Konfor
Arka yolcu bölümüne geldiğimizde bizleri cömert diz, baş ve omuz mesafeleri karşılıyor. Yetişkin bir insanın oturma pozisyonunda tam da başın yanına gelen C sütunu böylelikle görüşü engellemiyor ve kelebek camıyla bölünmemiş büyük bir arka camdan iyi bir görüş açısı sağlıyor. Premium donanımda standart olarak gelen Skyview cam tavan sayesinde içerideki siyah ağırlıklı döşeme aydınlanarak, daha ferah hissettiriyor.
Orta kol dayanağı olarak da işlev gören orta koltuğa yetişkin olmayan bireyler rahatlıkla yerleşeceklerdir. Japonların sevdiği ve özen gösterdiği düz arka zemin yapısı Auris’te de bizleri şaşırtmıyor ve hem ortadaki yolcu için yeterli ayak mesafesini hem de olası eşya yüklemelerindeki büyük bir engeli ortadan kaldırarak çok büyük kolaylık sağlıyor. Ön koltukların arkaları da polyester deri ile kaplanmış ve ceplere sahip.
Ön koltukların yüksek yan destekleri hızlı viraj potansiyeli tüyosu verir nitelikte. Tabii bu yan destekler sizi lüzumsuz yere sıkıştırmıyor ve rahat bir oturuş sağlıyor. Yan destekleri polyester deriden imal edilmiş koltukların iç kısımları kiri daha az tutacak ve sizi terletmeyecek cinsten (perforated / delikli) kumaş ile kaplanmış (Yani biz buna kısaca piyasadaki giriş seviyesi modellerden biraz daha kaliteli kumaş diyebiliriz).
Testimize konuk olan en dolu Auris’in dolu dolu yaşanabilecek özelliklerinden birisi Skyview cam tavan sayesinde koyu renk malzemelerle kaplanmış iç mekan aydınlığa kavuşuyor. Karartılmış ve aracın tavanının tamamını kaplayan cam tavan, açık renk tavan döşemesiyle kapandığında içerideki yeterli ışık, ses ve ısı izolasyonunu sağlıyor. Dilendiğinde açılamaması özgürlüğü kısıtlıyormuş gibi görünse de bozulma ve su sızdırma olasılıkları yüksek olan bir çok tertibattan kurtulmuş oluyoruz.
Orta kol dayanağı, adı olup da kendi olmayanlardan değil. Çift kademeli açılan bu saklama gözünün küçük bölümünde kartlar, biletler ve de ince elektronik eşyalar saklanabilir. İkinci kademe yani derin gözde ise CD kutuları, kutu içecekler vb. daha büyük eşyalar için yeterli hacim mevcut. El freninin mekanik olması her ne kadar ufak bir yer kaybına sebep olsa da bir çok kullanıcı için tercih meselesi haline gelebilen önemli bir parça. El freninin hemen yanına Avrupa standartlarında makul kabul edilen 2 kutu içecek sığabilecek ebatlarda bardaklıklar yer alıyor. Bu iki gözü bölen plastik parça çıkartılıp daha büyük bir orta göze de kavuşmak mümkün. Bardak tutucuları ile vites arasına konumlandırılmış “Sport” düğmesi aracın CVT şanzımanını yüksek devirlere ayarlıyor ve gaz pedalı hassasiyetini artırıyor.
Yeterli büyüklükte bir torpidoya sahip olan Auris’in kapı içlerinde ve ön kol dayama bloğunun arkasında gözler bulunuyor. Öndeki kapı içi gözlerinde 1,5 litrelik şişeleri deforme olmadan barındırabilecek gözler bulunurken arkada kapının biraz küçülmesi ve işin içine hoparlörün de girmesiyle buraya daha ufak objeler koyulabilir.
Montaj hattında düzgün bir işçilikten nasibini aldığını düşündüğümüz Auris’in bazı sert plastik parçaları birazcık ucuza kaçma izlenimi verse de bu parçalarda Toyota’nın sağlamlılık, dayanıklılık politikaları devreye giriyor; örneğin yollarda 80’li yıllardan kopup gelmiş dipdiri Corolla’ları görünce bu izlenime kapılmamak elde değil. Torpidonun üstünde yer alan oldukça büyük dikey panel, alt modellerde sert ve ucuz plastikle kaplanırken, Premium donanımında burası polyester deri ile kaplanmış ve ortasındaki dikiş işlemesiyle “premium” bir görüntü sağlanmış. Kapı içlerindeki kol dayama bölümlerinde kumaş kaplama tercih edilmiş.
205/55 R16 ebatlarında Continental SportContact lastiklerle gelen aracın bu ebatları tam da konfora odaklı bir şekilde tercih edilmiş. 1.6 Valvematic motoruyla gelen çift salıncaklı arka süspansiyonlar sayesinde burulma çubuklu sistemden kurtulduğumuz test aracında her türlü yol bozukluğunun kalın yanaklı lastiklerin de yardımıyla son derece iyi bir şekilde sönümlendirildiğini söyleyebiliriz. Benzinli motorun sportif sürüş kimliğine uyan bu süspansiyon+lastik+jant ebadı kombinasyonu, bizce ülkemiz yolları için en ideal seçimlerden biri.