Volkswagen Golf’ün tarihçesine geçmeden önce isterseniz kısaca Golf modelini tanıyalım. Golf, Volkswagen’in efsaneleşen modeli Beetle yerine gelen ve şu an 7. nesli ile piyasada olan kompakt hatchback modeli. Yaklaşık 40 yıldır satışta olan Golf, 30 milyon üretim adetini aşarak otomotiv dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu gösterdi. Volkswagen Golf, ismini Almanca’da Golfstrom adındaki bir okyanus akıntısından alıyor. Birçok pazarda Golf adı ile bilinse bile Amerika pazarında Rabbit ve Meksika pazarında Caribe adıyla da satıldı.
VW Golf I 1974-1983
1970 yılı sonrası Volkswagen’in girdiği mali kriz ve halk arasında kaplumbağa ve vosvos adları ile tanınan Volkswagen Beetle’ın satışlarının düşmesi sebebiyle firma için adeta bir kurtarıcı model olarak gelen Golf I, hem hava soğutmalı motor yerine su soğutmalı motor kullandığı hem de arkadan itiş yerine önden çekiş tercih edildiği için Volkswagen ve otomotiv endüstrisi için adeta bir devrim niteliğindeydi. Ayrıca devrim sadece teknik konularda değildi, Beetle’daki yuvarlak hatların hakim olduğu tasarım anlayışı yerine Giorgetto Giugiaro yaptığı kutu şeklindeki tasarım anlayışı geldi. Üretiminin son dönemlerinde hot hatch olarak adlandırılan hızlı ve küçük hatchback modellerinin öncülerinden olan Golf GTI modeli ile çok ses getirdi. Golf GTI 1.6 litre 108 beygirlik bir motora sahipti. Gövde hafifliğini de eklediğimizde araç o dönemin büyük motorlu ve ağır gövdeli performans araçları arasında çok farklı bir seçenek olarak kendini ispatlamıştı. GTI modeli, cabrio versiyonu ve Jetta isimli sedan versiyonunun satışlarınıda eklediğimiz zaman Golf I dünya çapında 6.72 milyonluk bir satış adetine ulaştı.
VW Golf II 1983-1991
Golf II’nin genel tasarımına baktığınızda küçük detaylar ve yeni boyutları dışında Golf I’e çok benzediğini göreceksiniz. Ancak tasarımda fazla bir yenilik katamayan Golf II teknik anlamda ise birçok yenilik ile doluydu. Kompakt sınıfı modellerde o dönemde mevcut olmayan kontrollü katalitik konvektör (1984), ABS (1986) ve 4×4 sürüş sistemi gibi yenilikler getirdi. Ayrıca Golf I’e göre daha geniş bir iç mekana, daha kaliteli parçalara ve yeni motor seçeneklerine sahipti. GTI modeli Golf II’de de devam etti. 1986 yılında 16 valfli motora geçilerek GTI’ın performans özellikleri de geliştirildi. GTI modeli daha sonra 1.8 litrelik 158 beygirlik motora geçiş yaptı. Golf II dünya çapında 6.41 milyonluk satış adetine ulaştı.
VW Golf III 1991-1997
Golf III, güvenlik konusuna verdiği önemle akıllarda yer etti. 1992’de ilk defa Golf’de sürücü hava yastığı ve yan hava yastıları sunuldu. Bunlara ek olarak ABS standart donanımda yer aldı. Ayrıca yeni nesil gövde parçaları sayesinde aracın darbelere karşı dayanıklılığı arttırıldı. Fakat yenilikler sadece güvenlikle sınırlı değildi. Golf III aynı zamanda TDI motorun sunulduğu ilk Golf modeliydi. Ayrıca boyutları da artmıştı ve ilk defa bir Golf 4 metrenin üzerinde bir uzunluğa sahip olmuştu. İlk station versiyona sahip Golf neslidir aynı zamanda Golf III. GTI modeli ise Golf III ile birlikte 2.o litrelik 16valf motora ve 148 beygirlik güce ulaştı. Daha sonra 2.8 litrelik motora sahip VR6 modeli geldi. 1992 yılında Car of The Year ödülüne layık olan Golf III bütün dünya da 4.96 milyonluk satışa ulaştı.
VW Golf IV 1997-2003
Hartmut Warkuß’un önderliğinde yaratılan yeni tasarım, Volkswagen’in yeni tasarım anlayışının izlerini taşıyordu. Her yeni Golf modeli gibi Golf IV’de de bazı yenilikler getirildi. Bunların başlıcaları ESC (ESP’nin Volkwagen’deki adı.) ve 2002 yılında getirilen çift kavramalı şanzıman olarak nitelendirilebilir. Ayrıca boyutlar artmaya devam etti. Yeni Golf’ün platformu Volkswagen’in platform kardeşliği olayını başlattı ve bu aracın platformu daha sonra piyasaya çıkan Audi A3, Seat Leon ve Skoda Octavia modellerinde kullanıldı. Golf IV kendisinden daha pahalı ve üst sınıfı olan modellere yakın iç mekan kalitesi ile de akıllarda yer etti. İlk defa bir Golf modelinde xenon farlar ve navigasyon sistemi seçenekleri sunuldu. Haldex kavramalı 4×4 seçeneği de Golf IV’in yelpazesinde mevcuttu. Çekiş kontorl sistemi, perde hava yastıkları, direkt injeksiyonlu benzinli motorlar ve 6 ileri manuel şanzıman gibi o dönemde kompakt sınıfta mevcut olmayan fakat günümüzde standart olarak kabul edilen donanımlar da Golf IV yenilikleri arasındaydı. Golf IV’ün satış adeti 4.92 milyona ulaştı.
VW Golf V 2003-2008
Üretim teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde Golf V, lazer kaynak yöntemi ile üretilerek eski araca göre daha rijit bir gövdeye sahip hale getirildi. Genel tasarım olarak Golf IV şekli korunarak hatların yumuşatılması şeklinde bir yenilik yapılmıştı. Volkswagen’in yüksek verimliliğe odaklanmış modelleri olan BlueMotion serisinin ilk Golf modeli 2007 yılında Golf V neslinde geldi. Golf BlueMotion 100 km’de ortalama 4.5 lt yakıt tüketiyordu. Golf V aynı zamanda EuroNCAP testlerinden ilk kez 5 yıldız almayı başaran Golf modelidir. Yenilikler sadece bunlarla sınırlı değildi. GTI modeli de yeniklerden nasibini aldı ve ilk defa turbo direkt injeksiyonlu motora kavuştu. Bu motor 2.0 litrelik bir hacme ve 197 beygirlik bir güce sahipti. Ayrıca hala kullanılan TSI motorlarının ilk nesil versiyonları Golf V modelinde sunulmaya başlandı. Bi-xenon farlar, yağmur sensörü ve Volkswagen’in meşhur çift kavramalı otomatik vitesi olan DSG yine Golf V ile gelen yenilikler arasındaydı. Golf V modelinde aracın altyapısına daha çok para harcayarak sürüş özellikleri konusunda en büyük rakibi olan Ford Focus’u geride bırakmaya yönelik hamleler yaptı. Golf V modeli ile birlikte Golf ailesi ilk defa Golf Plus adındaki MPV modeline kavuştu. ancak bütün seçeneklerin toplam satışı 3.27 milyonla tarihteki en düşük satış adetine ulaştı.
VW Golf VI 2008-2012
Walter Da Silva önderliğinde yapılan ve temel olarak Golf V’i alan tasarım ve bazı ölçülerin bile aynı kalması sebebiyle Golf VI birçok tartışmaya yol açtı. Kimileri yeni Golf derken kimileri makyajlanmış Golf olarak seslendi Golf VI’ya. Golf VI start-stop sistemi, LED ön farlar ve arka stoplar, fren enerjisi geri kazanım sistemi, park asistanı, yokuş kalkış destek sistemi gibi teknolojik yeniliklerle donatılmıştı. Golf VI modelinin BlueMotion versiyonu 100 km’de 3.8 litrelik bir tüketim değerine sahipti. 2009 yılında Car of the Year ödülünü kazanan Golf VI aynı zamanda sadece 4 yıl boyunca satışta kalarak en kısa ömürlü Golf serisi olarak tarihe geçti.
VW Golf VII 2012-…
Şu anda piyasada olan Golf VII, Golf’ün yeni MQB platformuna geçmesiyle beraber ağırlığı 100 kg civarında azalan bir karosere sahip. Bu sebepten ötürü bütün motor seçenekleri önceki nesil Golf’e göre daha tutumlu bir hal aldı. Tasarım olarak Golf VI temel alınmış olsa da sert hatları sayesinde daha cesur bir tasarım anlayışına sahip. Ayrıca Golf VII en teknolojik Golf olarak da dikkati çekiyor. Çarpışma önleyici fren sistemi, elektronik difransiyel kilidi gibi yenilikçi sistemler Golf VII’de mevcut.