İç Mekan
Beetle, Türkiye’ye iki farklı donanımla geliyor, Beetle ve Design. Beetle donanımı, alınabilecek en basit seçenekleri sunuyor. Burada bahsettiğimiz Design modeli ise çok daha üst bir sınıfı temsil ediyor.
Bu Beetle modelinde ilk öne çıkan fark, aracın içinin çift renk olması. Bej veya siyah iç döşemenin dışında, bir de aracın dış rengiyle aynı ön konsol ve kapı üstleri bulunuyor. Arabanın içiyle dışı bir oluyor, farklı bir aracın içerisinde olduğunuz sürekli hatırlatılıyor.
Tabii ki tek fark, ön konsoldaki farklı renkli plastik değil. Beetle’ın direksiyon tasarımı da kendine özgü. Deri kaplı direksiyon, diğer VW (hatta diğer tüm markaların) direksiyonlarından daha ince ve biraz daha geniş; Tutarken kesinlikle farkediliyor, fakat sürüşü etkilemiyor. DSG’li araçlarda, direksiyondan vites değiştirmek için kulakçıklar da standart geliyor. Bu plastik parçaların farklı dokusunun parmak uçlarınızda bıraktığı his, daha sık kullanamadığınız için sizi üzecek kadar güzel.
Tüm üst seviye VW araçlarındaki gibi medya ve yol bilgisayarı butonları var direksiyonda, fakat diğer araçlardan farklı olarak, bu düğmeler de aracın dış renginde bir plastikle çevrelenmiş.
Gösterge paneli ise, Beetle’ın Design modelinde iki adet. Bir tane direksiyonun önünde, bir tane de konsolun tam ortasında. Direksiyonun önündeki ana panelde tam ortada kocaman hız göstergesi, yanlarında ufakça devir ve yakıt göstergeleri var. Hız göstergesinin hemen altında ise yatay bir şekilde dijital yol bilgisayarı ekranı bulunuyor.
Aracın kabak gibi ortasında, radyonun hemen üstünde bulunan ikinci gösterge paneli ise yağ sıcaklığı, kronometre ve turbo basıncı göstergelerinden oluşuyor. “Daha sportif bir hava katması için” normalde opsiyonel olan bu eklenti, Doğuş Oto’nun getirttiği tüm Design modeli Beetle’larda standart. Maalesef. (Maalesef, çünkü hem ucuz bir eklenti, hem de biraz gereksiz. Gösterge paneli olmayan Beetle’larda orası gözlük vs. koyulabilecek bir göz oluyor. Ben tercih ederdim.)
Yol bilgisayarı; anlık yakıt tüketimi, genel yakıt tüketimi, kullanım süresi gibi favorilerimin yanısıra toplam kilometresinden tutun da çalan şarkısına kadar çeşitli bilgilerin arasında gezinme imkanı sağlıyor. Ek gösterge panelindeki yağ sıcaklığı da opsiyonlar arasında, fakat kronometre ve turbo basıncı bilgileri burada yok.
Sinyal kolu (bilmeyenler için, aracınızla nereye döneceğinizi işaret ettiğiniz sarı yanıp sönen ışıkları kontrol eden çıkıntı) aynı zamanda cruise control düğmelerini barındırıyor. Kullanımı biraz karmaşık, ama çözdükten sonra çok rahat kullanılıyor. Özellikle yakıt tüketimine katkısı çok büyük cruise control’ün.
Beetle’ın hangi donanımını alırsanız alın opsiyonel olan bir seçenek ise LED gündüz farlarına sahip xenon farlar. Fakat bu opsiyonu alsanız dahi, otomatik farlara sahip olmuyorsunuz. Yanlış anlamayın, Beetle karanlık bir ortama girdiğinizde anlıyor. Farlarınız kapalıyken bir tünele girerseniz 5 saniye kadar iç aydınlatmayı açıyor. İç aydınlatmanız açıksa, yine tünele girdiğinizde iç aydınlatmayı kapatıyor ki, “farlarınızın kapalı olduğunu hatırlayın.” Sadece kendisi açamıyor. “1963 modelde de yoktu otomatik farlar!” tribi mi, yoksa gerçek bir maliyet kısma hedefi mi, bilemiyorum.
“Farlardan bahsetmişken, Beetle’ın Xenon farlarında far yıkama sisteminin olmaması dikkatinizi çekebilir. Bildiğiniz üzere sonradan taktırılan Xenon farlı otomobillerde far yıkama ve/veya otomatik yükseklik ayarı tertibatı olmaz ise muayeneden geçemiyorsunuz. Bu konuda yaptığımız araştırmada 2.000 lümen aydınlatma şiddetinden daha düşük bir değere sahip Beetle’ın Bi-Xenon farları, standart Xenon’lardan daha düşük bir aydınlatma şiddetine sahip olduğu için, far yıkama tertibatına sahip olma zorunluğuna tabii değil. Bu konuda Doğuş Oto’dan aldığımız bilgilerde de TÜVTURK’un bu konuda bilgisi mevcut. Yani aracı satın aldıktan sonra muayenede bir sorun yaşamanız olası değil.” – Cem Ş.