İç Mekan
Toyota’nın iç mekanda radikal bir değişiklikle son derece dik olarak tasarladığı ön konsol ilk olarak GT86‘da karşımıza çıkmıştı. Ekonomik bir Japon spor otomobili için düşünülen bu tasarım ardından Auris’in iç mekanının ön kısmına da uygulanmış gibi gözüküyor. Havalandırma çıkışlarının GT86’dan alıntılandığı Auris’in ilk jenerasyonunda oldukça yükseğe konumlandırılmış vites kolu bu sefer bir çok otomobilde alıştığımız yerine gönderilmiş ve vites kolu biraz yükseltilerek ergonomik tutuş mesafesine ayarlanmış. Ön konsolun odağında 6.1″ lik büyüklüğüyle Toyota Touch Multimedya sistemi yerini almış.
Multimedya sisteminin altına konumlandırılmış otomatik klima kontrol ünitesinin kullanımı kolay, düğmeleri sürüş sırasında kolaylıkla ele gelebilecek kadar büyük. Klima kontrol ünitesinin de altında 12v’luk bir elektrik soketi, Premium donanım seviyesine özel ısıtmalı koltukların ayar düğmeleri ve en sağda medya sisteminin USB ve 3.5mm AUX girişleri yer alıyor. CVT şanzımanın kontrolünü sağlayan vitesi kolu iç mekanla uyum içerisinde ve oldukça şık. Şanzımanın programlarını gösteren yazılar okunaklı, renklendirilmiş ve LED aydınlatmaya sahip. Yukarıdaki görselde de görüleceği üzere orta konsolun en dibinde telefon, cüzdan vb. objelerin rahatlıkla sığabileceği yumuşak kauçuk altlığa sahip bir göz bulunuyor (bu yumuşak kauçuk altlığa dikkat çekiyorum çünkü bazı otomobillerde burası da sert plastikten imal edilir ve konulan eşyalar istenmeyen sesler çıkarır, hareket eder).
Gelelim sürücünün aracı kullandığı süre boyunca en çok meşgul olacağı bölüme, direksiyon simidi, etrafındaki kumandalar ve göstergeler;
Ortasında büyük bir yol bilgisayarı erkanına ev sahipliği yapan optik göstergeler böylelikle 2 büyük dairesel parçaya ayrılmış. Sol bölümde devir göstergesi ve motor hararet göstergesine yer verilirken, sağ bölümde hız göstergesi ve yakıt bilgisi yer alıyor. Ortadaki ekran bizlere aracın kilometresi, dış ortam sıcaklığı, CVT şanzımanın hangi modda olduğu vb. bilgileri ve daha fazlasını direksiyondan kumanda edilebilen arayüzü üzerinden gösteriyor.
Direksiyonun üzerinde sol kolda medya sisteminin ses ayarları ve menü navigasyonu tuşları yer alırken, sağ kolda; Bluetooth üzerinden aracın medya sistemine bağlanan telefonun açma-kapama ve sesli komut fonksiyonlarına ilaveten göstergedeki ekranın menü değişim ve hız sabitleyicinin açma kapama kontrolü yer alıyor.
Direksiyon sütunun sol ve sağ taraflarından çıkan far ve silecek kontrolleri üzerinde bir çok fonksiyon barındırıyor. Işığa duyarlı otomatik farlar ve sensörden yardım alan otomatik silecekler, muhtemelen bu kollarla çok fazla uğraşmanızı gerektirmeyecek. Arada sırada kullanmamız gerekecek ve yolculuk sırasında sürüş güvenliğine tehlikeye atmamak adına fonksiyonlarının ezberlenmesi gereken bir hız sabitleyici kontrol kolumuz var.
Direksiyonun sol bölümüyle sürücü kapısının arasında yer alan düğmeler grubunda, dış dikiz aynalarının elektrikli kontrolleri, far yükseklik ayarı, testimize konuk olan aracın öne çıkan özelliklerinden otomatik park sistemi ve Avrupalı üreticilerin ESP olarak adlandırdığı ancak Toyota’nın Vehicle Stability Control (VSC) olarak isimlendirdiği aktif güvenlik sistemini devre dışı bırakan düğmeler yer alıyor. Bu bölümün altında cüzdan ebatında eşyalara ev sahipliği yapabilecek bir de göz bulunuyor.