Geçtiğimiz hafta Volkswagen’in araçlarının egzoslarından salınan gazları az gösteren bir yazılım kullandığı ortaya çıkmıştı. Firma ardından bu iddiaları kabul etti. Ardından gelen gelişme ise firmanın CEO’sunun istifasını vermesi oldu. Bu süreçte olaydan yalnızca Amerika’daki Volkswagen markalı araçlar etkilenmedi. Olay diğer ülkelere ve Audi, Skoda, Seat gibi çeşitli ortak firmaların araçlarına da yansıdı. Yani bu egzos ve emisyon hilesi skandalı gün geçtikçe büyümeye başladı.

Bu 2.0 litrelik TDI motorun kod adı ise EA 189 idi. ABD’de 2009-2015 yılları arasında üretilen dizel motorlu 4 silindirli 2 litrelik ve EA 189 tipi Golf, Jetta, Beetle, Passat ve Audi A3 araçların geri çağırılacağı da geçtiğimiz günlerde duyuruldu. VW bu sebeple 482 bin otomobil için 18 milyar dolara yakın ceza ödemeye mahkum olabilir.

Yine dün açıklama yapan diğer bir firma ise VW Grubu’nun ortaklarından Skoda oldu. Skoda, emisyon skandalından 1.2 milyon adet aracının etkilendiğini belirtti. Etkilenen araçları arasında 2009 ve 2013 yılları arasında üretilen Fabia, Roomster, Octavia ve Superb modellerinin yoğunlukta olduğu açıklandı. Skoda yetkilileri konuyla ilgili araştırmaların devam etmekte olduğunu da bildirdiler.
Ayrıca Auto Bild’in haberine göre, Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) testleri, BMW X3 xDrive 20d’nin azot oksit seviyesinin Euro 6 normlarının 11 kat üstünde olduğunu gösteriyor. Yani emisyon konusunun gündeme gelmesiyle BMW da farklı bir yönden skandala her an dahil olabilir. Bir yandan da Bosch ile ilgili çeşitli iddialar bulunuyor. Çünkü Bosch, Volkswagen ile ortak çalışıyor ve otomobillerin bazı bileşenleri direkt olarak oradan alınıyor. Bu emisyonu az gösteren yazılımın Bosch tarafından üretildiği iddialarına karşılık firmanın yanıtı ise gayet net oldu. Bosch, yaptığı açıklamalarda bu yazılımı Volkswagen’e yalnızca firma içerisindeki testlerde kullanmaları için verdiklerini, üretime geçirmemeleri için defalarca uyardıklarını vurguluyor.
Alman Federal Taşıt Dairesi (KBA)’nın Volkswagen’e kendisini savunması ve durum hakkında bir eylem planı hazırlaması için verdiği son tarih ise 7 Ekim. Yani bu tarihe kadar herhangi geçerli bir savunma hazırlanmazsa Volkswagen, Almanya’da yani anavatanında dahi otomobillerini satamayacak. Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz günlerde İsviçre de benzer bir yaptırım uygulamıştı. Trafikte olan 1.2, 1.6 ve 2.0 litrelik dizel motorlu Volkswagen markalı otomobiller bazı tespitler sonucunda zararlı görülmüş ve İsviçre halkını koruma açısından trafikten men edilmişti. Bu olay İsviçre’de 180 bin adet Volkswagen markalı otomobili kapsamıştı.
Emisyon skandalından etkilenmiş olan otomobillerin listesi ise şu şekilde:
Volkswagen:
Polo (1.6L)
Golf / Golf Cabriolet / Golf SW / Golf Plus (1.6L ve 2.0L)
Jetta (2.0L)
Passat / Passat SW (2.0L)
CC (2.0L)
New Beetle (2.0L)
Scirocco (2.0L)
Tiguan (2.0L)
Touran (2.0L)
Sharan (2.0L)
Transporter 6 (2.0L)
Audi (2008-2015 üretimi araçlar):
A1 (1.6L)
A3 (2.0L)
A4 (2.0L)
A5 (2.0L)
A6 (2.0L)
Q3 (2.0L)
Q5 (2.0L)
TT (2.0L)
Seat:
Ibiza (2.0L)
Leon (2.0L)
Altea (2.0L)
Exeo (2.0L)
Skoda:
Fabia (1.6L)
Octavia (2.0L)
Superb (2.0L)
Yeti (1.6L ve 2.0L)