Sürüş ve Performans
Aracın kaputu altında yer alan yeni nesil silindir kapama teknolojisine sahip 1.4 TSI ACT turbo beslemeli benzinli motor, 140 beygir güç, 1500 devirden itibaren ise maksimum 250 Nm torkunu üretiyor. 7 ileri DSG çift kavramalı şanzımana sahip Golf 1.4 TSI ACT, fabrika verilerine göre 0’dan 100 km/s hıza 8.4 saniyede ulaşmakta.
Yeni nesil bu motor, bildiğiniz 1.4 TSI’lar gibi gitmiyor. İnanılmaz istekli bu motor, DSG ile de eşleşince her an fırlamaya hazır tazı gibi bir hal almış. Gaza bastığınız an kendini ileriye doğru atan Golf, hafifleyen yapısı ve 1500 devirden itibaren 250 Nm tork sunabilen yeni nesil EA211 kodlu motoru ile orantısız bir güç sunuyor. Öyle ki çoğu zaman gaz pedalını köklemekten kendinizi alamamanız olası.
Tabii ACT yani Aktif Silindir Yönetimi sistemini de bir kenara atmamak gerek. Aracın 250Nm maksimum torkunun 100Nm ve daha düşüğünü talep ettiğimiz durumlarda ve 1.250 ile 4.000 dev/dk arasında, saatte 130 km/sa hızın altında seyrederken 2 ve 3 numaralı silindirler kapanıyor.
Sistem bunu, egzoz ve emme subaplarına kumanda eden egzantirik milini 0 dereceli bir noktaya kaydırarak yapıyor ve aynı anda yakıt enjeksiyonunu ve buji ateşlemesini de kesiyor.
İhtiyaç halinde ise ortalama 11 ms içinde (krank milinin 1,5 turu yeterli) ilgili silindirler sarsıntısız ve hissedilmeden devreye girebiliyor. Volkswagen’in belirttiğine göre tüm bunların sayesinde ortalama %16 daha az yakıt sarfiyatı elde edilebilmekte (NEDC normlarına göre 0,4 lt/100 km daha düşük tüketim).
Aşağıdaki video daha açıklayıcı olacaktır:
DSG her ne kadar bugüne kadar bir çok sorunla anılmış olsa da, işini en iyi yapan çift kavramalı şanzımanlardan birisi olduğu kesin. Anlık ve sarsıntısız vites geçişleri motorun gücünü kesintisiz olarak yola aktarırken, güce ihtiyacınız olduğu durumlarda hemen vites küçülterek gaza yüklenmenizle beraber minimum gecikmeyle hızlanmanızı sağlıyor.
Kullanımımız boyunca, farklı farklı yakıt tüketimleri sergileyen Volkswagen Golf 1.4 TSI ACT DSG, sakin kullanımda kimi zaman 7 l/100km’leri gösterirken, gaza yüklendiğinizde 10-11l/100km ortalama tüketim değerlerine hızlıca ulaşabiliyor.
Yeni Golf’ün yüksek süratlerde aldığı rüzgar sesi haricinde kabinine giren gürültü miktarının oldukça az olduğunu söylemek gerek. Fren pedalının dozlaması gayet yerinde, ne sert ne de çok yumuşak bir yapıya sahip.
Konfor konusunda 17 jantları ve 225/45 R17 lastikleriyle beraber bağımsız süspansiyonları oldukça konforlu bir sürüşe imkan tanıyan yeni MQB platformunu taşıyan 7. nesil Golf’de ayrıca test aracımızda bulunan DCC yani adaptif şasi kontrole de ayrı bir not düşmek gerek. Elektronik olarak sertliği ayarlanabilen amortisörlere sahip olan otomobilde DCC ile beraber gelen sürüş modundan Comfort modunu seçtiğinizde yumuşak bir yapıya kavuşan otomobil en üst düzey konforu sunarken, Sport moduna geçtiğinizde sertleşen amortisörleri ile beraber daha iyi bir viraj performansı sunuyor. Sürüş modu aynı zamanda direksiyona, DSG şanzımanın vites değişim aralıklarına ve motorun devir bandına da etkide bulunuyor. Direksiyonu bulunduğunuz moda göre daha hafif ya da daha dinamik bir hale getirebiliyor. Elektromekanik direksiyonun tepkileri ise yeterli ancak artık neredeyse her elektronik destekli direksiyonda olduğu gibi yolla ilgili geri bildirim konusunda bazen eksik kalabiliyor.
Yol tutuş konusunda önceki nesillere göre daha iyi bir yapıya kavuşan 7. nesil Golf’te bağımsız süspansiyonların üzerine düşen görevi başarıyla yaptığını söylemek gerek.
Test otomobilinde yer alan bir diğer teknolojik özellik de ACC yani adaptif cruise control. Fotoğrafta gördüğünüz tamponun altındaki sensör vasıtası ile çalışan ACC’de önünüzdeki araç ile olan mesafe korunarak belirlediğiniz hıza göre araç kendi kendine hızlanabiliyor ya da yavaşlayabiliyor. Önünüzdeki araç ile olan mesafeyi ayarlayabilmeniz sayesinde düşük hızlarda, örneğin dur kalk trafikte en yakın mesafeye alarak (yaklaşık 2-2.5m) gaza ya da frene dokunmadan ilerleyebilmeniz mümkün. Tabii önünüzdeki araç tamamen durduğunda araç da durarak Start-Stop’u devreye alıyor ve stop ediyor. Belirli bir süre zarfında (yaklaşık 5sn) önünüzdeki araç hareket etmezse ACC devre dışı kalıyor, ilk hareketi sizden bekliyor. Siz direksiyondan tekrar açtığınızda ya da gaza tekrar dokunduğunuzda tekrar devreye giriyor. 5sn geçmeden önünüzdeki araç hareket ederse kendi kendine hareket edip takibe devam ediyor. Bu “Follow-to-stop” adı verilen “dur-kalk” desteği sadece DSG şanzımanlı modellerde bulunmakta.
ACC ile birlikte gelen diğer özellik olan Front Assist sayesinde 30 km altında seyrederken dikkatinizin dağıldığı ve aniden önünüze çıkan ya da önünüzdeki aracın aniden durmasıyla kazaya sebep olabilecek durumlarda siz frene basmaya vakit bulamasanız bile öndeki sensörler vasıtasıyla acil durum freni devreye giriyor. Daha hızlı giderken önünüzdeki aracın aniden yavaşladığı ya da önünüzdeki nesneyle aranızın hızlıca kapandığı durumlarda önce ekranda uyarı beliriyor, fren pedalı ve frenler ani frenaja hazır konuma gelirken, siz fren yapmazsanız 1 kez araç kendisi frenliyor, hala bir tepkide bulunmazsanız öndeki nesne ile güvenli bir mesafe sağlanana dek ani frenaj uygulanıyor.
Front Assist ile ilgili aşağıdaki Golf reklamı ise izlemeye değer:
Görüş açılarına geçecek olursak önde A sütunlarının altında yer alan küçük kelebek camlar ön çapraz görüşe katkıda bulunurken bir Golf klasiği olan geniş C sütunları arka görüşte sıkıntı yaratabiliyor.