Mazda, önümüzdeki yıl SKYACTIV-X motorunu kullanmaya hazırlanıyor. Yeni kıvılcım kontrollü sıkıştırma teknolojisine sahip motorlarına oldukça güvenen şirket, yeni modellerinin elektrikli araçlara göre daha çevre dostu olabileceğini söylüyor.
Elektrikli araçlar herhangi bir emisyon üretmezken, çoğunlukla fosil yakıtlar tarafından üretilen elektrikle çalışıyorlar. Sonuç olarak Mazda, “elektrikli güç aktarma organlarının şu anda tatmin etmediğini” belirtirken aynı zamanda ”toplumun isteği, sera gazı emisyonlarında ciddi bir azalma olması.” ifadeleri kullanıldı. Bu nedenle şirket, içten yanmalı motorların verimliliğini artırmaya odaklanmış durumda.
Elektrikli otomobil yarışında geride kaldığı için Mazda’nın bu tür açıklamalar yaptığını düşünebilirsiniz ancak markanın yaptığı açıklamaya göre üretilen elektriğin üçte ikisi fosil yakıtlardan karşılanıyor. Şirket ayrıca, elektrikli araçların elektrik üretirken yarattığı kirli gazların hesaba katılmadığının altını çizerken elektrikli araçların sıfır emisyona sahip olduğu ifadesini de samimi bulmadıklarını belirttiler.
Mazda, aracın gerçek emisyon değerlerinin ölçülmesi için yakıt, üretim ve nakliye değerlerinin hesaba katıldığı Well-to-Wheel yönteminin kullanılması gerektiğini söylerken bu yöntemin sadece aracın yakıtının hesaba katıldığı Tank-to-Wheel yönteminden daha mantıklı olduğu dile getirildi.Mazda’nın hesaplamalarına göre, orta büyüklükte bir elektrikli otomobil 100 km’de 20 kWh elektrik tüketiyor ve bu kadar elektrik üretmek için gerekli olan kömür, aracın 200 g / km emisyonu anlamına geliyor. Şirket, bu değerlerin benzin (156 g / km) veya sıvılaştırılmış petrol gazı (100 g / km) ile çalışan araçlardan önemli ölçüde daha yüksek olduğunu vurguladı.
Mazda, Well-to-Wheel hesaplamalarını kullanarak, elektrikli araçların, elektrik üretiminin nasıl yapıldığına bağlı olarak, 128 g / km ortalama emisyon değerlerine sahip olduğunu belirtti. SKYACTIV-G motora sahip modellerinin 142 g / km emisyona sahip olacağını aktaran ancak şirket, elektriklerinin kömür veya petrol tarafından üretilmesi durumunda motorlarının elektrikli modellerden daha az CO2 emisyonuna sahip olduğunu dile getirildi.
Sıvılaştırılmış petrol gazı tarafından üretilen elektrikle çalışan elektrikli araçların önemli ölçüde daha temiz olduğunu kabul eden marka, yakında kullanılmaya başlanacak olan SKYACTIV-X motorunun Well-to-Wheel emisyonlarına uyum sağlayabileceğine inanıyor.
Mazda, SKYACTIV-X motoru için büyük umutlara sahip olsa da, elektrikli modellerden de tamamen uzaklaşmış durumda değil. Şirket, 2019 yılında elektrikli bir araç ve hafif hibrid teknolojisini tanıtmayı planlıyor. Altı yıl sonra 2025 yılında ise şarj edilebilir hibrit bir model sunulacak.