Tanıtıldığı günden bugüne Türkiye’de her yıl satışlarda hep en tepede yer alan Fiat Egea, bu segmentte neredeyse nadir olan hem teknolojik hem de yakıt tüketimi konusunda daha da ileriye giderek hibrit motor seçeneğini ürün gamına ekledi. Test konuğumuz olan Fiat Egea Hybrid, 1.5 T4 Hibrit 130 beygir AT motora ve Lounge donanım paketine sahipti.
Fiat Egea, makyaj operasyonuyla birlikte dış tasarımında da değişikliklerle karşımıza çıkmıştı. Bunlardan ilki de ön taraftan baktığımızda artık yenilenen krom ön ızgarada Fiat logosunun yeni halini görebiliyoruz. Geniş bir kaputa sahip olan Egea, ön kısımda Full LED ön farlar ile yolu aydınlatıyor. Ayrıca krom saten detaylar oldukça şık gösteriyor. Sis farları da ön tarafta kendisine yer bulmuş.
Fiat Egea’nın yan profilini incelediğimizde makyajla birlikte gelen Lounge paketinin yeni jantları dikkat çekiyor. 17″ elmas kesim alaşımlı jantlar ile daha havalı bir Egea kimliğine bürünmüş. Krom saten detayları kapı kollarında da görüyoruz. Kurşun Gri rengiyle krom saten detayların uyumu da güzel sağlanmış.
Arka tarafa doğru geçtiğimizde LED arka farlar gözümüze çarpıyor. Bagaj kapağının üzerine Fiat logosu ve Egea model amblemini görüyoruz. İki far arasındaki krom çıta ile farlar arasında bütünlük sağlanıyor. Bagaj hacmi olarak da 520 litrelik kullanım sunuluyor.
Station Wagon karoseri dışında, Sedan, Hatchback, Cross ve Cross Wagon gövde tiplerinin tümünde satın alınabilecek olan Egea Hybrid dış görünüm olarak diğer motor seçenekli modellerden yalnızca sol çamurluğu üzerindeki Hybrid logosu ile ayrılıyor. Bu sebepten dış tasarım konusunda daha fazla detaya girmeyeceğim. Her zamanki bildiğiniz Fiat Egea 🙂
İç mekanda da yine donanıma bağlı olarak farklılıklar olurken, Hybrid modele özgü farklılıklar gösterge ekranında ve multimedya ekranındaki hybrid takibi yapabileceğiniz uygulamada bulunuyor. Lounge pakette yer alan 7 inçlik renkli gösterge ekranında anlık olarak aracın bataryasının şarj yüzdesini, kullandığınız gücün ne kadarının içten yanmalı motordan ne kadarının elektrik motorundan geldiğini yüzdesel olarak gösteren bilgi animasyonu bulunuyor. Bu sayede gösterge paneline anlık baktığınızda elektrik motoruyla mı ilerliyorsunuz yoksa motor gücünden mi faydalanıyorsunuz görülebiliyor.
Yine Lounge pakette yer alan devasa 10 inçlik dokunmatik tablet ekranda yer alan E.HYBRID uygulamasından da aracın görünümü üzerinde batarya motor ve tekerleklere olan güç akışını izleyebiliyorsunuz. Tabii sürüş güvenliğiniz için çok da bu ekrana dalmamanızı tavsiye ederim.
Sürücünün alt tarafında konumlandırılan batarya sayesinde, arka yolcu ve bagaj alanından feragat edilmemiş. Daha önce de dediğim gibi diğer motor şanzımanlı Egea’lardan neredeyse farksız.
Gelelim esas konumuza. Motor tarafında daha önce yine Fiat modellerinde kullanılan (Örn. Fiat 500X Sport) turbo beslemeli benzinli 4 silindirli 1.3 FireFly motor, hibrit olarak kullanılmak için tekrardan bir Ar-Ge süreciyle big bore ile hacmi büyütülerek 1.5 FireFly olarak Egea Hybrid’de konumlandırılmış. 130 beygir güç ve 240 Nm tork üreten bu motora ek olarak elektrik motoru ve benzinli motor arasındaki geçişi yumuşatmak için alternatör görevi gören bir BSG (Belt Starter Generator) yerini almış.
Egea Hybrid’i farklılaştıran ise bu noktada Magna (Eski adıyla Getrag) üretimi 7HDT300 kodlu 7 ileri çift kavramalı şanzımanı. Hibrit teknolojisini bu şanzıman gövdesinin içerisine yerleştiren Magna, şanzıman gövdesi içerisinde yer alan 15kW’lık elektrik motoru ile 55Nm torku tekerleklere iletebiliyor. Bu sayede Egea Hybrid benzinli motoru çalışmazken bile -en yakın örneği verecek olursam Toyota hibritleri gibi- sadece elektrik motoruyla hareket edebiliyor.
Egea’daki hibrit teknolojisi; aracın sessiz, akıcı, yakıt harcamadan, %100 elektrikli modda kalkış yapabilmesine (e-launch) ve düşük devirde tamamen elektrikli modda ilerlemesine (e-creep) imkan sağlıyor. Egea Hybrid, sadece elektrik motorun gücü ile yoğun ve sıkışık trafikte kısa mesafelerde gaz pedalına basmadan ilerleyebiliyor (e-queueing). Egea Hybrid tamamen elektrik modunda park edilebiliyor (e-park). Hem frenleme hem de yavaşlama esnasında enerji geri kazanımı ile bataryasını şarj edecek şekilde geliştirilen Hibrit Egea, performanstan ödün vermediği gibi maksimum sürüş konforu sağlıyor.
İleri sürüş destek sistemleri (ADAS) ile donatılan hibrit motorlu Egea, ailenin tüm üyelerinde olduğu gibi, ‘Trafik İşareti Tanıma Sistemi’, ‘Akıllı Hız Asistanı’,’ Şerit Takip Sistemi’, ‘Sürücü Yorgunluk Uyarı Sistemi’, ‘Akıllı Uzun Far’ gibi güvenlik donanımlarını Urban (orta) donanım seviyesinden itibaren seçilebilir hale getiriyor. Hayatı kolaylaştıran “Anahtarsız giriş ve çalıştırma”, “kablosuz akıllı telefon şarjı”, “kablosuz multimedya bağlantısı” ve ‘Kör Nokta Uyarı Sistemi’ ile (Sedan gövde tipinde) “otomatik bagaj açma sensörü” gibi özellikleri ise yine Lounge versiyonunda sunulmaya devam ediliyor.
Genel olarak testimiz boyunca Hibrit motorun yakıt ve kullanım tarafında etkilerini hissettik. Yakıt tüketiminde 5/5.5 litrelik değerlere ulaştı. Günümüz şartlarında oldukça iyi bir tüketim değeri. Kullanım olarak da hibrit motor sayesinde düşük hızlarda sessiz bir sürüş sunabiliyor. Toparlayacak olursak bugüne kadar kendini çoktan kanıtlamış olan Fiat Egea, yeni teknolojilerle güncellenmesi ve segmentinde fark yaratan özelliklere sahip olmasıyla segmentindeki iddialı pozisyonunu daha uzun bir süre koruyacak gibi gözüküyor.