Sürüş ve Performans
Aracın kaputu altında yer alan 1.4 litrelik turbo beslemeli benzinli motor 140 beygir güç, 200Nm tork üretiyor. 6 ileri klasik tork konvertörlü olarak tabir edilen otomatik şanzıman Active Select bulunan test aracımız 0′dan 100′e 10.3 saniyede ulaşabiliyor.
Şehiriçinde yeterli performansı sunabilen 1.4 litrelik motor, Active Select tam otomatik şanzıman ile konforlu bir kullanım sunuyor. Geriye kaçırma yapmayan Active Select şanzıman ancak yakıt tüketimi konusunda pek bir olumlu etkide bulunamıyor. Yapısı gereği güç kayıplarının olduğu Active Select şanzıman ile beraber 1.4lt 140bg Astra Sedan, test kullanımımız boyunca İstanbul içerisinde 9-9.5 litrelik bir yakıt tüketimine ulaştı.
Motorun altında karter muhafazasının bulunmaması açıkçası Türkiye şartlarında oldukça sakıncalı bir durum. En azından kaza anında düşen bir plastik karter muhafazasının yer alması çok daha iyi olabilirdi.
Rüzgar sesini yüksek hızlarda alan Astra Sedan, yol sesi konusunda ise oldukça başarılı. Sakin kullanımda gayet sessiz bir şekilde yolculuk yapabiliyorsunuz. Ancak Sport modunda ya da performanslı kullanımda özellikle 4.500 devirden sonra motordan gelen sesin de hoş olduğunu belirtmekte fayda var.
Elektronik destekli hıza duyarlı direksiyonu şehiriçinde konforlu bir kullanım sunabilen Astra Sedan’ın teste aldığımız modelinde Flexride opsiyonu da mevcuttu. Flexride ile 3 farklı sürüş modu arasında geçiş yapılabilirken, bu geçişlere göre gaz, direksiyon ve süspansiyonların tepkisi değişiyor.
Sport modunda kızaran gösterge paneli ile birlikte araç, gaz pedalını iyice hassaslaştırarak, her an atak yapmaya hazır bir halde 3000 devir civarında seyrediyor. Tour modunda ise çok belirgin olmasa da süspansiyonlar ve direksiyon biraz daha yumuşayarak şehiriçinde daha rahat bir kullanım amaçlıyor.
ABS, ESPplus, BAS (Fren destek sistemi), HBA (Hidrolik fren yardımı), EBD (Elektronik fren gücü dağılımı), CBC (Virajda denge kontrolü), CTC (Virajda tork kontrolü), CBC (Virajda fren kontrolü), EDC (Elektronik kalkış torku kontrolü) ve TCplus’ın (Dinamik çekiş kontrolü) standart olarak bulunduğu Astra Sedan, sürücü ve yolcu hava yastıklarına ek olarak önde ve arkada yan ve perde hava yastıkları olmak üzere standart 6 adet hava yastığı ile geliyor.
Önde bağımsız MacPherson kullanılırken arkada Watt’s bağlantılı torsiyon çubuklu süspansiyon sistemi kullanılan Astra Sedan yol tutuş konusunda da başarılı bir performans çiziyor. Frenlerin dozlaması gayet yerinde, ne sert ne de çok yumuşak denebilir.
Görüş açıları konusunda bir sıkıntısı olmayan Astra Sedan’da elektrikli katlanan yan dikiz aynaları da yeterli büyüklükte. Elektrikli katlanır aynalar demişken, aracı kilitlediğinizde maalesef aynalar kendiliğinden kapanmıyor, inmeden önce dikiz aynaları ayar tuşunu orta konumdayken aşağıya doğru bastırdığınızda açma kapama işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Cosmo donanımıyla birlikte ön ve arka park sensörleri de standart olarak sunuluyor. Arka için sadece sesli uyarı mevcut iken, ön sensörleri hem sesli hem de yol bilgisayarı ekranında görsel olarak görebiliyorsunuz.