Hyundai’nin B-SUV temsilcisi Kona’nın tam elektrikli versiyonu Kona Elektrik test konuÄŸumuz oldu. Tek bir donanım paketiyle satılan model, iki farklı batarya kapasitesiyle sunuluyor. Bizim teste aldığımız 39.2 kWh’lık standart bataryaya sahip modelin haricinde bir de 64 kWh bataryaya sahip uzun menzil versiyonu bulunuyor.
İçten yanmalı bir Kona’ya göre tasarımda farklılıkları bulunan Kona Elektrik’te ön yüzde ilk dikkatimizi çeken tampon ve kaputun tamamen neredeyse birleÅŸik hale büründüğü oluyor. Izgara ihtiyacı olmayan elektrikli otomobillerde Hyundai bir çok markanın yaptığı kapalı ızgara tasarımı yerine Kona Elektrik’te ızgarayı tamamen kaldırmayı tercih etmiÅŸ. Önde yer alan ÅŸarj giriÅŸi ise bir kapak ile gizlenmiÅŸ.
Yandan bakıldığında Kona’ya göre gövde rengi çamurluklara sahip olan Kona Elektrik, arka tarafta da altta farklı tampon tasarımı ve LED’li sinyal grubu ile içten yanmalı kardeÅŸlerinden ayrışıyor.
4205 mm uzunluğundaki Kona Elektrik, 1800 mm genişliğe, 1570 mm yüksekliğe sahip. Aks mesafesi ise 2600 mm olarak ölçülüyor. Bagaj hacmi 332 litre ile içten yanmalı kardeşinden 40 litre daha azken, koltuklar katlandığında bu değer 1114 litreye ulaşıyor.
İç mekana geçtiÄŸimizde yüksek orta konsolu ile standart Kona’dan ayrılan Kona Elektrik’te vites topuzu yerine tuÅŸlu bir elektronik vites paneline yer verilmiÅŸ. Direksiyonun önünde 10.25 inçlik bir dijital gösterge ekranı yer alırken, hemen yanında da yine 10.25 inçlik bilgi ve eÄŸlence ekranı yer alıyor. Bu haliyle içten yanmalı kardeÅŸine göre çok daha teknolojik ve elegan durduÄŸunu söylemek gerek. Orta konsolun önünde yer alan gözün içerisinde kablosuz ÅŸarj alanı konumlandırılmış. Konsolun hemen altında da eÅŸyalarınızı koyabileceÄŸiniz büyükçe bir alan ile iki adet çakmaklık giriÅŸi bulunuyor.
Arkada yaÅŸam alanı yeterli boyutlara sahipken, iç mekanda ferah bir hava yaratması için önde sunroof’a da yer verilmiÅŸ.
Test konuÄŸumuz olan Kona Elektrik standart olan 100 kW güce sahip olan modeldi. Bu model 39.2 kWh’lık bir batarya ile gelen model 305 km’ye kadar menzil sunulabildiÄŸini belirtiyor. Bizim kullanımımızda ortalama 260-270 km menzile ulaÅŸabildik. Tabii bu menzil kışın kullanıma, ortalama hıza vs gibi bir çok deÄŸiÅŸkene göre deÄŸiÅŸebiliyor. 100 kW yani 136 beygir güce sahip olan motorlarla önden çekiÅŸle 1610 kg ağırlığındaki Kona Elektrik’i 9.9 saniye’de 0’dan 100 km/s hıza ulaÅŸtırabiliyor. Tabii her an ayağınızın altındaki hazır 395 Nm’lik tork ile etkili bir ivmelenme hissediyorsunuz.
39.2 kWh bataryaya sahip olan model DC 50kW Hızlı ÅŸarj ile %10’dan %80 ÅŸarja 48 dakikada ulaşırken, 3 fazlı 11 kW AC ÅŸebekeden %100 olması 4 saat 20 dakika sürüyor. EÄŸer tek fazlı AC ÅŸebekeden ÅŸarj yapmak zorunda kalırsanız bu süre 6 saate çıkıyor. Programlama özelliÄŸi sayesinde evinizdeki wallbox’tan ÅŸarj için indirimli saatlerde baÅŸlatıp bitirmek de mümkün.
Rejeneratif frenlemeye sahip Kona Elektrik’te bu enerjinin ne kadar yoÄŸunlukla depolanacağını direksiyon arkasındaki kulakçıklarla ayarlayabiliyorsunuz. Dilerseniz ÅŸehiriçinde rejeneratif frenlemeyi en üst seviyeye çıkararak neredeyse tek pedallı kulllanım yapabilirken, ÅŸehirler arası yollarda bunu en düşük seviyeye alarak aracın kendi ivmesiyle süzülmesini saÄŸlayabiliyorsunuz. Ayrıca bu kulakçıklardan sol fren kulakçığını çekip tutarak fren pedalına basmadan aracı tamamen durdurabilmek de mümkün.
Genel olarak standart bir Kona’nın sahip olduÄŸu ergonomik özellikleri, baÅŸarılı bir menzil ile birleÅŸtiren Kona Elektrik, elektrikli otomobillere geçmek isteyenler için sunduÄŸu baÅŸarılı donanım paketiyle dikkati çeken bir model olmuÅŸ.