İç Mekan
Octavia’nın tarihçesi ve genel özelliklerinden bu kadar deyip, testimize konuk olan aracın bize sunduğu ekstralara değinmeye başlayalım. Fiyat listesinin en üstünde yer alan 1.6 TDI 105 beygir DSG Elegance donanımına sahip modelle haşır neşir olduğumuz testte ülkemizde satılacak olan en dolu Octavia’yı incelemiş olduk.
Aracın dış görünüşüne çokça katkı sağlayan LED gündüz farları ve arka farlar, tam otomatik digital kontrolörlü klima, USB ve AUX girişlerine sahip dokunmatik ekranlı Bolero teyp, torpidoda 6’lı CD değiştirici, açık bej rengi koltuk döşemeleri vb. ilk etapta düşük donanım modellerden hemen farkı ayırt edilebilen özelliklere sahip Elegance donanımı, navigasyon hariç diğer bütün beklentileri karşılayacak şekilde dizayn edilmiş. (Ülkemize henüz navigasyonlu radyo üniteleri Amundsen ve Columbus sunulmuyor çünkü bu sistemler fiyatı yukarı çeken dahili HDD, DVD ve DVB-T özelliklerine sahip olduklarından muhtemelen tek başlarına 4000-5000TL civarı bir opsiyon oluyorlar)
İç mekanı yakın mercek altına aldığımızda Volkswagen Golf’teki kadar yumuşak dokulara sahip olmayan plastikler ilk anda ucuzluk hissi yaratabilir ancak bu parçaların işçiliği ve yolculuk esnasında çok da fazla temas etmiyor oluşunuz bu sert plastiklere kafanızı o kadar çok takmamanızı sağlıyor. Oldukça ergonomik bir sürüş pozisyonu sunan Octavia’da tüm kontroller uzanmaksızın erişebileceğiniz makul mesaflerde konumlandırılmış. Bolero eğlence sisteminin bulunduğu bölümde son zamanda televizyonlardan en basit ev elektroniği gerecine kadar kullanımı yaygınlaşan piano black parlak plastik kaplama dikkatimizi çekiyor. Düğmeleri çevreleyen ve aralarına iliştirilmiş metal çıtalar da iç mekandaki kalite anlayışının bir üst sınıfa göndermesi.
Gösterge tablosunda yine Skoda’ya has bir yazı fontunda ve saat yönüne göre yan hatta ters dönebilen gösterge yazıları okunaklılığı açısından zorluk çıkarma ihtimali olsa da Skoda’nın farklı olmak için yaptığı değişikliklerden bir diğeri. Hız ve devir göstergelerinin ortasına konumlandırılmış MAXI DOT bilgi ekranı alt donanımlardan ve farklı olarak yüksek çözünürlük ve rengi bir arada sunuyor. Radyo, dijital hız göstergesi, menzil, yakıt, lastik basıncı, saat, dış ortam sıcaklığı gibi başlıklarda bilgi veren bu ekran çok fonksiyonlu direksiyon simidi üzerindeki tuşlarla kontrol ediliyor.
Testimize konuk olan aracın Elegance donanımında standart olarak yer alan Radio Bolero sistemi Volkswagen Grubu’nda kullanımı MQB platformuyla beraber başlayan güncellenmiş bir medya sistemi. Daha hızlı tepkiler veren ve daha iyi bir kullanıcı arayüzüne sahip olan sistemde CD-MP3 çalar, harici USB ve AUX girişleri üzerinden çalışan medya oynatıcısı, araç bilgi ekranı, RDS özellikli FM radyo gibi özellikler bulunuyor.
Orta konsolda DSG şanzımanın Skoda’ya özel kontrol mekanızmasına ve vites topuzuna yer verilirken, kutu içecek ebatlarına uygun 2 adet bardak tutucu göz, mekanik el freni ve bir kaç ıvır zıvır alabilecek kadar büyük orta kol dayanağı yer alıyor. Vites topuzunun arkasında yer alan 5 düğmeye ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlanmış düğmeler grubunda yalnızca merkezi kilit ve otomatik start&stop özelliğini kontrol eden fonksiyonlara yer verilmiş. Düğmelerin de arkasında yer alan kayar kapaklı gözün üstünde yer alan derin bölmeye günümüz 5″ büyüklüğünde telefonlar vb. eşyalar rahatlıkta sığabilmekte.
Çok fonksiyonlu direksonun sağında alışılageldiği gibi yağmur sensörlü silecekleri kontrol eden kol yer alıyorken, kullanımı biraz karışık olan sol kolda hız sabitleyici ve farların uzun-kısa hüzmelerini ayarlama görevi bir arada çalışıyor. Ön konsolun en solunda her zamanki gibi klasik dairesel formda far kontrolleri yer alıyor.
Ön kısıma dair değinmemiz gereken son ayrıntı torpido gözü; içinde Skoda Media ünitesini barındıran bu torpidonun üst bölümünde 6 CD kapasiteli CD değiştirici ve Bolero radyonun SD kart girişi bulunuyor. Düşük donanımlı modellerde bu bölümün boş olup torpidoya ilave hacim olarak katkı sağlayıp sağlamadığı hakkında bir fikrimiz yok malesef.