Hyundai’nin C-SUV segmentindeki dikkat çeken modeli Tucson’u inceledik. Dördüncü nesliyle Türkiye pazarında adından sıkça söz ettiren Hyundai Tucson’un 1.6 CRDI 136 bg Elite Plus versiyonu test konuÄŸumuz oldu. Markanın yeni tasarım anlayışı olan Sensuous Sportiness (Duygusal Sportiflik) kimliÄŸini taşıyan ilk SUV modeli ünvanına da sahip. Yeni Tucson, parametrik tasarım dinamikleriyle her detayında farklı bir özellik taşıyor. Hareketsiz halinde bile akıcıymış gibi durması dikkatleri üstüne toplayabiliyor.
Hyundai Tucson’un ön tasarımına baktığımızda oldukça geniÅŸ ızgarası göze çarpıyor. Elite Plus paketiyle birlikte gelen koyu krom ön ızgara paneli, parametrik tasarım anlayışının ilk örneklerinden. Parametrik Gizli Farlar ile farları kapalı durumdayken ızgara ile bir bütünlük saÄŸlıyor. Yarım aynalı aydınlatma teknolojisi sayesinde LED gündüz farları açıldığında ızgaranın koyu krom görünümü, mücevher benzeri ÅŸekillere dönüşerek göz alıcı bir hale dönüşüyor. Parametrik mücevher detayları Tucson’un birçok yerine yerleÅŸtirilmiÅŸ. Kısa ve uzun hüzmeli farlarda köşelerde yerini alıyor. Kaslı kaput görünümüyle de heybetli bir duruÅŸa sahip.
Tucson’un yan profilinde parametrik detayları görüyoruz. YontulmuÅŸ yüzeyler, şık silüetiyle oldukça kaslı bir yapı oluÅŸturuyor. Girintili çıkıntılı tasarımı arka farlara kadar devam ediyor. Sert ve keskin çizgiler gövde boyunca gölge oyunları yapıyor. Sabit haldeyken ileriye doÄŸru hareketi anımsatan duruÅŸu bulunuyor. 19 inçlik elmas kesim jantları da sportif havasının dinamiklerine uygun ÅŸekilde yerini almış. Dikdörtgen formundaki çamurluklarıyla baÅŸtan sona benzersiz bir görünüm sunabiliyor.
Yan aynalardan bagaj kapağına doğru uzanan parlak krom detaylarda kalite hissiyatını yükselten dokunuşlar olmuş. Parametrik mücevher detaylarını yine yan profilde de dikkat çekiyor. Gövde rengindeki yan aynalara kamera yerleştirilmiş ve sağa-sola sinyal verdiğinizde buradaki görüntüler gösterge panelinde sürücüye sunuluyor. Kapı kollarında da anahtarsız giriş sistemi teknolojisi bulunuyor.
Hyundai Tucson’un arka tasarımına baktığımızda da parametrik mücevher detayları görünümüne premium bir hava katıyor. Arka farlar baÅŸtan sona bir bütün halinde sunuluyor. GeniÅŸ arka lambalardaki parametrik tasarım ögeleri de farlar açıldığında ortaya çıkıyor. Alışılmışın dışında Hyundai logosunun bagaj kapağının üzerinde deÄŸil, arka camda yer aldığını görüyoruz. Karartılmış arka camlardaki sadelik, diÄŸer dokunuÅŸları ortaya çıkartıyor. Ayrıca arka cam sileceÄŸi de spoylerin altına gizlenmiÅŸ. Bagaj kapağının saÄŸ ve sol köşelerinde model amblemleri yer alıyor. SaÄŸ alt köşedeki HTRAC amblemi de 4×4 versiyonuyla gelen dört tekerden çekiÅŸ sistemini ifade ediyor. Difüzördeki parametrik mücevher detayları çift egzoz çıkışıyla tamamlanmış ve buradaki egzoz çıkışları gerçek!
Genel olarak sportif ve kaslı bir görünüme sahip Tucson, yolda diğer sürücülerin dikkatini daima çekebiliyor. Hem ön hem de arka görünümde Hyundai mühendisleri iyi bir iş çıkartmış.
Yüksekliği ayarlanabilir hafızalı bagaj kapağının altında da 598 litrelik bagaj hacmi sunuluyor. 40:20:40 oranında katlanabilen koltuklarıyla 1777 litreye kadar artabiliyor. Diğer motor seçeneklerinde bagaj hacmi değişebiliyor. Hyundai Tucson, 4.500 mm uzunluk, 2.680 mm aks mesafesi, 1.865 mm genişlik ve tavan raylarıyla birlikte 1.650 mm yüksekliğe sahip. Amazon Grisi rengi de krom ve siyah detaylarla güzel bir uyum yakalamış.
İç tasarımına geçtiğimizde ferah ve konforlu bir yaşam alanı bizleri karşılıyor. Orta konsoldan arka kapılara doğru uzanan gümüş renkli çizgiler, açık renk koltuklarla güzel bir uyum yakalamış. 10.25 inçlik dokunmatik multimedya ekranında Android Auto ve Apple CarPlay desteği de bulunuyor. Geniş bir ön konsolda multimedya ve klima kontrollerine dokunmatik olarak erişim sağlayabiliyorsunuz. Fiziksel düğmeler ve geleneksel butonlara yalnızca direksiyonda ve vites panelinde rastlayabiliyorsunuz. Elektronik Vites Paneli, Comfort paket harici diğer versiyonlarda standart olarak sunuluyor. Vites değiştirme işlemi de parmağınızın ucunda kolayca halledilebiliyor. Krell Ses Sistemi de subwoofer ve 8 hoparlörüyle müzik deneyiminizi üst seviyeye taşıyabiliyor.
10.25 inçlik dijital gösterge paneli de siperliksiz şekilde kendisine yer bulmuş. Sürüş modlarınıza göre değişen ekranda sevdiğim bir özellik daha oldu. Sağa-sola sinyal verdiğinizde, yan aynalardaki kameralardan sizlere görüntü aktarılıyor. Böylelikle şerit değiştirmeden önce kamera görüntüsüyle araçları gösterge panelinden görebiliyorsunuz. Parametrik mücevher detayları da direksiyon bölgesinde dikkatimizi çekiyor.
Oldukça geniÅŸ kol dayama yeriyle de aracın tamamına hakim bir ÅŸekilde konforlu ve rahat bir sürüş gerçekleÅŸtiriyorsunuz. Akıllı telefonlarınız için de kablosuz ÅŸarj gibi destekler de mevcut. Test konuÄŸumuz olan Tucson’da gri renkte deri koltuklar bulunuyordu. Isıtmalı ön – arka koltuklar ve soÄŸutmalı ön koltuklar mevsimlere göre de sizlerin ihtiyacını karşılayacaktır. Arka kısımdaki yolculukta ise Tucson’un genel konforu korunuyor. İdeal baÅŸ ve diz mesafesiyle uzun yolculuklarınızda da rahat ettirecektir. Üç bölgeli klima kontrol sistemiyle de arka koltuktaki yolcular kendilerine göre sıcaklık ayarı da yapabiliyorlar.
İç mekanın ferahlığında büyük bir etkisi olan Elektrikli Açılır Panoramik Cam Tavan sürücü ve diÄŸer yolcuların sürüş deneyimini üst seviyelere çıkartabiliyor. Bu kapsamda Hyundai Tucson’un iç tasarımını beÄŸendik.
Performans tarafında ise 1.6 CRDI 136 beygirlik dizel motor ile kullandık. 7 ileri DCT ÅŸanzıman ile birleÅŸtirilmiÅŸ motor, dört veya iki tekerlekten çekiÅŸ sistemi ile sunuluyor. Bizim kullanmış olduÄŸumuz versiyonunda HTRAC 4 tekerlekten çekiÅŸ sistemi bulunuyordu. Çamur, Kum ve Kar olarak farklı modlara göre sürüş deneyiminizi optimize edebiliyor. 1.6 CRDI 136 beygirlik turbo beslemeli motorda, tekerlere maksimum 320 Nm tork iletiliyor. 1635kg ağırlığındaki Hyundai Tucson’un 0’dan 100 km/s hıza ulaÅŸması ise 11.6 sn olarak ölçülüyor. Hyundai Tucson sürüşümüz boyunca güçlü ve konforlu bir deneyim yaÅŸattı. Yüksek hızlarda yol tutuÅŸu oldukça iyiydi. Virajlardaki kararlı yapısı, içerdeki yolcuları savurmadan performansını üst seviyede tutabiliyor. Performans anlamında sürücüsünü memnun edecektir. Åžehir içi normal kullanımda ise yakıt tüketiminde tasarruf saÄŸlayabilecek ideal bir motor ile geliyor. Ortalama olarak 6.3 ila 6.8 lt/100km arasında tüketim deÄŸerine ulaÅŸtık.
Yalıtım anlamında artık belirli bir seviyeyi yakalamış olan Tucson, süspansiyon konforu anlamında da Premium rakiplerine göz kırpıyor. Önde MacPherson, arkada çok kollu bağımsız süspansiyonlara yer verilmiş.
Sonuç olarak Hyundai Tucson’u deÄŸerlendirdiÄŸimizde, C-SUV segmentinde rakiplerine karşı iddialı bir rakip olarak kendini gösteriyor. Dördüncü nesliyle birlikte gelen yenilikler kendisini daha dikkat çekici bir hale getirirken, iç mekanda da konfor ve geniÅŸlik olarak sürücüsünün beklentilerini karşılayacaktır. Performans olarak da bizleri memnun eden deneyim yaÅŸattı. Satın almayı düşünenler için C-SUV tarafında güzel bir seçenek olacaktır.