Fiat’ın arazi şartlarına uygun, şehir içinde de kullanımı rahat modeli Fiat Panda Cross Plus 4×4 test konuğumuz oldu. Dağ keçisine de benzettiğimiz Fiat Panda, dört tekerlekten çekiş sistemi ile her türlü arazi şartında rahatça hareket edebiliyor. A segmentinde yer alan Fiat Panda, crossover bir araç olmasının yanında tasarımıyla da dikkat çekiyor. İlk olarak 1983 yılında dört tekerlekten çekiş sistemli Fiat Panda tanıtılmıştı. O günden bu yana üçüncü nesliyle devam ediyor. 0.9 Twinair 85 beygirlik turbo beslemeli benzinli motora sahip olan Fiat Panda, Cross paketinin yanında Plus adı verilen ek donanımlarıyla 4×4 zevkini testimiz boyunca bizlere yaşattı.
Fiat Panda Cross 4×4’ün tasarımına baktığımızda ilk önce ön kısmından değinelim. Ön tarafta bizleri krom görünüme sahip delikli bir ön tampon karşılıyor. 2 adet çeki demirine eşlik eden tamponda gündüz farları da kendine yer bulmuş. Aracımızın farlarının hemen altlarına da sis farları yerleştirilmiş. Bunların hepsini ön konsoldaki düğmelerden kolayca kontrol edebiliyorsunuz. Kaputta ise 3 bölgeli şişik kısımlar sadelikten arındırmış ve Fiat logosu da kaputun uç kısmına konumlandırılmış. Ön tarafta genel olarak enerjik ve hareketli bir tasarım hakim olmuş. Buradaki donanımlardan bazıları Plus paketle birlikte geliyor. Plus paketle gelen tasarımındaki eklentiler ise şu şekilde:
- 15 inçlik alüminyum alaşım jantlar
- Krom görünümlü ön ve arka tamponlar
- Krom görünümlü yan çıtalar ve tavan rayları
- Ön tamponda kırmızı çeki demirleri
- Gövde rengi dış dikiz aynaları
Aracımıza yandan bakıldığında crossover havasını alabiliyorsunuz. İlk olarak gözümüze hemen krom görünümlü yan çıtalarındaki “Cross” ve “4×4” yazıları çarpıyor. Yine yan taraflarda plastik korumalıklara yer verilmiş. Yerden yüksek yapısı ve bu şekilde tasarımında korumaların olması arazi şartlarına uygun hissiyatını pekiştiriyor. 15 inçlik alüminyum alaşım jantlara yer verilmiş. Renginin kırmızı olması da diğer ögelerle güzel uyum sağlamış. Göze hitap açısından hem çekici hem de hareketli bir algı yaratıyor.
Kapılarının tam ortasında bir şey dikkatimizi çekiyor. Burada ise Fiat güzel bir logo konumlandırmış. İsminden gelen Panda’nın ayak izini ve İtalyan kimliğe sahip olmasını hoş bir detayla belirtmiş. Geri görüşü arttırmak için de C sütununda ufak bir cam daha yer alıyor. Plus paketle gelen krom tavan rayları da yine port bagaj taşımanıza imkan sağlıyor. Tasarım olarak da güzel duruyor.
Arka tarafa geçtiğimizde ise Fiat Panda Cross’un dik şekilde inen bir arka yüzü bulunuyor. Dikine şekilde konumlandırılan stop lambalarını görüyoruz. Bagaj kapağında ise yine düz bir cam ve Fiat logosu yer alıyor. Burada bagaj açma düğmesinin olduğu bölgede “Panda” yazısı gözümüze çarpıyor. Bagajdan bahsetmişken de 225 litrelik bir hacmi olduğunu belirtelim. Koltuklar yatırıldığında ise bagaj hacmi 870 litreye artıyor. Stepneye yer verilen Fiat Panda’da bagaj kapağını kolayca kapatabilmeniz için çekme kolu bulunuyor.
Büyük bagaj arayanlar için bu segmentin hitap etmeyeceğini de söyleyelim. A segmenti bir araç için yeterli bir kapasiteye sahip. Arka tarafta aşağılara indiğimizde de krom arka tamponlar ve köşelerine konumlandırılmış sis farları görülüyor. Son olarak da biraz daha sportif yapıya sahip egzoz ile arka tasarım tamamlanmış. Fiat Panda Cross 4×4, 3.705 mm uzunluk, 1.662 mm genişlik, 2.300 mm aks mesafesi ve 1.657 mm yükseklik değerleriyle ölçülüyor. Test sürüşümüze gelen Fiat Panda’nın boş ağırlığı ise 1090 kg olarak belirtilmiş. Gayet hafif bir araç ve arazi şartlarında çok kıvrak.
Fiat Panda Cross 4×4’ün iç tasarımına göz attığımızda ise çok fonksiyonlu bir konsol dikkatimizi çekti. A segmenti araçlardan bekleyeceğimiz bir iç mekan ferahlığı bulunuyor. Genel olarak sert plastik içeren konsolunda fark yaratan şeyler kapı içlerindeki deri kaplamalar, deri direksiyon simidi ve deri kaplamaya sahip vites topuzu olmuş. Uconnect teknolojine sahip Radyo/MP3 çalar konumlandırılmış. Uconnect ile telefonunuzdan aracınızın bilgilerini görüntüleyebiliyorsunuz. Telefonunuzu da sabitleyebilmeniz için konsolun hemen üstünde bir tutucu yer alıyor. Buraya tutturduğunuzu telefonunuzu USB portu yardımıyla da araca bağlayabilirsiniz. Radyoyu kontrol edebilme, navigasyona erişim gibi birçok şeyi kolayca yapabilirsiniz. Maalesef multimedya sistemi dokunmatik değil, biraz daha eski tipi andıran bir tasarımı var ancak Uconnect’le birleştirince biraz daha çağı yakalamış.
Multimedya sisteminin altında birçok düğme görüyoruz. Bunlardan ilki çoğu Fiat kullanıcısının da bildiği “CITY” özelliğini aktif ettiğinizde direksiyonun karakteri şehir içi hızlarda sertten yumuşağa dönüyor. Yine aynı yerden sis farlarını, dörtlü flaşörü, farlarınızın yükseklik ayarını, arka cam rezistansını ve start/stop’u devre dışı bırakma gibi özelliklerden faydalanabiliyorsunuz. Tek bölgeli dijital klimanın hemen altında ise ön cam ayar düğmeleri ve 5 ileri manuel deri vites topuzu bulunuyor. Elektrikli ön camlara sahip Fiat Panda Cross 4×4’ün arka camları ise eski tipte döndürmeli kol ile açılıyor. Plus paketle birlikte tasarımında ve teknolojisinde de yenilikler geliyor. İşte o yenilikler:
- Yükseklik ayarlı sürücü koltuğu
- Deri direksiyon simidi ve vites topuzu
- Arka park sensörü
- Bluetooth telefon bağlantısı
- Direksiyon üzerinde multimedya sistemi kumandaları
Kapı içlerinde ve el freni bölgesinde bardaklık için yer ayırılmış. Bardaklıkların yanında 12V’luk bir güç çıkışı sunuluyor. Hemen bitişiğinde ise Eco düğmesi bulunuyor. El freninin tasarımı biraz daha geniş yapıda ve off-road havası veriyor. Sürüş modu seçicisyle 3 farklı moda geçiş yapabiliyorsunuz.
- Normal Sürüş
- 4×4 Çekiş Sistemi
- Yokuş İniş Desteği
Torpido biraz daha aşağı konumlandırılmış ancak yapısı hem derin hem de üstündeki eşya gözüne birçok eşyanızı sığdırabiliyorsunuz. Kapı içlerindeki boşluklar ise biraz daha dar. Deri direksiyon simidine sahip Fiat Panda’nın hem analog hem dijital göstergesi bulunuyor. Kullanıcısını bilgilendiren gösterge panelinde yaptığınız değişikliklerin uyarısını görebiliyorsunuz. (Sürüş modu geçişlerinde, sis farlarını aktif ettiğinizde…) Ayrıca direksiyonun üzerindeki multimedya sistemi kumandalarıyla da kolayca kontrol edebiliyorsunuz. Sellektör kolunda bir detay dikkatimizi çekiyor. Burada otomatik özelliği bulunmuyor yani farlarınızın yanma şeklini açık ve kapalı olarak kendinizin seçmesi gerekiyor. Son olarak da koltukların da kafalıkların sert olduğunu hissettik. Bunun sebebi ise anti whiplash yapıda olması. Yani ani sarsıntılarda şoför ve yolcuların boyun bölgesindeki incinmelerin en aza indirgenmesi için yapılmış. Arka koltuklarda ise 2 tane kafalık bulunuyor ve yer konusunda 2 kişi için ideal bir yolculuk ama 3 kişi sığmaya çalışırsa biraz sıkışabilirsiniz.
Fiat Panda Cross 4×4’ün sürüş deneyiminden ve teknik özelliklerinden bahsedecek olursak da 0.9 Twinair 85 beygirlik turbo beslemeli benzinli bir motora sahip. 5 ileri manuel şanzımanla birleştirilmiş motorun gidişi güzel. Vites geçişleri kolay şekilde ve araç hafif olduğundan herhangi bir yığılma veya zorlanma olmuyor. Araç ufak olduğundan şehir içi kullanımda oldukça rahat hissettiriyor. Arazi kullanımında da süspansiyonları iç kısmın sarsıntısını emiyor. Şehir kullanımda ortalama olarak yakıt tüketiminde 6.3 litreyi gördük. Daha düzenli kullanımda 6 litrelere kadar da düşülebilir. Motorun sesi aracın içine biraz fazla geliyor. Yalıtım konusunda zayıf ancak A segmenti olduğundan normal karşılanabilir. Bu yüzden de benzinli motoru sanki dizel kullanıyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Start-Stop özelliğine sahip sistemiyle de dur-kalk anlarında sizi yormuyor ve yakıt tüketimine katkıda bulunuyor. Virajlarda savrulmadan gidiyor ve yola ayakları iyi basıyor. Normal sürüş modunda 145 Nm tork üreten Fiat Panda Cross, Eco modunu aktif ettiğinizde 100 Nm tork ile sınırlandırıyor.
Sonuç olarak Fiat Panda Cross 4×4, şehir içi kullanımda rahat etmek istiyorsanız ve düşük yakıt tüketimi için tercih edilebilir. Arazi şartlarına uygun olması ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle her yere tırmanabiliyor. Dağ keçisi olarak tanımlayabileceğim Fiat Panda Cross 4×4, A segmentinde crossover bir araç isteyenlere hitap ediyor. Yalnızca Manuel vites seçeneğine sahip olması müşteri kitlesini kısıtlıyor olsa da sürüş olarak çok memnun kaldık.