5. nesli tanıtılan Renault Clio’nun ülkemizde satışa sunulmasını beklerken, makyajlanan 4. nesil Clio’nun dizel-otomatik kombinasyona sahip modeli test konuğumuz oldu.
Makyajla birlikte aracın ön yüzünde en büyük değişiklik tamponda dikkati çekiyor. Eskiden ızgara üzerinde yer alan LED gündüz farları da artık yeni LED aydınlatmalara sahip farların içerisinde C şekliyle oldukça şık bir görünüm sergiliyor.
Aracın arkasındaysa stop grubunun iç tasarımı dışında değişliklik bulunmuyor.
2589 mm aks mesafesine sahip olan Clio’nun ebatları 4062 mm uzunluk, 1732 mm genişlik ve 1448 mm yükseklik şeklinde ölçülmekte.
Clio’nun belki de en çekici özelliği ise dilediğiniz gibi kişiselleştirebiliyor oluşunuz. Aracın dış kısmında yer alan çıtalar, tavan stickerları, iç döşemeler, iç kaplamalar ve paspaslara kadar kendi zevkinize göre seçim yapabiliyorsunuz.
Makyaj operasyonuyla birlikte iç mekanda da yeni koltuk desenleri ve havalandırma ızgaralarının çevresindeki krom parçalar dikkati çekiyor.
7 inç’lik dokunmatik ekrana sahip olan R-Link sisteminin kullanımı oldukça kolay. Icon donanım ile standart olarak gelen eller serbest Renault Card sistemi ile anahtar cebinizdeyken kapı kolunun üzerinde yer alan ufak düğmeye basarak merkezi kilidi açabilir, araçtan indiğinizde ise araçtan bir kaç adım uzaklaştığınızda hiçbir tuşa basmadan Clio’nuzu kilitleyebiliyorsunuz. Merkezi kilidin aktif hale geldiği sesli bir uyarı ile size bildiriliyor. Aynı zamanda alt donanımlarda aracı çalıştırmak için kart yuvasına takma zorunluluğunuz bulunurken, bu sistem anahtarın araç içerisinde bulunduğunu algılayarak, anahtarı cebinizden çıkarmadan çalıştırmanıza izin veriyor.
Icon donanım paketini test ettiğimiz Clio’nun maalesef en üst donanım paketi olan Icon’da bile kullanılan kapı içlerinde ve ön konsoldaki sert plastik göze batıyor. Ön kapı içerisinde dirseğinize temas eden bölüm yumuşak bir malzemeye sahip.
Arkadaki yolcular için yeterli hacmi, diz ve baş mesafesini sunan Clio, 300 litrelik bagaj hacmi ile de segmentindeki bir çok rakibinden daha geniş bir bagaj alanına sahip.
Önde bağımsız McPherson, arkada ise torsiyon çubuklu süspansiyon sistemine sahip Clio’nun genel konfor seviyesi B segmentindeki orta-sert süspansiyonlu bir çok otomobile göre bir tık daha yumuşak bir yapı çiziyor. Genişleyen iz aralığı sayesinde yere daha iyi basan Clio’nun viraj performansı da gayet başarılı. Tüm donanımlarda standart olarak yer alan ESP ise güvenlik konusuna ne kadar önem verildiğini gösteriyor. Şehir içi kullanım için yeterli hafifliği sunan direksiyon, yönlendirme konusunda da tepkileriyle yüksek hızlarda başarılı bir grafik çiziyor. Yeni Clio şehir içinde kullanmaktan oldukça keyif alacağınız bir yönlendirme kabiliyetine sahip.
1.5 dCi motorun 90 beygirlik varyasyonuna sahip olan test otomobilimiz, 90 beygirlik gücünü 4.000 devirde üretirken, maksimum 220 Nm torkunu 1.750 devirden itibaren aktarma organlarına ulaştırıyor. 1280kg ağırlığındaki test ettiğimiz Clio 1.5 dCi EDC, 0’dan 100 km/s hıza 13.1 saniyede ulaşıyor. Diğer Renault modellerinde de bolca kullandığımız EDC şanzıman görevini sorunsuz yerine getirirken, yakıt tüketimine de oldukça katkıda bulunuyor diyebilirim. Test kullanımımız boyunca karma kullanımda 5.0 lt/100 km ortalama yakıt tüketiminin üstüne çıkamadık.
Farklı tasarımı, bol kişiselleştirme seçeneği ve keyifli sürüşü ile Renault Clio, B segmentinde oldukça iddialı bir yer edinmiş durumda. Makyaj operasyonuyla yenilenen Clio da kullanıcılarının tüm beklentilerini karşılamaya hazır.