Ford’un ticari araç ailesindeki en küçük üyesi Tourneo Courier modelini test ettik. Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikasında üretilen Tourneo Courier, geniş iç hacmi, güçlü motoru ve dokunmatik bilgi-eğlence sistemi ile segmentinde dikkat çekiyor. Birçok ailenin ve ticaret erbaplarının tercih ettiği aracımız, ruhsatında ise otomobil olarak görünüyor. Test ettiğimiz aracın otomobil gözükmesinin sebebi ise Journey donanım seviyesinde bulunmasıydı. Journey Titanium Plus paketiyle birlikte 1.5 litrelik TDCI 100 beygir gücünde dizel bir motorla sunuluyor.
Ford Tourneo Courier’in ön tasarımına baktığımızda güncel modellerle aynı tasarım diline sahip olduğunu görüyoruz. Krom detaylarla kaplanmış ön ızgara, iki parçadan oluşuyor. Halojen farların altında ise yan kısımlarda sis farları yerini almış. Ön taraftan gayet hareketli duruyor çünkü kaputtaki dört çizgi ön kısmı sadelikten kurtarmış. Izgaranın üstünde ise Ford logosu konumlandırılmış.
Aracı yandan incelerken ise gözümüze tavan rayları takılıyor. Şişkin çamurluk ağızları güçlü bir duruş katarken, 16 inçlik alüminyum jantlarla tamamlanmış. Çift tarafında bulunan arkaya açılır kapıları da gövde rengiyle uyumlu yan çıtarla desteklenmiş. Elektrikli ve ısıtmalı yan aynaları bulunup, arka yolcu camı ise kelebek şeklinde açılıyor. Hafif ticari sınıfındaki rakipleriyle iddiasını sürdürmek için güçlü duruşuna katkı sağlanmış.
Ford Tourneo Courier modelinin arka kısmına göz attığımızda ise dikey konumlandırılmış stop lambalarını görüyoruz. Karartılmış arka camlarla desteklenen Tourneo Courier’in bagaj çizgisi ise alçak hizada konumlandırılmış. Bu sayede yük ve eşya koyarken zorlanmıyorsunuz. Arka camın altına ise Ford logosu konumlandırılmış. Normal şartlarda 708 litrelik bir bagaj hacmi bulunuyor. Tabi bunlara ek olarak koltuklar yatırılınca 1656 litrelik bir bagaj alanı açılıyor. Stepneye yer verilen araçta, bagajda küçük eşya gözleri de pratikliği arttırmak için sunulmuş. 4.157 mm uzunluğa sahip Tourneo Courier, dış aynalarla birlikte 2.112 mm genişliğe ve tavan rayları dahil 1.784 mm yükseklik değeriyle ölçülüyor. Test sürüşümüze gelen 1.5 litrelik TDCI motorlu Tourneo Courier Journey’in boş ağırlığı ise 1203 kg olarak belirtilmiş.
Tourneo Courier’in iç kısmına geçtiğimizde bizleri ferah bir kabin karşılıyor. Şu anki Ford modellerine göre daha geride bir iç tasarıma sahip olsa da dokunmatik bilgi-eğlence ekranıyla modern hissiyatı katmış. 6 inç boyutundaki Ford Sync 3 bilgi-eğlence sistemi üzerinden geri görüş kamerasına da erişebiliyorsunuz. Şoför kısmından itibaren inceleyecek olursak analog bir gösterge tam karşımızda duruyor. Ön cam, konsola göre biraz daha önde konumlandırıldığından görüş açısı olarak fayda sağlasa da sürüş hissiyatı olarak geride hissi veriyor. Kol dayamasının altında manuel bir el freni konumlandırılmış, yine kol dayamadan çok rahatça kontrol edebileceğiniz manuel vitesin geçişleri ise çok iyiydi. Anahtarla çalıştırmaya sahip Tourneo Courier’in iç havalamandırmasını da dijital klimasından kontrol ediyorsunuz. Çoğu yeri sert plastikten yapıldığını görüyoruz.
Kapı içlerinde ve baş üstü bölümünde geniş saklama alanları bulunuyor. El freninin bulunduğu kısımda da iki bardaklık ve saklama gözüne yer verilmiş. İç kısımdaki işlevsellik arttırılırken ayrıca teknolojik detaylarla modern görünümüne katkı sağlanmış. Arka yolcu kısmında ise geniş bir yaşam alanı bulunuyor. Baş ve diz mesafeleri oldukça yeterli seviyede ve süspansiyonların dengeli performansıyla da virajlarda, bozuk yollarda rahatınızı bozmuyor. Otomobil hissi veren bir araç olduğundan virajlarda sportif bir hava veriyor. Yalıtım olarak da hafif ticari sınıfındaki rakipleriyle benzer diyebiliriz. Start-Stop özelliğine sahip sistemiyle de dur-kalk anlarında size daha kolay ve sessiz bir sürüş sunuyor. 1.5 litrelik TDCI 6 ileri manuel dizel motor ise 100 beygir gücünde ve 215 Nm tork üretiyor. Yol tutuşunu çok beğendiğimiz Tourneo Courier ile 5.5-6 litrelik bir yakıt tüketimi değeri aldık.
Sonuç olarak Ford Tourneo Courier, satın alırken tercih edeceğiniz ruhsat tipine göre performansını iyi seviyede yansıtabileceğini söyleyebilirim. Otomobil ruhsatlı halinde Journey Titanium Plus paketiyle inceledik. Ailelerin ve ticaretle ilgilenen kişilerin seçebileceği dengeli bir araç olmuş. Yalnızca manuel vites seçeneğinin olması müşteri kitlesini kısıtlıyor olsa da sürüş olarak çok memnun kaldık.