Araba kullanıcıları için Mart ayları genelde, yaz lastiklerine geçiş dönemi anlamına gelse de dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle bu değişim takvimi biraz farklı işliyor. Rezulteo lastik karşılaştırıcısı tarafından yapılan istatistiklere göre Avrupa’da, geçen son 12 ayda “marka ismi + lastik” kelime kombinasyonuyla yapılan Google aramalarında, geçen senenin aynı dönemine kıyasla % 8 artış gözlemlendi, ancak Mart ayından bu yana koronavirüs krizi bu eğilimi tersine çevirdi.
Avrupa kıtasındaki birçok ülkenin vatandaşlarına seyahat kısıtlaması, hatta sokağa çıkma yasağı getirmesi, geleneksel lastik değişim dönemini de olumsuz etkiledi. İnternet kullanıcılarının Google’da yaptıkları aramalar, bunun en açık göstergesi: Mart 2020 esas alındığında, “marka ismi + lastik” anahtar kelime kombinasyonu, tüm Avrupa ülkelerinde yapılan aramalarda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 16 geriledi. Bu tespite yalnızca Türkiye (+% 14), Hollanda (+% 12), İsveç (+% 13), Finlandiya (+% 47) ve İsviçre (+% 2) gibi ülkeler uymuyor. Düşüşün en net görüldüğü ülkelerin Fransa (% -34), İspanya (% -35), İtalya (% -41), İngiltere (% -11), Almanya (% -13) ve Polonya (% -16) gibi koronavirüsünden en erken etkilenen ülkeler olduğu göze çarpıyor.Net iyileşme belirtileri
Nisan ayı verileri, sektördeki iyileşme sinyallerinin de habercisi… Paskalya bayramı dönemince (11-13 Nisan), Google üzerinden 8 ülkede (Türkiye, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Hollanda, Almanya, Polonya) “lastik” anahtar kelimesiyle yapılan aramalarda net bir artışın olduğu gözlemleniyor.
Örneğin İtalya’da, 9 Mart’ta uygulanmaya konan sokağa çıkma yasasından bu yana ilk kez 16 Nisan’da “pneumatici” kelimesiyle yapılan aramalarda net bir artış tespit edildi. Ayrıca “pneumatici” kelimesiyle yapılan aramalar, bir önceki haftaya kıyasla ikiye katlandı.
Genel olarak Rezulteo’nun yayın yaptığı tüm ülkelerde, Nisan ayının başında, Mart ayının son iki haftasına kıyasla Google üzerinden “lastik” kelimesiyle yapılan aramalarda % 27 oranında bir artış kaydedildi. Fransa, İngiltere ve İspanya gibi toparlanmanın daha yavaş olduğu ülkelerde Mart ayı başlarındaki rakamlara ulaşılamasa da pek çok Avrupa ülkesinde sokağa çıkma yasağının son bulması beklenen Nisan ayının sonlarına doğru bu eğilimin hız kazanması bekleniyor.