Süper-mini sınıfının en yeni oyuncularından biri olan yeni Opel ADAM, mini formatında yayınlayacağımız test/inceleme dizisinin ilk konuğu.
BMW alt markası ve aynı zamanda bu sınıfın ikonik figürü olan MINI’nin ardından bu sınıftan kendine pay çıkarmaya aday olan bir çok üretici olmuştu. Yakın geçmişte bu girişimde bulunan kuvvetli adaylardan birisi de Fiat’ın klasik 500 modelinin modern sureti yeni 500 serisi idi. Beklentileri karşılayan bir satış başarısı tutturan 500 serisi tıpkı MINI gibi hem model varyasyonunu artırdı, hem de Yeni Dünya Amerika’ya açıldı.
Bu sınıftaki potansiyelden faydalanmak isteyen GM grubu küçük otomobillerin daha çok rağbet gördüğü Avrupa’ya Opel/Vauxhall markalarıyla hem kurucularının adını taşıyan, hem de tarihte, kültürde önemli bir yeri olan ADAM ismiyle yeni bir süper-mini ortaya çıkardı. GM Fiat Small (SCCS) platformunu paylaşan ADAM aslında süper-mini sınıfında yer alsa da kullandığı platform bir üst segmentin (örneğin Fiat Punto, Opel Corsa vb.) ufaltılmışı diyebiliriz. Altyapı ve platformlar konusu özellikle işin içine GM girdiği zaman, hem Fiat’la olan bağları hem de Avrupa temsilcisi Opel ile karıştırılabiliyor.
Tasarımı Darren Luke tarafından yapılan aracın Opel ürün gamıyla çok benzeşmediği ve hatta bu segmentte kendine biraz retro havası katmak için Porsche‘nin ön farlarından alıntı yaptığını rahatlıkla görebiliyoruz. Tabii marka kimliğini temsilen kaputu ortadan ikiye ayıran keskin çizgi ve günümüzdeki Opel modellerinin yeni ön ızgara tasarımına yer verilmiş.
Çift renkli gövdeye sahip aracın stilini değiştirmek ve ADAM’ın asıl amacı olan arzu edilen kişiselleştirmeleri yapabilmek için tavan ve gövde farklı renklerde tercih edilebiliyor. Test aracımızda A ve C sütunlarının devamında ve yan aynalarda sanki boya bulaşmış, akmış efekti verilen bir dış tasarım kişiselliştirme opsiyonu tercih edilmiş.
ADAM’a yan profilden baktığımızda gerçekten çok küçük bir otomobil olduğunu aracın orta direğinin neredeyse arka çamurluk hizasına indiğini, dolayısıyla sürücü koltuğunun neredeyse arka tekerleğin biraz önünde konumlandığını söyleyebiliriz. Bu kadar küçük bir gövdeye rağmen görüş açısını çok kısıtlamayan kelebek camları ve arka cam şehiriçinde kolaylık sağlıyor.
Arka kısımda plakalığın sağ ve sol kenarlarına yerleştirilmiş iki büyük yuvarlak gözde yer alan sis farı ve geri vites lambası, yine retro olarak nitelendirebileceğimiz bir tasarım unsuru.
Testimize konuk olan ADAM Jam modeli hem fiyat listesinde hem de donanımda giriş seviyesini teşkil ediyor. Giriş seviyesi bir donanımda bile iç ve dış mekanda yapılabilen çeşitli kişiselleştirmeler sayesinde binlerce kombinasyonla gelebilen bu aracın bize gelen versiyonunda da ufak tefek bir kaç opsiyon eklenmiş.
İç mekanın genel yerleşim planı Corsa’yı biraz da olsa anımsatan ADAM’ın daha şık gözüken metal kaplamalı 3 kollu direksiyonu, parlak ve dilenen renklerle tercih edilebilen iç mekan plastik kaplamaları ve IntelliLink dokunmatik medya/radyo sistemi size sıradan bir A-B segmenti otomobilden farklı, stil sahibi bir otomobile bindiğinizi hissettiriyor. İç mekanın alt kısmında ve kapı içlerindeki parçaların açık renkle kaplanmış olması sonucunda biraz da olsun ferahlık hissi yaratılmaya çalışılmış.
Deri koltuk opsiyonuna sahip olmayan aracımızda gelen standart donanım koltukların vücudu kavrayan çizgileri sportif ve şık bir görünüme sahip. Açık renk olmaları belki leke göstermeleri açısından dezavantaj oluştursa da ‘görece’ küçük iç mekana biraz genişlik hissi ve aydınlık katıyor.
İç mekana dair tasarım detaylarını ve Opel’in bu araçta kullandığı malzeme kalitesini size sözlü ifadelerle ne kadar anlatmaya çalışsak da tam karşılığını bulmayacaktır, o yüzden sizi detay çekimlerimizle başbaşa bırakmak istiyoruz.
Tüm donanım paketlerinde yer alan 7″ dokunmatik ekranlı IntelliLink sisteminde Bluetooth bağlantısı üzerinden Android ve iOS işletim sistemli cihazlarla bağlanıp örneğin iOS üzerinde sesli komutlar yardımıyla Siri asistanına ulaşabiliyorsunuz. Direksiyon üzerinden basacağınız bir tuşla sesli komutlar vererek yönlendireceğiniz bu sistem sayesinde sürüş sırasında gözünüzü yoldan ayırıp karışık menülerde dolaşma külfetinden kurtulmuş oluyorsunuz. Ayrıca tüm bunlar bir yana, 7″ lik bir ekranın aracın iç mekanına kattığı havayı da hiçe saymamak lazım. IntelliLink’in hemen yanında yer alan City tuşuna bastığınızda, direksiyon daha da hafifleyerek, dar sokak ve park manevralarınızı oldukça kolaylaştırıyor.
Hava kararınca LED aydınlatma teknolojisinin nimetlerinden faydalanan iç mekanın ambiyansının nasıl olumlu yönde değiştiğini bariz bir şekilde fark ediyorsunuz. Yıldız aydınlatmalı tavan ADAM’ı farklı kılan özelliklerden bir diğeri. Gösterge ve orta konsoldaki tüm düğmeleri kırmızı arka plan aydınlatmasına sahip olan iç mekan geceleri de oldukça şık gözüküyor.
İki kişinin şehiriçinde konforlu bir şekilde seyahat etmesi için oldukça uygun olan iç mekan arka kısımda birilerini misafir etmek ve büyük ebatlı bagajlarla seyahat etmek için tercih sebebi değil. Yetişkinlerin yeterli diz ve baş mesafesi bulamadığı arka koltuklar daha çok ekstra bagaj alanı ve gün içindeki kullanımlarda ıvır zıvırları, çantaları koyacak bir yer olarak düşünülmeli. Zaten 1.2 atmosferik 70 beygirlik motorla alınacak yüklerin çekişe olumsuz yönde yapacağı etkiler göz ardı edilmemeli. Konu mankenimiz Kaan’ın da durumdan hiç hoşnut olmadığı gözümüzden kaçmıyor 🙂
Oldukça sınırlı bir derinliğe sahip olan bagajın yükleme eşiğinin yukarıda kalması da sorun oluşturuyor; biraz ağır yükleri sürükleyerek yerleştirme hayali üst segment arabalar için kurulmalı. Koltuklar yatırıldığında acil ihtiyaç durumlarına çözüm sunabilen bagajdan beklentilerimiz zaten yüksek değil.
1086 kg ağırlığındaki bu minik araca güç verecek motor da minik; 1229cc hacmindeki 16V 4 silindirli EcoTec motor 5600 d/dk’da maksimum değer olan 70 beygir güç çıkışı verebiliyor. 0-100 hızlanmasını 5 ileri düz vitesiyle 14.9 saniyede gerçekleştiren otomobil bu değerleriyle sportif bir sürüş vaad etmekten uzak. Şehiriçinde sunacağı benzinli motor sessizliği ve herhangi bir turbo mekanizması olmamasından dolayı turbo gecikmesinden kurtulması sayesinde, beklentileri çok yüksek tutmamak kaydıyla yeterli bir motor.
Testimiz boyunca elde ettiğimiz en son ortalama yakıt tüketim değeri 8.5 litre / 100 km olarak gerçekleşti, bunu da belirtmiş olalım.
Sürüşe dair; çok hafif ve dolayısıyla çok iyi bir geri bildirim vermeyen direksiyon sistemi buna rağmen şehiriçinde bu küçük arabayı kullanmayı daha da kolaylaştırıyor. Dingil mesafesinin kısalığından ötürü dalgalı yollarda yüksek süratlerde etkilenmek kaçınılmaz ancak unutlmamalı; bu aracın yaşam alanı dar şehiriçi yolları.
Bizim ülkemizde malesef yalnızca 1.2 70 beygirlik motorla donatılan ADAM’ın Avrupa’da 1.4 motorda 87 ve 100 beygir seçenekleri de bulunuyor. Belki bu otomobili biraz daha sürüş zevki odaklı hale getirebilecek, geçtiğimiz Ağustos’ta tanıtılan yeni 1 litrelik 3 silindirli SIDI turbo beslemeli motor, bu konudan muzdarip olanların derdine derman olabilir. Şubat 2014’ten itibaren üretim bandından inecek yeni ADAM’lara güç vermesi beklenen bu motor ürettiği 115 beygir gücün yanında 100 g/km CO2 değeriyle EU6 emisyon normalarını tutturuyor. Kurumsal şirketler ve şehiriçi otomobil paylaşım sistemini kullanan yeni nesil kiralık oto firmaları için oldukça iyi bir seçenek olacağa benziyor.
Özellikle genç bayanların tercihi olabilecek Opel ADAM’da otomatik vites seçeneğinin bulunmaması ise büyük bir eksiklik olarak göz çarpıyor.
Stil sahibi tasarımı ve kişiselleştirmeleriyle dikkat çeken ADAM, rakipleri MINI Cooper ve Fiat 500 ile sıkı bir rekabet içerisinde. Özellikle kurumsal şirketlerin pazarlama bölümlerinin büyük metropollerde şehiriçi trafiği ve park sorunuyla mücadele ettiğini hesaba katarsak, bu konumda çok iyi bir alternatif sunan süper-mini sınıfı gittikçe artan bir pazar payıyla dikkat çekiyor. Opel’in Fiat ve MINI alternatifi olarak sunduğu ADAM, ürün gamına eklenecek yeni motorlarla hedef çıtasını yükseltmiş gözüküyor.
Yeni Opel ADAM, 41.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulmuş durumda.
Opel ADAM’ın teknik özelliklerinin ve donanım listesine buradan, test esnasında çektiğimiz tüm fotoğrafların yer aldığı galerimize ise buradan ulaşabilirsiniz.