0’dan 100 km/s hıza X-Tronic şanzıman ile 11.4 saniyede ulaştıran motor, 1.6 litrelik hacmine rağmen yüksek torku ile herhangi bir hantallık hissettirmiyor. Şehir içi kullanımda yeterli performans gösteren motor, şehirlerarası yollarda da sollamalarda ve ani hızlanmalarda 320 Nm torku sayesinde ara hızlanmalarda sürücüsünü üzmüyor.
CVT sistemine sahip X-Tronic şanzıman, bildiğimiz CVT şanzımanların aksine gaza yüklendiğinizde sürekli aynı devirde motoru bağırttırmak yerine, manuel şanzımana daha yakın bir deneyim sunarak, vites geçişlerini simüle ediyor. Bu sayede şehir içinde CVT konforuyla mümkün olabildiğince düşük devirde sessiz bir kullanım sunulurken, gaza yüklendiğinizde de diğer otomatik şanzımanlara benzer bir kullanım sağlıyor.
X-Tronic şanzımanın çalışma sistemini anlatan bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:
Nissan X-Trail’de standart olarak ABS, EBD, ESP, Sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, aktif motor freni, lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik donanımları standart olarak sunuluyor.
Test konuğumuz olan Platinum Premium Pack donanıma sahip X-Trail’de ise otomatik çarpışma önleyici sistem, kör nokta uyarı sistemi, şerit takip uyarı sistemi, yorgunluk algılama sistemi ve trafik işareti tanıma sistemi gibi gelişmiş güvenlik donanımları yer alıyor.
Nissan X-Trail’de önde bağımsız MacPherson süspansiyonlar kullanılırken, arkada çok noktadan bağlantılı (multi-link) süspansiyonlar yer alıyor. Bu sayede yol tutuştan herhangi bir taviz verilmezken konfora da katkı sağlanmış.
19 inçlik jantları aracın dış görünümüne iyi bir katkı sağlarken 225/55 R 19 lastiklerle birleşen orta yumuşaklıktaki süspansiyonlara rağmen genel olarak konforlu bir sürüş sağlıyor.
Yüksek yapısıyla savrulacak gibi dursa da, gövdesinin yana yatma eğiliminin oldukça az olması sebebiyle virajlarda güven veren X-Trail, viraj içerisinde yaptığınız panik frenlerde arka tarafını hafifçe yana doğru bırakırken ESP’nin devreye girip aracı tekrar yola soktuğunu hissedebiliyorsunuz.
Elektrik destekli direksiyon geri bildirim konusunda çok başarılı olmasa da, hafif yapısıyla büyük cüsseli aracı şehir içinde kolayca kullanabilmenizi sağlamış. Qashqai’daki gibi spor moduyla birlikte biraz daha ağırlaşan bir direksiyon bana kalırsa daha iyi olurdu.
Genel olarak motor ve rüzgar sesi yalıtımı konusunda yeterli seviyede olan X-Trail’de otoyolda 120 km/s’nin üzerine çıktıkça rüzgar sesini daha fazla duymaya başlıyorsunuz. Yine de küçük kardeşi Qashqai’dan yalıtım konusunda çok daha başarılı olduğunu söylemek gerek.
Testimiz boyunca İstanbul içerisinde ortalama 7.5 litre / 100 km yakıt tüketimi yakalayan Nissan X-Trail, uzun yolda sürat yapmadığınız müddetçe 5.5 – 6 litre seviyelerine kolayca inebiliyor.