Toyota’nın Under Priority ve Keen Look tasarım dilini kullandığı hatchback modeli Toyota Corolla Hatchback Hybrid test konuğumuz oldu. Toyota Auris’in yerine çıkartılan bu modelde tasarım konusunda daha keskin çizgilere sahip güçlü bir yapı görüyoruz. TNGA mimarisi üzerine kurulan Corolla Hatchback Hybrid, geniş bir iç mekan sunuyor. Corolla Hatchback Hybrid, 4370 mm uzunluğa, 1790 mm genişliğe, 1455 mm yüksekliğe ve 2640 mm aks aralığına sahip. Önceki nesline göre daha uzun ve daha alçak bir görünümde geliyor.
Teste gelen Corolla Hatchback Hybrid en dolu paketi olan Passion X-Pack donanımına sahipti. Mazda 3 ve Honda Civic Hatchback gibi rakiplerinin karşısında yeni tasarımıyla dikkat çekiyor.
Ön tasarımına yakından göz attığımızda keskin ve sportif dizayn dikkatimizi çekiyor. LED aydınlatma teknolojisine sahip ön farların içine doğru girintili yapısıyla köşeli duruşunu tamamlıyor. Geniş ön havalandırma ızgaraları krom detaylı çerçeveyle sportif bir hava katıyor. Izgara çerçevesinin köşe kısımlarında yer alan sis farları da Keen Look tasarım dilini yansıtıyor. Ön kısımda ayrıca ön farlar mavi çizgilere sahip Toyota amblemiyle ortak bir noktaya birleşiyor. Karşısından bakıldığında Sedan modeline göre daha çekici duruyor.
Keskin çizgilerle yapılan tasarımıyla arka tarafta kaslı bir görünümü bulunuyor. İçe doğru girintili far detayları arka stop lambalarında da devam ediyor. LED aydınlatmaya sahip arka farlar iki parçadan oluşuyor. Daha geniş çamurlukların arka tampondaki parlak siyah detaylarla birleşmesiyle Corolla Hatchback Hybrid’e sportif bir hava katıyor. Bagaj kapağının ortasında Hybrid detayına dikkat çekmek için mavi kenarlıklı tasarlanan Toyota amblemi yer alırken sol köşesinde Corolla logosu ve sağ köşede Hybrid logosu yer alıyor.
Bagaj kapağının altında ise 361 litrelik bir bagaj hacmi bulunuyor. Koltuklar yatırıldığında biraz yer açılmasını tahmin edebilirsiniz ancak arabanın altında elektrikli motor bataryaları bulunduğundan düz bir zemin oluşmuyor.
17 inçlik jantla gelen Corolla Hatchback Hybrid’de panoramik cam detayı bu donanım seviyesinde standart olarak gelirken diğer paketlerde opsiyon olarak sunuluyor. 11 değişik dış renk alternatifi bulunan araçta kırmızı rengi, siyah panoramik cam ve arka tampondaki parlak siyah detaylarla uyumlu duruyor.
İç tasarımına geçtiğimizde ise yeni nesil modellerinde de yer vermiş olduğu 10 inçlik bilgi-eğlence sistemi yer alıyor. Çift bölgeli klima, koltuk ısıtma ve kablosuz şarj ünitesi dikkatmizi çekiyor. Yumuşak dokunsal kalitesi yüksek malzemeyle kaplanmış ön konsolda kırmızı dikişlerle koltuklarla uyum sağlanmış. Yarış koltuklarını andıran deri-kumaş koltuklarıyla sürücüyü sarıyor. 7 inçlik renkli gösterge panelinde ayrıca Head-up Display özelliği bulunuyor. Hybrid olduğu için düşük devirlerde elektrik motorunda kullandığı için sessiz bir sürüşü bulunuyor. Yalıtım konusunda biraz zayıf kalmış çünkü araç kendi motoruna geçtiğinde sesi içeriye yansıtıyor.
Deri direksiyon simidi ile tamamlanan ön konsolda sürüş destek sistemlerini görüyoruz. Şeritte Takip Asistanı, Adaptif Hız Kontrolü, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Yaya ve Bisiklet Algılama Özellikli Ön Çarpışma Önleyici gibi birçok akıllı güvenlik sistemi bulunuyor. Klasik el freni yerine yeni teknolojiye uyum sağlayıp elektronik el frenine yer verilmiş. Kol dayama ve bardak tutucu gözleri bulunuyor. Kol dayamanın içinde ise 12 voltluk bir güç çıkışı ve USB yuvası yer alıyor. Buralarda kullanılan parlak siyah detaylar da iç tasarımdaki sportif havayı korumuş. Arka yolcular için ideal bir diz ve baş mesafesine sahip.
Arka havalandırmaya sahip araçta panoramik cam tavan bulunması sayesinde basık bir iç tasarımdan kurtarmış. Hatchback araçlarda genelde arka görüş biraz daha kısıtlı olurken Corolla Hatchback Hybrid’de görüş açısı konusunda iyi olması dikkatimizi çekti. Buna ek olarak Geri Görüş Kamerası’nın arka sensörlerle desteklenmiş olması park konusunda yardımcı oluyor. Tüm camları otomatik olan araçta, arka kapı içlerinde bardak tutucu detayı gözümüze çarptı. Ön kapı içinde ise yeterli bir saklama alanı, cam ve ayna tuşları bulunuyor.
Ön süspansiyonlarda MacPherson kullanılırken arka süspansiyonlarda bağımsız bir yapı görüyoruz. Sürüş konusunda da daha dengeli ve kararlı bir deneyim sunuyor.
Toyota Corolla Hatchback Hybrid, 1.8 litrelik 122 beygir gücünde hibrit motor ile geliyor. Test sürüşlerimizde 4,7 ila 5,0 litre arasında yakıt tüketen hibrit motor e-CVT şanzımanla kombine edilmiş. Bu sayede 0’dan 100 km’s hıza 10.8 saniyede ulaşıyor. Şehir içi kullanımda az yakıt tüketen Corolla Hatchback Hybrid, aküsünü şarj etmek için bir şeye gerek duymuyor. Araç hareket halindeyken kendiliğinden şarj olabiliyor. Toyota Corolla Hatchback Hybrid, sürüş esnasında frene bastığınızda ve ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde aküyü şarj ediyor. Plug-in Hybrid bir araç olmadığı için fişe takıp şarj etmenize gerek kalmıyor. Hem elektrikli hem de benzinli motora sahip olmasıyla tek başlarına veya birlikte çalışmasına kendisi karar veriyor. Hybrid olmayan modelinde ise 116 beygir gücündeki turbo beslemeli 1.2 litrelik benzinli motor da tercih edilebiliyor. TNGA platformu üzerinde kurulmasıyla hibrit motorunu daha verimli kullandığı belirtiliyor.
Toyota Corolla Hatchback Hybrid’in şehir içi kullanımda sessiz bir sürüş deneyimi sunması, sportif tasarımıyla ve az yakıt tüketimiyle tercih edilebileceğini düşünüyoruz.