Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi Toyota (markanın bu ünvanı almasındaki dikkat edilen kıstas, Dünya çapında ürettiği ürün adedine göre değerlendirilmesidir, belirtelim) eski dünya Avrupa’da yeni dünyalar Amerika ve Avustralya kadar başarılı olamasa da, bu duruma son vermek için tasarladığı popüler C segmenti hatchback modeli Auris’i yenilemişti. 2012 Eylül‘ünde Paris Otomobil Fuarı‘nda görücüye çıkan yeni Auris, markanın tüm ürün gamına yayılacak olan tasarım felsefesinin en önemli örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmıştı. Fuarın hemen ardından anavatanı Japonya ve üretimlerin en hızlı ulaştırıldığı bir diğer önemli pazar Avustralya’da satışa çıkan Auris, ülkemize bu yılın Şubat aylarında gelmeye başladı. Avrupa pazarı için üretimi Burnaston, Derbyshire, İngiltere‘de gerçekleştirilen Auris, Toyota’nın bilindik dayanıklılık, sağlamlılık artılarıyla pazardaki liderler Golf, Astra ve Megane gibi rakiplerle mücadele ediyor.
Testimize konuk olan 1.6 Premium Multidrive S modeli, fiyat listesinde benzinli motor seçeneklerinde en üstte yer alıyor. Donanım, motor ve şanzıman eşleşmelerinden oluşan model bilgisine yazımızın en başında yer veriyoruz çünkü baz donanım bir Auris ile en üst seviye donanımlı bir Auris arasında hem fiyat hem de sunulan özellikler arasında dağlar kadar fark var, tercih edecek insanların bunu da göz önünde bulundurmaları gerektiğini düşünüyoruz.
Dış Tasarım
İlk jenerasyonu ile yakından uzaktan alakası olmayan ve Toyota tasarımcıları tarafından “Keen Look” olarak adlandırılan yeni tasarım dili, bugün Yaris, RAV4 ve yeni Corolla’da da kullanılmaya başlandı. “Keen Look” ifadesinin anlamını; ön tasarımda farlar ve ızgaranın birbirine geçmesiyle, önündeki arabanın plakasına odaklı bir bakışı andırmasıyla görüyoruz. Agresif hatlar arka kısma kadar yüksek omuz çizgisi ve ince stoplar ile taşınmış. Oranları ve detayları hiçbir Corolla’nın ve öncüsü eski Auris’in olamadığı kadar şık gözüken bu yeni tasarımın bir diğer yeniliği ise arka stopların çift parçalı, yüksek yapısı sayesinde bagaj kapağının da geniş açılmasına imkan sağlaması.
Bir çok farklı açıdan gelen çizgiler arka kısımda buluşup işlevsel bir takım geometrik şekiller ortaya çıkarıyor. Tamponun sağ ve sol kenarlarına dikey olarak konumlandırılmış reflektörler aynı zamanda bir girintinin içerisinde. Plakanın konumlandırıldığı yerde spor otomobillerden alışageldiğimiz difüzör görünümlü siyah parça aracın sportif duruşuna katkı sağlıyor. Çift parçalı yapısı sayesinde enlemesine büyüyen farların agresif bakışı ve şekli “Keen Look” tasarım dilinin tamamlayıcısı.
Ön tamponun altındaki hava girişinde yatay krom çıtalar dikkatimizi çekiyor; parlak siyah plastik bir zemin üzerine yerleştirilmiş bu çıtalar Premium donanım seviyesinde gelen bir özellik. Tüm donanımlarda aynı şekilde yer alan mercekli ön farlar testimize konuk olan Auris Premium’da da halojen ampül kullanıyor. Daha önceki Auris’te Xenon far opsiyonu olduğunu bildiğimizden, bu far teknolojisinin artık neden devam etmediği de işin arka planında araştırmayı düşündüğüm ve sizlere bilahare paylaşacağım bir konu.
Araca profilden baktığımızda; önceki nesilde 4,224 mm olan uzunluğun Yeni Auris’te 4,275 mm çıkmasının ve aracın yüksekliğinin 1,516 mm’den 1,460 mm‘ye düşürülmesinin farklılıklarını hissedebiliyoruz. Aracın genel uzunluğunda 3cm gibi ufak bir değişiklik yapılsa da bu artırım, sınıfının belki de en iddiali arka yolcu bölümüne sahip olmasını sağlamış. Ayrıca aracın yüksekliğinin yaklaşık 5cm alçalması, hava sürtünme katsayısının azalmasına ve aracın ağırlık merkezinin biraz daha aşağı çekilmesine yardımcı olmuş.
Sunduğu geniş arka yolcu bölümünün ufak bir dezavantajı olarak 353 litrelik bagaj hacmi sunan Auris, bu konuda 380 litrelik bagaj hacmine sahip Golf’ten biraz geri kalsa da sınıfının bir diğer önemli ismi Focus’un 316 litrelik küçük bagajından çok daha işlevsel bir bagaj alanı sunuyor. Düz, engelsiz bir zemine sahip olan bagaj, yatırılabilen koltuklar sayesinde 60:40 oranında genişleyebiliyor ve ihtiyaç durumunda büyük objeleri rahatlıkla taşımanıza imkan veriyor.
Dış mekana dair son bir kaç ufak ayrıntıya değinecek olursak; gövde rengindeki elektrik kumandalı, ısıtmalı, otomatik katlanabilir dış dikiz aynalar artık neredeyse tüm otomobillerde standart hale gelmiş LED sinyal lambalarına sahipler. Arka kısımda plakalık girintisinin hemen üzerinde, bagaj açma tutacağının altından bizlere selam eden kamera, orta konsoldaki medya sisteminin ekranından bize oldukça kaliteli ve geniş bir geri görüş sağlıyor. Tamponun sağ kenarına konumlandırılmış egzoz çıkışı da aracın diğer tüm dış detay parçaları gibi krom kaplama.